Izvēlne

Uzsākts darbs pie novada ģeogrāfiskās informācijas sistēmas izstrādes

iesūtīts: 2020.03.10 21:06
Lai pilnveidotu Madonas novada pašvaldības datu pārskatāmību, nodrošinot atbalstu pārvaldības lēmumiem un efektīvāk pārraudzītu finanšu ieguldījumu efektivitāti, Madonas novada pašvaldība uzsāk Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (turpmāk ĢIS) izstrādi.

ĢIS ir informācijas tehnoloģiju nozare, kas strauji attīstās un tiek izmantota dažādās jomās, sākot ar lauku un pilsētvides plānošanu, transporta organizāciju, līdz pat uzņēmējdarbības un inženierzinātnes jomām. ĢIS dod jaunas IT iespējas ģeogrāfijā, ir efektīvs palīgs objektu un notikumu ģeogrāfiskais attēlošanā dažāda veida un mēroga kartēs. Daudzās Latvijas pašvaldībās šādu sistēmu izmantošana strauji pieaug, un ĢIS kļūst par atbalstu ikdienas lēmumu pieņemšanā, gan būvvaldes darbiniekiem, gan teritorijas plānotājiem, inženierkomunikāciju uzturētājiem, komunālo saimniecību uzturētājiem un apsaimniekotājiem, pašvaldību īpašuma departamentu darbiniekiem.

Redzamākais ĢIS pielietojums ir operatīva un pārskatāma informācijas attēlošana kartēs. Ieguvējs var būt gan īpašumu apsaimniekotājs, kas grib informēt savus klientus par plānotajiem remontdarbiem, vai ceļu uzturētājs - par ceļu braukšanas apstākļiem, to pieejamību, caurlaidību, u.c. ĢIS var ātri un  uzskatāmi sniegt informāciju par novadā īstenotajiem projektiem – vietām, apjomiem, ieguvumiem.

Jaunu objektu būvniecībā sistēma dod iespēju ātri novērtēt ūdensvadu, kanalizācijas tīklu, elektrības kabeļu vai gāzes cauruļu atrašanās vietas un raksturlielumus. Redzot dažādu objektu telpisko novietojumu vienotā attēlā, var  ātrāk pieņemt lēmumus, mazinot izdevumus un ietaupot gan uzņēmēju, gan domes darbinieku laiku.

Turpmāk ĢIS digitālajās kartēs plānots attēlot arī tūrisma, kultūras vai uzņēmējdarbības nozares norises, kā arī rast un pamatot risinājumus Madonas novada attīstībai.



Informāciju apkopoja: Ilze Riekstiņa
vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums