Izvēlne
.

Pašvaldības iestādēs ierīko optisko kabeli

iesūtīts: 2020.08.17 16:54
Šovasar Madonā ir uzsākta optiskā kabeļa ierīkošana Madonas pašvaldības iestādēs, kas ļaus nodrošināt stabilu datu apmaiņu un izmaksu samazinājumu par interneta piegādes pakalpojumiem pašvaldības iestāžu datortīklā.

Madonas novada pašvaldības dome jūnija sēdē optiskās kabeļtrases izbūvei Madonas pilsētā piešķīra finansējumu 53 297 eiro.

Pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Edgars Veips skaidro, ka  optiskā kabeļa izbūvi un pieslēgšanu Madonas pašvaldības iestādēm nepieciešams veikt saistībā ar datu plūsmas apjoma palielināšanos Madonas novada pašvaldības iestāžu datortīklos.

“Patreiz pašvaldības iestādēs tiek izmantoti vairāki neatkarīgi interneta pieslēgumi ar dažādām izmaksām un ātrumiem. Optiskā datortīkla izbūve dod iespēju izveidot vienotu interneta pieslēgumu, kas samazinās interneta pakalpojuma izmaksas, palielināt interneta ātrumu stabilai datu plūsmas nodrošināšanai un ir iespējas uzlabot datu pārraides drošību. Plānots izveidot pieslēguma vietas Madonas novada pašvaldības iestādēs ar iespēju pievienot optiskajam kabelim vēl citus objektus (videonovērošanu, sensoru vadību u.c.),” informē Edgars Veips.

Optiskās kabeļtrases izbūve noritēs vairākās kārtās. Pirmās kārtas būvniecības uzsākās pirms trim nedēļām un noslēgsies rudens nogalē. Tajā plānots izveidot optiskā kabeļa pieslēgumus Madonas pilsētas izglītības iestādēm – Madonas pilsētas vidusskolai, Madonas Valsts ģimnāzijai (gan ēkai kurā izglītības iestāde atrodas pašreiz, gan bijušajai Madonas pilsētas 2. vidusskolas ēkai, uz kuru ģimnāzija pārcelsies nākamajā gadā), kā arī Jāņa Simsona Madona mākslas skolai, Madonas Bērnu un jauniešu centram, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam, Madonas novada bibliotēkai, Mūzikas skolai, Madonas pilsētas kultūras namam. Nākamajās divās kārtās plānota pieslēgumu izveide uz Madonas novad pašvaldības centrālās administrācijas ēku, kinoteātri “Vidzeme”, Madonas pilsētas sporta centru, kā arī tipogrāfijas ēku, kura tiks pārbūvēta par Madonas biznesa attīstības centru. Darbus veic SIA “IxCom”

Pirmajā kārtā tiks izbūvēta 1300 metrus gara kabeļu trase, bet novadā kopumā (jo optiskā kabeļa pieslēgumi izveidoti arī vairākos novada pagastos pagastos) kopumā tiks aptuveni 7 km gara kabeļu trase.

“Veicot kabeļtrases izbūvi un izveidojot pieslēgumus, vairs nebūs jāsaskaras ar tādu problēmu, kā ierobežots interneta ātrums. Lieljaudas internets būs pieejams teju visās pašvaldības iestādēs , kā arī pilsētā plānots ierīkot vairākas bezmaksas bezvadu interneta (WiFi) pieslēguma vietas. Tā kā optiskais kabelis ir pašvaldības īpašums, platjoslas interneta pieslēgums perspektīvā varēs piedāvāt arī uzņēmējiem un privātpersonām. Protams, kabeļu trases izbūve un ikdienas uzturēšana prasīs izmaksas, taču tās nav samērojamas ar ieguvumu, ko sniedz optiskais datortīkls,” uzsver pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs.

Īstenojot projektu, Madonas pilsēta un novads pēc interneta pieejamības varēs pilntiesīgi līdzināties Jelgavai un citām industriāli attīstītajām Latvijas lielajām pilsētām, tādējādi radot pievilcīgu vidi esošajiem uzņēmējiem un potenciālajiem investoriem, kuriem lieljaudas internets ir svarīgs priekšnoteikums uzņēmējdarbības uzsākšanai vai pārcelšanai uz citu teritoriju.

 Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists 

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums