Izvēlne

Aizvadīta konference "Informācijas tehnoloģijas izglītības jomā”

iesūtīts: 2020.08.27 09:10
Ik gadus brīdi pirms jaunā mācību gada sākuma Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļa novada izglītības iestāžu pedagogiem rīko konferenci, kurā smelties iedvesmu pirms jaunā darba cēliena. Arī šis gads nav izņēmums un 25. augustā Izglītības nodaļa sadarbībā ar SIA "Certes.lv” rīkoja zinātnisko konferenci izvēloties šobrīd tik aktuālo tēmu "Informācijas tehnoloģijas izglītības jomā”.

Šogad konferences dalībnieku skaits, ņemot vērā valstī noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus, bija mazāks, taču interesentu, kas vēlētos piedalīties pasākumā novada izglītības iestāžu pedagogu vidū netrūka. Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne atzina, ka konferences tēmas izvēli noteica mūsu valstī un pasaulē valdošā tendence darba un mācību procesā aizvien biežāk izmantot tehnoloģiju sniegtos risinājumu, jo īpaši, ja process jāorganizē attālināti.

“Attālinātā mācību procesa laiks parādīja, ka mūsu laikmeta garu iemieso tehnoloģijas. Par mūsu dzīves stilu ir kļuvis e-stils, taču, kā ar jebkuru stilu, arī šis ir jāizkopj, jāizprot tā priekšrocības un trūkumi. Pavasarī, uzsākot attālināto mācību procesu, mums nebija laika domāt un šaubīties. Tās prasmes un resursi, kas bija mūsu pūrā, tika likti lietā un man šķiet, ka šis mēģinājums bija gana sekmīgs. Šobrīd jau varam atskatīties uz savu veikumu un sniegt izvērtējumu, domājot par to, kas vēl pilnveidojams un uzlabojams – kādas izskatīsies izglītības iestāžu ēkas un klases, kādas tehnoloģijas un to sniegtos risinājumus lietosim. Konference “Informācijas tehnoloģijas izglītības jomā”, ko organizējam kopā ar uzņēmumu Certes.lv palīdz gūt lielāku skaidrību, domājot par šiem jautājumiem,” nepieciešamību tvert laikmeta gara tendences akcentēja Solvita Seržāne.

Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora, konferencē uzrunājot pedagogus, pieminēja daudzos izaicinājumus, ar kuriem šobrīd saskaras gan izglītības procesa organizētāji un īstenotāji, gan skolēni un vecāki. Skolām jāuzsāk kompetenču pieejā balstīta izglītības satura ieviešana, jānodrošina epidemioloģiski  droša mācību procesa organizēšana, jāpielāgo vide, paredzot iespēju, ka mācības var noritēt gan klātienē, gan attālināti. Vienlaikus domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja uz pašvaldības izglītības jomā īstenotajiem pasākumiem, kuru pozitīvā ietekme būs sajūtama ilgtermiņā.

“Līdzīgi kā skolēni, gatavojoties skolai ir sakārtojuši savu skolas somu, tā arī pašvaldība ir veikusi daudzus priekšdarbus, lai pēc iespējas labāk sagatavotos jaunajam mācību cēlienam. Pašvaldības “skolas somā” galvenokārt ir izglītības iestāžu infrastruktūras sakārtošana. Šogad noslēgsies būvniecības darbi jaunajā Madonas Valsts ģimnāzijas ēkā, lai jau ar jauno kalendāro gadu skolēni un pedagogi varētu pāriet uz rekonstruēto ēku. Šovasar uzsākās darbi arī Madonas pilsētas vidusskolā. Ieguldījumi veikti arī vairākās pagastu izglītības iestādēs, kā, piemēram, ievilkta centrālapkure Dzelzavas pamatskolā, un veikta inženiertīklu izbūve Liezēres pirmsskolas izglītības iestādē. Sniedzot atbalstu skolēniem un viņu vecākiem, dome ir nolēmusi ar 1. septembri atbrīvot no maksas par ēdināšanas pakalpojumu gan Madonas novada pirmsskolas izglītības iestāžu, gan vispārizglītojošo skolu izglītojamos. Šogad, izveidojot jaunas amata vietas (psihologs, sociālais pedagogs un speciālais pedagogs), esam stiprinājuši skolu atbalsta personāla sastāvu. Plānota jaunu portatīvo datoru iegāde skolām, katrā skolā izveidojot mobilo datorklasi. Īstenojot COVID 19 kontroles un ierobežošanas pasākumus izglītības iestādēm, pašvaldība ir iegādājusies bezkontakta temperatūras mērierīces, kā arī rūpēs par pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem drošību pašvaldība algos pavadoņus, kas autobusos pavadīs mazos audzēkņus,” par jau paveikto un jaunām iestrādnēm Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs jauno, izaicinājumiem bagāto mācību gadu sagaidot, konferencē stāsta Zigfrīds Gora.

Konferences gaitā pedagogi, strādājot grupās, apmeklēja sešus tematiskus prezentācijas stendus: moderna, droša un ergonomiska mācību vide; robotika un modelēšana; digitālā mācību satura izveide; risinājumi attālināto mācību procesa nodrošināšanai; interaktīvi risinājumi mācību apguvē; videonovērošanas un drošības risinājumi skolās, katrā no tiem iepazīstoties ar aktuālajiem risinājumiem un piedāvājumiem, gan tehnoloģiju, gan mācību metožu, gan aprīkojuma ziņā.  

Konferenci vadīja, kā arī novada izglītības iestāžu darbiniekus ar divām lekcijām – “Ieraduma spēks’ un "Izglītība.Tehnoloģijas.Nākotne" motivēja uzņēmējs, rekrutēšanas mārketinga uzņēmuma "Jobilla Latvia" vadošais partneris, Training Lab biznesa personību izaugsmes treneris Matīss Kaļāns. Viņš atzina, ka tehnoloģijas savā uzvaras gājienā ir aizsteigušās priekšā cilvēcei, kas daudzos ir radījis apjukumu un neziņu. Vienlaikus tehnoloģiju apguve un lietošana pēdējā laikā ir kļuvusi daudz vieglāka un intuitīvāka.

Kopā ar Certes.lv, kā tehnoloģiju ieviesēju, Matīss Kaļāns vēlas sabiedrībā veidot izpratni par to, kā sadzīvot ar tehnoloģijām, izmantojot tās kā līdzekli sevis attīstībai, nevis nonākt situācijā, kad tehnoloģijas jau sāk izmantot cilvēku.

“Tehnoloģijas jāizmanto tur, kur tās nepieciešams izmantot, un jānoliek malā, tur, kur tās nav nepieciešamas. Arī es ikdienā lietoju piezīmju blociņu, atsakoties no digitāliem rīkiem, kas to, iespējams, varētu aizstāt,” par to, ka tehnoloģiju buma laikā nevajag aizrauties ar visa jaunā pārņemšanu, tā vietā nostiprinot spēju izfiltrēt to, kas no piedāvājuma ir lietderīgs, uzsvēra Matīss Kaļāns.

Katrs konferences apmeklētājs no tās devās prom ar plašāku zināšanu bagāžu, kā arī skaidrāku priekšstatu par tām iespējām, kuras šobrīd, ne nākotnē, piedāvā jaunās tehnoloģijas, kas var palīdzēt mācību procesā, neatkarīgi no tā, vai tas tiek organizēts klātienē, vai attālināti. Ieguvēji no tā būs gan pedagogi, gan izglītojamie.

Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists

 

    
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums