Krāsainie rudens piedzīvojumi Dzelzavas speciālajā pamatskolā

iesūtīts: 2020.11.03 19:34
14. oktobrī projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros visi skolēni devās iepazīt Madonas novadu.

Mazāko klašu skolēni  savā ceļā apskatīja z/s “Kalna Bāliņi”. Saimniece izrādīja savu saimniecību – mājdzīvnieku un mājputnu daudzveidību savā lauku sētā. Bērni ar interesi klausījās stāstījumā par darbošanos lauku sētā. Tika dota  iespēja dzīvnieciņus paglaudīt, samīļot, kas bērnos radīja pozitīvas emocijas.

Tālāk  ceļš veda uz z/s “Līvi”, kur tiek audzētas kazas. Saimniecībā ir liels kazu ganāmpulks (apmēram 300 kazas).  Saimnieks ļoti interesanti pastāstīja par saviem ikdienas darbiem- kazu kopšanu, ganīšanu, slaukšanu, produkcijas pārstrādi, gatavo produkciju. Skolēniem bija iespēja iepazīties ar kazu māju – kūti, kur norisinās visa ikdienas dzīve. Bija sagatavota gatavās produkcijas degustācija.

Noslēgumā tika apskatīts augstākais kalns Latvijā – Gaiziņkalns.

 6.-9.klašu skolēni devās iepazīt Sarkaņu pagasta ievērojamākās vietas.

Tika apskatīts Biksēres avotiņš, mērīts “Īvānu velnakmens”.

Daudz jauna tika uzzināts uzņēmumā “Sarkaņu dārzs”. Saimnieks pastāstīja par Latvijas ārstniecības augiem, tika degustēta ozolzīļu kafija, ugunspuķes tēja un vēl daudz un dažādi veselīgi sīrupi.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuves muzejā varēja apskatīt vērtīgu mūsu senču ikdienas un svētku reizēm paredzētu  pašu rokām veidotu priekšmetu kolekciju (apģērbu, darba rīkus, mēbeles, traukus u.c.).

Daudziem jaunums bija bērnu ķirurga medicīnas profesora Bieziņa muzejs. Darbinieces interesantais un atraktīvais stāstījums ļāva uzzināt iepriekš nezināmus faktus par mūsu novada ievērojamiem cilvēkiem, kā arī prieku sagādāja pieskāršanās un apskatīšana vēl neredzētiem medicīnas instrumentiem.

Profesionālo klašu skolēni devās uz Kalsnavas arborētumu, Aiviekstes HES un Aronas pilskalnu.

Kalsnavas arborētumā skolēni piedalījās Latvijas valsts mežu organizētajā ekspedīcijā. Skolēni izzināja vairākas tematiskās pieturas: iepazina meža zinātni; skaitīja kokus; uzzināja kā kopt jaunaudzes, retināt mežu; mērīja koku augstumus, noteica arī vecumu; uzzināja kā aizsargāt mežu, kā atpūsties dabā, kā būvēt zaļi, kādi ir koksnes produktus;. Katrs skolēns aizpildīja ekspedīcijas darba burtnīcu. Tas bija ļoti aizraujošs, izzinošs un jautrs pasākums trīs stundu garumā. Lai nokļūtu pie tematiskajām pieturām bija jāpārvar dažādi šķēršļi, no kokiem jābūvē laipas pāri meža tehnikas izbrauktām risēm. Tika uzbūvēts koka tilts bez naglām. Noslēgumā skolēni uzkāpa skatu tornī, kur pavērās rudenīgas, krāšņas dabas ainavas.

Ekskursijā tika apskatīts arī  Aiviekstes HES – hidroelektrostacija uz Aiviekstes upes. Pašlaik tur norit pārbūves darbi. Aiviekstes HES iekārtota neliela ekspozīcija, kas stāsta par objekta vēsturi. Tā ir pirmā hidroelektrostacija valstī, elektroenerģiju sāka ražot 1925. gadā.

Madonas – Pļaviņu šosejas malā skolēni uzkapa ainaviski skaistajā Aronas kalnā. Kalns ir kļuvis par patīkamu atpūtas vietu, kur piestāt ikdienas steigā vai baudīt nedēļas nogali. Kalna pakājē mūs priecēja Ledavots ar skaidru ūdeni, bet kalna virsotnē paveras krāšņs skats uz tuvākiem un tālākiem plašumiem, kā arī nojume un namiņš, kur patverties no lietus.

Neskatoties uz lietaino laiku, skolā visi atgriezās priecīgi un gandarīti par  redzēto, interesanti pavadīto laiku, ar uzkrātām jaunām zināšanām.

                                                  

Informāciju apkopoja: Inga Ciunele

Dzelzavas speciālās pamatskolas

direktora vietniece

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums