.

Gruzdējumi. Lupatas un zīmējumi. Madonas mākslinieces Danutes Vēzes darbu izstāde Talsu muzejā

iesūtīts: 2015.10.01 13:52
Izstādes nosaukums ir izvēlēts ļoti trāpīgs: katrs mākslinieks sapratīs šādu starpstāvokli sevī, kad jūti, ka kaut kas „gruzd” - tā ir idejas dzimšana, idejas iznēsāšana sevī, ilgais domāšanas process - kā, kādā veidā, ko pieņemt, ko atmest... Tad klāt nāk „gruzdēšana” par gala rezultātu - vai ir izdevies, ko vēl paspēt, kā eksponēt un tam līdzīgi.

Šo Danutes Vēzes darbu kolekciju var noteikti nosaukt par tekstilmākslas minimālisma paraugu; turklāt tas nav jau tik ilglaicīgās minimālisma modes diktēts - tas ir viņas personiskais un izteikti sievišķais, galu galā arī latviskais minimālisms - maigs, smalks un dabas vērojumos gūts. Darbi prasīs no skatītāja vērīgu aci, daudzi ir aplūkojami no abām pusēm. Koptonis ir silti pelēks ( arī cūku pupu mizās batikots ), par izejmateriālu bieži vien ņemts kāds jau lietots dvielis, kāda mežģīne, sens izšuvums vai naiva flaneļa auduma aplikācija, klāt uzmanīgi un ļoti delikāti pievienojot pašas izšuvumu, grūti it kā pamanāmi, nu gluži kā dabā mazu dzīvnieciņu atstātie pēdu raksti pirmajā sniegā... Arī Danutes zīmējumos, kuri pirmajā uzmetienā šķiet abstrakti, ir samanāmas Latvijas ainavas un sētas pamatkompozīciju ritmi un laukumi.

Danute Vēze ir beigusi Rīgas Lietišķās mākslas koledžu un Rēzeknes augstskolu, ir arī mākslas pedagogs Jāņa Simsona Madonas mākslas skolā un muzejpedagoģisko programmu vadītāja Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Izstāde Talsu muzejā apskatāma līdz 25.oktobrim.

Informāciju sagatavoja un iesūtīja: izstādes iekārtotāja Guna Millersone.

Ievietoja:
Inga Arāja
 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums