PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Uz jaunām telpām pārvesti vairāk kā 4000 muzeja priekšmeti!

iesūtīts: 2015.12.03 15:02
Rudens mēnešos, no septembra līdz novembra beigām, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krātuvē Valdemāra bulvārī veikts apjomīgs darbs – sagatavoti pārvietošanai un pārvesti etnogrāfijas un sadzīves priekšmeti uz skolas ēku Sarkaņos.

 Vispirms vecajās telpās, kas priekšmetu „pārapdzīvotības” dēļ vairs nevarēja kalpot par atklāto krājumu, muzeja darbinieki visas lietas rūpīgi saiņoja kastēs, tina kopā, lai pārcelšanās tām būtu pēc iespējas saudzīgāka.

Tā kā priekšmeti ir visdažādākā svara, apjoma un materiāla, nācās gan smagi nest lādes, mēbeles, steļļu daļas un citas apjomīgas lietas, gan uzmanīgi pārvietot vieglus, bet trauslus priekšmetus, kā pinumus, koka tvertnes, darbarīkus u.c.

Pārvietošanas process un apjoms ir prasījis no visiem šajā darbā iesaistītajiem dalībniekiem pacietīgu un saudzīgu attieksmi pret krājumu.

Pārcelšanās ir pabeigta. Tāpēc sirsnīgu paldies sakām ikvienam, kas piedalījās muzeja priekšmetu pārvešanā! Septembrī labu daļu apjomīgāko priekšmetu ar savu transportu brīvprātīgi palīdzēja pārvests Vaijes-Madonas draudzības biedrības pārstāvji no Vaijes. Paldies par atsaucību īpašumu uzturēšanas speciālistei Gitai Lutcei un īpašumu uzturēšanā strādājošajiem, kas palīdzēja krājuma pārvešanā: Sandrim Biķerniekam, Ilvarm Auzānam, Aigaram Zamovskim, Robertam Kočkeram, Jurim Keišam, Valdim Stepanovam, Aivaram Biseniekam. Plauktu un atvesto priekšmetu novietošanā iesaistījās tehniskie darbinieki Raimonds Saulītis, Zaiga Tuskova, Sarkaņu pagasta vīri Andris Kļaviņš, Jānis Stauža un brīvprātīgais palīgs Mārīte Lukašuna.

 Pārvestā etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu kolekcija – vairāk nekā 4 tūkstoši priekšmetu, kam iepriekšējā mītne bija kļuvusi par šauru, pakāpeniski tiks iekārtota par atklāto krātuvi ar tematiskām ekspozīcijām vai izstādēm, ko, muzeja darbinieka pavadīts, varēs skatīt ikviens interesents.

Lai priekšmetus izvietotu pārskatāmi, stabili un nodrošinātu telpās optimālu temperatūru un mitruma režīmu, nepieciešams mūsdienīgs aprīkojums – plaukti, paliktņi, apgaismojums un savukārt dienasgaismas ietekmes ierobežojums.

 Daļa skolas telpu ir labi saglabājušās, tajās atjaunojams grīdas krāsojums. Ir telpas, kurās nepieciešami plašāki remontdarbi (krāsnīm, sienām utt.), atjaunošanas darbi jāveic malkas šķūnim pieguļošajā piebūvē, kur iecerēts ar laiku izvietot transpotlīdzekļus un apjomīgus darbarīkus, kā arklu, ecēšas u.c.

Atbilstoši krātuvē esošo priekšmetu dažādībai ar laiku Sarkaņos būs skatāmi dažādu amatnieku, kā, piemēram, biškopja, galdnieka, kurpnieka, šuvēja, kalēja un citu arodu darbarīki un darinājumi. Būs iespēja izsekot priekšmetiem, kas nepieciešami, lai no zemes apstrādāšanas tiktu līdz maizes kukulim, no liniem vai vilnas – līdz audumam. Atsevišķi tiks veidota ar Sarkaņu pagasta vēsturi saistīta ekspozīcija, akcentējot sarkaniešu - aktrises Olgas Dreģes, muzikologa Valda Breģa - devumu kultūras dzīvē un skolas vēsturi. Kā viena no pirmajām savu iekārtojumu gaida dzīvojamā istaba, kurā daļa priekšmetu saistīsies ar 20.gadsimta sākumu, otra daļa ar 20.un 30. gadiem.

Tagad pārvestie priekšmeti pakāpeniski jāizsaiņo, jāveic atbilstoši noteikumiem atputekļošana, notīrīšana, izvietošana, jāstrādā pie ekspozīciju iecerēm un telpu iekārtošanas. Darbs Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja atklātās krātuves iekārtošanā Sarkaņos ir sācies.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krājuma glabātāja Inese Sudāre

Fotografēja  galvenā krājuma glabātāja Laima Garā


Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums