Odzienas ezerā veiksmīgi noslēgušies Madonas novada un Mētrienas pagasta čempionāti zemledus makšķerēšanā

iesūtīts: 2018.02.22 10:18
Ir apritējis gads, Odzienas ezeru klāj ledus, un zemledus makšķerēšanas entuziastus aicinājām pulcēties uz čempionātu. Agrā 18. februāra rītā pie Odzienas ezera sagaidījām sacensību dalībniekus. Reģistrācijas lapas apskatot secinājām, ka šogad sabraukuši uz pusi vairāk dalībnieku kā pagājušā gadā. Turklāt dalībnieki bija mērojuši ceļu pie mums gan no kaimiņu novadiem, gan no Jelgavas, Preiļiem, Mālpils un Dobeles.

Arī šogad uz Odzienas ezera par medaļām cīnījās divos čempionātos vienā dienā. Pulksten  8:00 tika dots starts Mētrienas pagasta atklātajam zemledus makšķerēšanas čempionātam. Uz šo sacensību tūri reģistrējās 68 dalībnieki, kuri sadalījās 22. komandās.  Makšķerniekiem copei tika atvēlētas 3 stundas, pēc kurām notika izzvejoto lomu svēršana. Pēc rezultātu reģistrēšanas dalībnieki varēja mieloties ar siltu zupu. Tā bija tapusi turpat  blakus ezeram divos lielos čuguna katlos uz uguns, kamēr dalībnieki borēja caurumus ledū un cīnījās par labākajiem lomiem.

Saskaitot rezultātus komandu kopvērtējumā, trešo vietu ieguva komanda „Dobele” ar kopējo zivju svaru 2.355 kg, otrajā vietā ierindojās komanda  „Kalna iela” ar kopējo zivju svaru 2.480 kg, bet godpilno pirmo vietu  izcīnīja komanda „Kalsnava” ar kopējo zivju svaru 2.495 kg. Kalsnavas komanda mājās aizveda arī Mētrienas ceļojošo kausu, kurš tiek katru gadu nodots labākajai komandai jau 63. gadu pēc kārtas. Gaidīsim Kalsnavu atkal ciemos nākamgad, lai kausu nodotu tālāk 2019. gada labākajai makšķerēšanas komandai.

Individuālajā ieskaitē vīriem labākos rezultātus uzrādīja: Zintis Viļēvičs ar 1.145 kg zivju, ierindojoties 3. vietā, otrais bija Andris Turkins ar 1.165 kg smagu lomu, bet pirmo vietu un zelta medaļu saņēma Juris Āboliņš no Dobeles komandas, no ezera pārnesot 1.235 kg zivju.

Apsveicama ir arī dāmu interese par šo sporta veidu. Šoreiz uz starta  izgāja 10 zemledus makšķernieces, līdz ar to arī dāmu konkurencē cīņa bija liela.  Pēc lomu svēršanas, 3. labākā makšķerniece -  Lāsma Turkopole ar 0.505 kg zivju, bet otrā vieta Sarmītei Kūlītei ar 0.670 kg zivju. Patiess prieks par zelta medaļas ieguvēju mētrienieti Kristīni Mutori, kuras loma kopējais svars bija 0.690 kg.

Jauniešu grupā līdz 18 gadiem pieteicās trīs dalībnieki, kuri arī aktīvi cīnījās par medaļām. Puiši medaļas sadalīja sekojoši: bronza - mētrienietim Norbertam Aleknavičam ar 0.065 kg zivju, sudrabs -  Emīlam Nilam Eltermanim ar 0.080 kg zivju un zelts - Guntim Bogotajam ar 0.245 kg zivju.

Balvu par lielāko izmakšķerēto zivi pasniedzām Vjačeslavam Trofimovam, kurš no ezera krastā pārnesa 0.325 kg smagu asari.

Dienas vidū devām startu Madonas novada atklātajam makšķerēšanas čempionātam. Reģistrētie 63 dalībnieki ieņēma vietas ezera otrā pusē un sacensības sākās no jauna.

Par lomiem makšķernieki cīnījās 4 stundas. Apsveicams ir  sacensību dalībnieku azarts un cīņas spars visu dienu pavadīt uz ezera. Jābūt savai makšķerēšanas taktikai, īstajai ēsmai un labām novērotāja spējām, lai baltajā klajumā atrastu vietu pareizajā ezera līcī, kur ķersies vislabākie lomi. Kā atzina paši makšķernieki, ledus urbšana ir veids, kā sasildīties un iegūt enerģiju, kad makšķerējot jāpavada tik daudzas stundas uz ezera.

Kamēr ritēja sacensību dienas otrā kārta, mūsu palīgi sāka gatavot štovētus kāpostu uz ugunskura, lai pēc sacensībām gaidot apbalvošanu, nogurušie dalībnieki varētu iestiprināties un atgūt spēkus.

Pēc lomu svēršanas Madonas novada kausus un medaļas sadalījām sekojošiem makšķerniekiem.

Komandu kopvērtējumā 3.vietu izcīnīja „Vecie līņi” ar 3.165 kg kopējo zivju svaru, 2.vietā ierindojās „Jaunciems” ar 3.495 kg kopējo zivju svaru, bet godpilno pirmo vietu izcīnīja komanda  „Dobele”, kopā uz svēršanas brīdi atnesot 3.630 kg zivju.

51 vīra konkurencē godalgotās medaļas sadalījām sekojoši:  3. vietā Aigars Ķipēns ar 1.540 kg zivju, bet otrajā vietā Gunārs Matisāns ar 1.600 kg zivju. Pirmo vietu un otro zelta medaļu individuālajā ieskaitē saņēma Juris Āboliņš ar 1.720 kg zivju, kurš pēc sacensību noslēguma atzina, ka šeit ir vērts braukt uz sacensībām.

Sverot dāmu lomus secinājām, ka nereti daiļā dzimuma pārstāves ar lomu svaru „griež ārā pogas” pat saviem vīriem. Dāmu individuālajā ieskaitē bronzas medaļu izcīnīja Kristīne Mutore ar 0.895 kg zivju, sudraba godalgu ieguva Māra Ķeņģe ar 0.930 kg zivju, bet pirmajā vietā Ilze Barūkle ar 1.175 kg zivju.

Jauniešu konkurencē nepārspēts palika Guntis Bogotais, kurš ieguva 1. vietu ar 0.245 kg zivju svaru, otrajā vietā Norberts Aleknavičs ar 0.155 kg zivju svaru, bet trešajā vietā - jaunākais sacensību dalībnieks Emīls Nils Eltermanis ar 0.070 kg zivju.

Lielākā zivs uz mormiškas uzķērās Rolandam Kaļeiņikovam – 0.250 kg smags asaris.

Tā kā vienā dienā notika divas sacensības un uz ezera bija jāpavada visa diena, Mētrienas pagasta pārvalde, par labāko individuālo rezultātu abu čempionātu kopvērtējumā, nolēma piešķirt specbalvu. To saņēma mūsu vistālāk braukušais ciemiņš un sacensību dalībnieks Juris Āboliņš no Dobeles.

Jāuzsaka ir arī makšķernieku radošais gars, jo šogad dažas komandas īpaši izcēlās ar saviem nosaukumiem, tādiem kā:  „Zivju gani”, “Vecie līņi”, “Spečuki”, „100 garami” un „Golden fish”.

Paldies par dāvanām un atbalstu sakām Madonas novada pašvaldībai, Mētrienas pagasta pārvaldei un pārvaldniekam Andrim Dzenovskim , Intaram Tumanovam, Ervīnam Krauklim, Andrejam Stangam, Ainai Tropai, Andrim Vītolam, Aigai Freijai, Viktoram Aleknavičam, Dainim Tropam, SIA “Signāls EM”. Paldies visiem sacensību dalībniekiem un visiem makšķernieku līdzjutējiem.

Paldies Laurai Biķerniecei un Jānim Tropam par čempionātu norisi.

Uz tikšanos nākamajos mačos Odzienas ezerā!

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums