PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Endija Emlera ‘uzstājīgais maigums’ pirms 9 gadiem Madonā un ‘mīlestības apliecinājums’ šogad 24.oktobrī Cesvainē

iesūtīts: 2016.10.20 12:22
2007.gada 10.oktobrī interneta žurnālā “Satori” lasāms virsraksts “Sestdien Madonā ‘silts džezs’ no franču “Andy Emler Trio””. Tolaik Madonas rajona iedzīvotāji Madonas mūzikas skolā šo koncertu saņēma dāvanā no Francijas vēstniecības Latvijā par labāko pasākumu menedžmentu Vidzemē Francijas Pavasara ietvaros. Ar šo koncertu aizsākās daudznozaru sadarbība ar tolaik Francijas kultūras centru Latvijā. Ejot gadiem ir notikušas reformas un nosaukumu maiņas - arī Francijas kultūras centrs tagad tiek dēvēts par Francijas institūtu, bet veiksmīgi aizsāktā sadarbība turpina dāvāt brīnišķīgus mirkļus un pārsteidzošus atklājumus izzinot Franciju ar notiekošo mūsu pusē pasākumu un to dalībnieku starpniecību.

Arī Endija Emlera 2016.gada 24.oktobra koncertam Cesvainē ir kāda īpaša nozīme - ar šo notikumu tiek aizsākts pasākumu cikls veltīts sadarbības 10-gadei. Cesvainieši pirmie ir vēruši savas durvis jubilejas ieskandināšanai ar brīnišķīgu koncertprogrammu brīnišķīgā izpildījumā brīnišķīgajā Cesvaines pilī.

Endijs Emlers, savukārt, ielūdz mūs gremdēties savā veltījumā Morisa Ravela daiļradei. Ar šo programmu Endijs apliecina mīlestību 20.gadsimta sākuma komponistiem, ļaujot simts gadus vēlāk baudīt šo brīnišķīgo mūziku jau mūsdienīgā interpretācijā. Izvēlētais nosaukums „Mans Ravels” nešaubīgi modina interesi visos mūzikas mīļotājos.

Emlers ar mūziku jau iepazīstas bērnībā apgūstot klavierspēli. 8 gadu vecumā par Endija klavierskolotāju kļūst Marī-Luīze Boelmane, kuras vadībā viņš iemīlēja mūziku un muzikālo improvizāciju. Studiju gados, Parīzes konservatorijā, Emlers iepazīstas ar džezu. 1989.gadā Emlers kopā ar 8 sava laika spilgtākajiem improvizatoriem nodibina grupu MegaOctet, kura ieguva Django d’Or balvu kā gada labāka džeza grupa Francijā, atstājot lielu iespaidu un 90-to gadu skatuves mūziku. Piedāvājot klausītājam enerģisku un dzīvespriecīgu koncertprogrammu, grupa iekaroja klausītāju sirdis. Emlers kļuva pieprasīts arī kā komponists strādājot kopā gan ar profesionāļiem, gan amatieriem.

Cesvaines pilī 24.oktobrī (pirmdiena) pulksten 17:00 franču pianists Endijs Emlers ar programmu „Mans Ravels”
Ieeja pasākumā bez maksas.  

Piedāvā: Francijas institūts Latvijā sadarbībā ar Cesvaines novada domi.
 
Koncerts Cesvainē izskanēs pēc koncertiem Valkā, Valmierā un Lūznavā, noslēdzot pianista turneju pa Latvijas pilsētām. Atsauksmes pēc pirmā koncerta Valkā: “Fantastiski!!!”. Uz tikšanos Cesvainē!



Foto: publicitātes foto.

Informāciju iesūtīja: Dita Podskočija
Francijas institūta Latvijā
Kultūras projektu koordinatore, vadības asistente
dita.podskocija@institut-francais.lv
(00371) 67 20 18 64

Informāciju apkopoja un sagatavoja: Inga Arāja
Madonas novada pašvaldības
galvenā speciāliste kultūras darba organizatore
inga.araja@madona.lv
648 60579
 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums