Izvēlne

Psihosociālās rehabilitācijas iespējas cilvēkiem pēc onkoloģiskām slimībām

iesūtīts: 2018.05.22 12:06
Katru gadu vairāk nekā 11 tūkstošiem ģimeņu Latvijā dzīve apgriežas ar kājām gaisā, jo pirmo reizi kāds izdzirdējis diagnozi vēzis. Tas ir liels pārdzīvojums gan pacientam, gan tuviniekiem. Ik gadu ar šo diagnozi pirmreizējo invaliditāti saņem vairāk nekā 3 tūkstoši cilvēku. Un tas ir loģiski, jo atlabšana parasti ir ilgāka par slimības lapai atvēlēto laiku.

Tāpēc aicinām pieteikties onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas programmai „Spēka avots”, kuras mērķis ir sakārtot dzīves vērtības pēc slimības ne tikai cilvēkam, kurš gājis cauri ārstēšanai, bet arī viņa ģimenes locekļiem. Kopš 2018.gada psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskajiem pacientiem ir valsts apmaksāts pakalpojums, kuru ievieš pacientu biedrība „Dzīvības koks”.

Līdz šim notikušas 3 rehabilitācijas programmas, kurās piedalījušies cilvēki ar dažādām onkoloģiskām slimībām. Vēl paredzētas vairāk nekā 20 programmas, tajā skaitā arī speciālizētas programmas onkohomatoloģijā, vecākiem ar bērniem, pāru programma, kā arī  programmas pēc specifiskiem vēža veidiem (tuvāka informācija: www.dzivibaskoks.lv).

Psihosociālā rehabilitācijas programma „Spēka avots” ir sešu dienu kurss, kurā iekļauta psihoterapija, mākslas terapija, informācija par dzīvi pēc slimības, speciālistu konsultācijas, fiziskās aktivitātes un savstarpējais atbalsts. Kā novērtējumā raksta kāda programmas dalībniece :”Esmu iepazinusies ar pozitīvi domājošiem cilvēkiem, sakārtojusi savas domas un ieguvusi enerģiju, lai dzīvotu tālāk pilnvērtīgu dzīvi”. Savukārt cits dalībnieks atzīmē, ka iemācījies aizpildīt tukšumu pēc slimības, kā arī saņēmis ļoti daudz dzīvei svarīgas informācijas, kā dzīvot pēc slimības.

Lai pieteiktos kādai no programmām ir jāaizpilda pieteikuma anketa, kas atrodama ŠEIT.

Psihosociālās rehabilitācijas programmu mērķis ir nodrošināt informāciju par slimību un iespējām turpināt pilnvērtīgu dzīvi, palīdzēt novērst emocionālo spriedzi un panākt savstarpēju psihoemocionālu atbalstu, lai veicinātu personas reintegrāciju sabiedrībā. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks” psihosociālās rehabilitācijas programmas onkoloģiskajiem pacientiem ievieš kopš 2009. gada. Līdz šim īstenotas jau 42 psihosociālās rehabilitācijas programmas cilvēkiem, kurus skāris vēzis.

Kontaktinformācija: „Dzīvības koks”, tel. 67625339, e-pasts: dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv

Gunita Berķe, 29235677


Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” dibināta 2004. gadā, un tā ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijas pacientiem būtu iespēja saņemt kvalitatīvāku veselības aprūpi. „Dzīvības koks” ir Eiropas līmeņa organizāciju „Europa Donna”, „European Cancer Patient Coalition”, „European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups”, “Myeloma Patients Europa” un Eiropas Plaušu vēža pacientu interešu aizstāvības grupas biedrs.



‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums