PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Bezgalīgā ainava

iesūtīts: 2017.03.27 08:53
No 10.marta līdz 16.aprīlim Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zālēs skatāma gleznotāja Arija Skrides (1906 - 1987) izstāde "Bezgalīgā ainava". Ekspozīciju veido darbi no Latvijas Mākslinieku savienības, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, Belēviču ģimenes kolekcijas un citām privātkolekcijām. Izstādes vadmotīvs ir reiz mākslinieka rakstītais vēstulē muzejam: "Mana radošā darba pamatā vienmēr ir bijusi ainava - daba tās bezgalīgajā daudzveidībā. Arī attēlojot cilvēkus vai tie būtu lauku ļaudis vai zvejnieki, es viņus redzu vienotībā ar apkārtējo dabu"...

Izstāde ir spilgts apliecinājums gleznotāja rakstītajam un ļauj skatītājiem iepazīties ar Skrides daiļradi sākot no 20.gs. 20 gadiem līdz pat 80.gadu vidum. Atklājot viņa daiļradi caur viņam tuvāko žanru - ainavu, kur dominē lauku skati, ņirb mazpilsētu ieliņas ar tās iedzīvotājiem, parādās pa kādam Rīgas skatam, motīvi ar zvejniekiem un strādniekiem.

Par neizsmeļamu iedvesmas avotu māksliniekam kļūst Vidzemes ainava, daudz tiek gleznots Cēsīs, Līgatnē, Straupē, Dzērbenē, Drustos. Īpaši iemīļota kļūst Piebalgas apkārtne ar tai raksturīgo reljefu un plašumiem.


Kā jau minētajā vēstulē atzinies A.Skride, pirmo ”ievirzi dod bērnības dienu iespaidi”. Arijam Skridem tie nāk tepat no Dzelzavas puses, kur Virānes pagasta Boķos 1906.gada 24.septembrī viņš piedzima. Ar zēna gadiem saistāmi arī pirmie mēģinājumi attēlot ganos skatītos skatus. Liels iedrošinātājs ir Cesvaines ģimnāzijas zīmēšanas skolotājs Augusts Nore, kurš arī ir tas, kurš iedrošina jauno Ariju doties uz Rīgu un mēģināt iestāties Latvijas Mākslas akadēmijā. Iestājpārbaudījumi tiek nokārtoti sekmīgi un piecpadsmitgadīgais jauneklis tiek uzņemts LMA brīvklausītājos. Svarīgs pavērsiens notiek jau otrajā mācību gadā, kad savā Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā jaunekli aicina strādāt Vilhelms Purvītis. Latvijas Mākslas akadēmija tiek pabeigta 1932.gadā ar diplomdarbu „Zvejniekosta”. Par pārējo stāsta mākslinieka darbi.
 
Informāciju sagatavoja: Mākslas nodaļas vadītāja Monta Cimdiņa.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zālēs no 10.marta līdz 16.aprīlim.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles darba laiks:
Otrdienās, ceturtdienās un piektdienās 10.00 - 17.00
Trešdienās 10.00 - 18.00
Sestdienās, svētdienās 10.00 -16.00
Pirmdienās slēgts

Kontakti:
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs
Izstāžu zāle, Skolas iela 10a, Madona, LV - 4801
Tālr.: 648 23844, 26102225    

Informāciju iesūtīja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Monta Cimdiņa.

Ievietoja:
Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums