.

Muzeju nakts Madonā (FOTO)

iesūtīts: 2016.05.31 13:42
Muzeju naktij 21. maijā, kad Latvijā savu programmu piedāvāja ap 150 muzeju, tika dots atslēgas vārds "Durvis". Tā bija iespēja ieraudzīt, uzzināt, satikt, meklēt un atrast. Muzejā tas ir aizgājušais laiks, par ko liecina fotografijas, dokumenti, priekšmeti, sīklietas vai tikko paceļami objekti..

Viens no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja pasākumiem bija etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuves atvēršana Sarkaņu skolā (lielajā ēkā). Piecas telpas jau ir iekārtotas, lai krājuma apmeklētāji varētu izstaigāt un skatīt, kas katrā no tām glabājas.

1.stāvā var iepazīties ar amatnieku - kurpnieka, kalēja, mucinieka, ādmiņa un citu amatnieku darba rīkiem un gatavotajām lietām.

2.stāvā izvietota mēbeļu kolekcija-izveidota 19.gs. beigu un 20.gs. sākuma zemnieku istaba un parādīts 1920.-50.gadu istabas iekārtojums, kurā izmantotas pūra mēbeles, kas ir amatnieka darinājums kāzu dāvanai. Vēl šajā stāvā gaida izstāde - tikšanās ar  sarkaniešiem - kultūras darbiniekiem: kordiriģentu, komponistu un pedagogu Valdi Breģi, teātra un kino aktrisi Olgu Dreģi, dzejnieku Viktoru Eglīti un mūzikas zinātnieku Jēkabu Vītoliņu.

3.stāvā skatāma etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu kolekcija. Te izvietoti graudu iegūšanai un maizes cepšanai nepieciešamie darbarīki.  Šajā telpā sagrupēti arī priekšmeti aizdara gatavošanai un dažādas citas ikdienā vajajadzīgas lietas.

Savu kārtu gaida gan aptiekas, gan ar mežsaimniecību un biškopību, mēriem un tvertēm, auduma iegūšanu saistītu priekšmetu telpas. Jaunapgūstams ir plašais Sarkaņu pamatskolas vēstures dokumentu, mācību uzskates līdzekļu un skolas lietu klāsts.

Etnografijas un sadzīves priekšmetu izvietošana atklātajā krājumā ir iespēja apmeklētājiem redzēt un izzināt  arī tos priekšmetus, kuri līdz šim nav bijuši izmantoti muzeja ekspozīcijā un izstādēs. Krātuvē izvietoto pētnieciskajam darbam varēs izmantot skolēni, studenti, amatnieki, ikviens interesents.

Foto: Dāvis Veckalniņš

Ievietoja: E. Miķelsone
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums