.

Izstāde “Zīda vilinājums”

iesūtīts: 2017.01.20 17:46
Rīga ir bagāta ar tautas lietišķās mākslas studijām un meistariem, kuri darbojas dažādos virzienos. Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” tautas lietišķās mākslas studijā “Gundega” dalībnieces līdzās aušanai sekmīgi darbojas arī ar zīda apgleznošanas dažādām tehnikām - karsto - vaska, auksto ar rezervi un nosieto. Šallīšu un lakatu apgleznošana ir pāraugusi uz lielformāta unikāliem gleznojumiem.

Dalībnieču iedvesmas avoti ir ne tikai savā dzīvē redzētais, bet arī latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa abstraktā glezniecība, ar spēcīgajiem krāsu laukumiem. Uzdevums, veidot darbu pēc R.Piņņa motīviem, bija lieliska iespēja mācīties no meistara kompozīciju krāsu prieku un vitalitāti. Izveidotie mākslas darbi ir kvalitatīvi un studija darbus ir izstādījusi vairākās  Latvijas pilsētās, šoreiz tie priecē Madonas pilsētas iedzīvotājus un viesus, lai sniegtu sabiedrībai lielāku ieskatu par šīm tehnikām un popularizētu studijas darbu.


Šī ir TLMS “Gundega” piektā zīda darbu izstāde, kas iezīmējas ar jaunu izaugsmi un jauniem sasniegumiem. Studijas dalībnieces ir mērķtiecīgi strādājušas, lai salīdzinoši īsā laikā mobilizētos un radītu lielformāta gleznojumus. Izstādē piedalās gan ilggadējās un pieredzējušās studijas dalībnieces, gan arī jaunās dalībnieces, kam izdevies ļauties mākslinieka iedvesmas burvībai un nebaidīties radoši izpausties darbietilpīgās vaska batikas tehnikā.

Zīda apgleznojums vaska batikas tehnikā top pa slāņiem - sākumā tiek ieklātas gleznas gaišās vietas ar vasku - tas nozīmē, ka turpmākajā procesā tās paliks gaišas - tālāk pamīšus klāj krāsas un vaska slāņus no gaišākajiem toņiem līdz tumšajiem, kamēr tiek panākts nepieciešamais efekts. Jāsaka, ka procesu sarežģī tas, ka gleznotājai jāpatur atmiņā uzklātie krāsu toņi un jāprognozē to savstarpējā attiecība, jo tiklīdz tie ir pārklāti ar vasku - mainās krāsu un toņu attiecības (vasks padara visu tumšāku nekā tas būs gatavā darbā), īstais efekts top redzams tikai pēc auduma atbrīvošanas no vaska un noslēdzošā tvaicēšanas procesa krāsu nostiprināšanai. Lai zīdu varētu apgleznot, tas ir jāiestiepj rāmī un gleznošana notiek rāmim esot horizontālā stāvoklī, tomēr gatavi objekti ir skatāmi vertikāli un tas prasa papildus koncentrēšanos gleznojot un iztēlē prognozējot, kā darbs izskatīsies.

TLMS “Gundega” dalībnieces ir iedvesmas pilnas turpināt meklēt netradicionālas izpausmes zīda apgleznošanas iespējām un eksperimentēt ar vaska batikas tehniku meklējot unikālus paņēmienus nepieciešamo efektu un emociju radīšanai. Tas ir izaicinājums, kas licis iziet ārpus ierastās komforta zonas, ārpus iepriekš tik ierastā zīda lakatiņu un šallīšu apgleznošanas procesa.

Bet tomēr ...ja Jūs vēlētos kādu no gleznām valkāt - tas ir iespējams!

Studiju vada tekstilmāksliniece Baiba Osīte.

Projektu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles no 2017.gada 13.janvāra līdz 5.martam.

‌Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles darba laiks:
Otrdienās, ceturtdienās un piektdienās 10.00 - 17.00
Trešdienās 10.00 - 18.00
Sestdienās, svētdienās 10.00 -16.00
Pirmdienās slēgts

Kontakti:
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs
Izstāžu zāle, Skolas iela 10a, Madona, LV - 4801
Tālr.: 648 23844, 26102225

    

‌Informāciju iesūtīja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Monta Cimdiņa.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums