No Pasaules čempionāta vieglatlētikā veterāniem - LIONA 2015 atgriežas ar medaļām

iesūtīts: 2015.08.24 09:20
No 4. līdz 16. augustam Francijas pilsētā Lionā notika Pasaules čempionāts vieglatlētikā veterāniem, kurā piedalījās 8042 sportisti no 98 valstīm.

Lielāks dalībnieku skaits Pasaules čempionātu vēsturē ir bijis tikai 1993.gadā - 11475 Miyazaki (Japāna) un 2007.gadā - 8946 Riccione (Itālija). Vecākajā grupā vīriem M 95-99 startiem bija pieteikti 4 dalībnieki, bet sievām W 90-94 bija pieteikušās 2 dalībnieces. Jaunākajās grupās vajadzēja cīnīties ne tikai ar lielo pretinieku skaitu, lai iekļūtu finālā, bet arī ar ekstrēmām temperatūrām sacensību pirmajās dienās, jo temperatūra uzkāpa virs 40+ grādiem.

Latvijas sportisti no pasaules čempionāta atveda mājās 27 medaļas , pirms pāris gadiem to birums bija ap 50. Latvija 65 valstu konkurencē, valstu neoficiālajā vērtējumā (4Z+ 11S+12B=27Medaļas) ir 29. vietā (pēc zelta medaļu skaita), vai arī 25. vietā (pēc kopējā medaļu skaita). Tas liecina par to, ka situācija ir mainījusies. Ja šāda veida sacensībās līdz šim piedalījās ‘vidēja mēroga’ sportisti un konkurence nebija sīva, tad tagad čempionātu līmenis ir ļoti audzis. Šajos čempionātos startē arī profesionāļi un mērojas spēkiem kopā  ar sportistiem, kuriem sports ir hobijs un kuri, strādājot pamatdarbu un brīvajā laikā trenējoties, sasniedz fantastiski augstus rezultāti un pārspēj pat profesionāļu rekordus

Protams, ka ir liels gandarījums cīnīties par medaļām kopā ar sportistiem no Austrālijas, ASV, Francijas, Itālijas, Vācijas un Somijas, bet ir sevišķi patīkami būt klāt sportistiem, kuri Latvijā ierindojami starp sporta leģendām – bijušie olimpiskie čempioni, kuri joprojām turpina savas sportiskās gaitas. Šoreiz bija iespēja pabūt kopā ar Latvijas šķēpmetēju Daini Kūlu, kurš Lionā izcīnīja sudraba medaļu.

Divas medaļas no Pasaules čempionāta tika atvestas uz Madonu: Mārai Rināsai un Dacei Saulīte, startējot kopā ar Aiju Rogāli no Jēkabpils sudraba medaļa 20km soļojumā komandām un bronzas medaļa 10km soļojumā komandām.

Individuāli Mārai Rināsai 10km soļojumā 29.vieta (W45 grupā), Dacei Saulītei 30.vieta (W45 grupā); 20km soļojumā Mārai 11.vieta, Dacei – 12.vieta (W55 grupā).

Kā veiksmīgs starts uzskatāms arī Santai Jokumai. Viņai šajā čempionātā nācās iziet kvalifikāciju gluži kā Olimpiādē gan diska mešanā, kur palika uzreiz aiz finālistu līnijas un kopvērtējumā ieņemta 13.veta, gan lodes grūšanā, kur sekmīgi izpildīja kvalifikāciju un ļoti sīvā cīņā finālā izcīnīta 9.vieta.

Nolemts, ka 2018. gada PČ notiks Spānijas pilsētā Malagā.

Šobrīd vēl jāpaspēj izbaudīt Latvijā pašlaik patīkami saulaino augustu, atrast laiku startam Pirmajā Latvijas čempionātā vieglatlētikā veterāniem Jēkabpilī 5.septembrī.

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums