PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Latviešu mūzikas svētki

iesūtīts: 2015.07.20 18:03
Jau 18. reizi Madonā izskanēs Latviešu mūzikas svētki, ievērojama un unikāla iezīme Latvijas kultūras panorāmā. Jau no 22.jūlija vakara Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skola tiks „apdzīvota” ar jaunajiem komponistiem un viņu meistardarbnīcas vadītājiem. Individuālās nodarbības, lekcijas Rutas Paideres, Jāņa Petraškeviča, Rolanda Kronlaka, Andra Dzenīša, Gundegas Šmites, Māra Kuģa, Annas Gāganes vadībā, kā arī radoša atmosfēra slīpējot, eksperimentējot, meklējot - tā vienā teikumā varētu noraksturot komponistu darbošanos Madonā. Sākot ar 27.jūliju Madonā skanēs, dunēs, virmos daudzu jauno mūziķu soļi, viņu instrumentu skaņas, jautras čalas, darbīga atmosfēra, jo arī mazajiem būs dažādas meistardarbnīcas - topošajiem komponistiem Marinas Gribinčikas vadībā, instrumentālistiem Riharda Plešanova, Martas Spārniņas, Arvīda Zvaguļa, Pētera Trasuna, Kārļa Klotiņa, Vitas Rozēnas, Hansa Bloka vadībā, kā arī orķestra nometne Mārtiņa Berga vadībā.

LATVIEŠU MŪZIKAS VAKARI

Latviešu mūzikas vakari šogad tiks pārstāvēti ar īpaši spilgtiem māksliniekiem un esam pārliecināti, ka tiešām katrs izbaudīs svētkus - Latviešu mūzikas svētkus.

Sestdien, 25.jūlijā pulksten 19.00
aizrautīgā Radio Klasika redaktora EDGARA RAGINSKA vadībā būs iespēja iepazīties ar kompozīcijas meistardarbnīcu vadītāju - RUTAS PAIDERES un JĀŅA PETRAŠKEVIČA PERSONĪBĀM. Diskusiju formā veidotais vakars ir gadu iepriekš iesākta tradīcija, guvis atsaucību un turpinājumu. Jāsaka, ka abi šie mākslinieki ir ļoti augstu novērtēti arī starptautiskajā mūzikas arēnā, tādēļ aicinām ikvienu iepazīties ar tiešām spilgtām personībām.

Svētdien, 26.jūlijā Madonas kultūras namā pulksten 19.00 notiks atklāšanas koncerts
, kurā piedalīsies viens no izcilākajiem latviešu pianistiem - REINIS ZARIŅŠ. Ar fascinējoši dziļo interpretācijas izjūtu pianists regulāri koncertē kā solists un sadarbojas ar orķestriem ne tikai Latvijā, bet arī izcilās koncertzālēs pasaulē Nīderlandē (Amsterdamas Concertgebouw), Lielbritānijā (Londonas Vigmora zāle), Vācijā, Ukrainā, Krievijā (Glazunova zāle Sanktpēterburgā), ASV (Kārnegi un Steinveja zāles Ņujorkā). Jāpiemin, ka Reinis ir arī 11 starptautisku pianistu konkursu laureāts.

Latviešu mūzikas vakaru sērija turpināsies Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā!

Pirmdien, 27.jūlijā pulksten 20.30 SPĪĶERU KVARTETA koncerts. Madoniešiem spilgtā iespaidā ir šī lieliskā kvarteta uzstāšanās divus gadus atpakaļ. Sinfonietta Rīga mūziķi - koncertmeistare Marta Spārniņa (ex Jagmane - pazīstama Madoniešiem kā Madonas mūzikas skolas absolvente), Antti Kortelainens, Ineta Abakuka un Liepājas simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Ēriks Kiršfelds - ļoti labprāt savā „ēdienkartē” iekļauj latviešu mūzikas skaņdarbus, tādēļ ar lielu interesi sagaidīsim, kādas garšas, krāsas, noskaņas mums šogad piedāvās izcilais stīgu kvartets.

Otrdien, 28.jūlijā pulksten 20.30 uzstāsies divi mākslinieku sastāvi. Kā pirmais būs klavieru duets ar Latviešu mūzikas svētku „veterāniem” Rihardu Plešanovu un Janu Aņisimovu. Ne velti abus gados jaunos pianistus nosaucu par svētku veterāniem, jo abi ir šo svētku entuziasti, kas katru gadu dzīvo, uzstājas un izbauda mūzikas svētku dotās iespējas jaunajiem mūziķiem. Koncerta otrajā daļā mūs priecēs atraktīvās A R T - I - S H O C K meitenes - Agnese Egliņa (klavieres), Elīna Endzele (sitaminstrumenti), Guna Šnē (čells) - unikāls sastāvs latviešu mūzikā, kas ar savu atraktīvo spēles stilu, krāsaino instrumentu sastāvu vienmēr piesaista gan klausītājus, gan arī izaicina komponistus radīt jaunus skaņdarbus tieši šīm meitenēm. Meitenes pašas par sevi saka - „Vēlamies, lai trio ir kaut kas īpašs, lai katrs mūsu darbs atbilst nosaukumam - mākslas izaicinājumam. Katrai sadarbībai jānes prieks un jautrība.”

Trešdien, 29.jūlijā pulksten 20.30 klavieru kvarteta QUADRA - arī Latviešu mūzikas svētku entuziastu un „veterānu” koncerts. Vijolnieks Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns, čellists Kārlis Klotiņš un pianists Rihards Plešanovs katru gadu atrod un izceļ gaismā gan vecmeistaru, gan jaunāko laiku komponistu sastāvus. Neapšaubāmi šī ansambļa klātbūtne Latviešu mūzikas svētkos ir vērtējama kā augstas mākslinieciskās kvalitātes un vērtīgas koncerta programmas garantija.

Ceturtdien, 30.jūlijā pulksten 20.30 MUZIKĀLAIS KALEIDOSKOPS - tradīcija, kas atvērta jebkuram brīvprātīgajam mūziķim. Šai koncertā piedalās gan bērnu skolu skolnieki, gan vidusskolu audzēkņi, gan akadēmijas studenti, gan arī jau profesionāli mūziķi. Vakars ir interesants ar to, ka tas var iegūt interesantus, negaidītus muzikālus piedzīvojumus, jo ir atvērts jaunradei un idejām, kas tapuši arī svētku gaitā.

Piektdien, 31.jūlijā pulksten 20.30 ar nepacietību gaidīsim to, ko desmit dienu laikā ir radījuši jaunie un topoši komponisti. LAIKMETS - SKAŅA - JAUNRADE ir kompozīcijas meistardarbnīcu noslēgums, ar priecīga satraukuma noskaņu, kas vienmēr nāk līdzi sagaidot kādu jaundarbu - šogad veseli 13. Pirmo reizi šai koncertā vienkopus skanēs gan jauno komponistu, gan topošo komponistu, gan arī meistardarbnīcu vadītāju - Rutas Paideres, Jāņa Petraškeviča, Marinas Gribinčikas mūzika.

Sestdien, 1.augustā pulksten 16.00 LATVIEŠU MŪZIKAS SVĒTKU ORĶESTRIS un NOSLĒGUMA koncerts. Koncerta
diriģents Mārtiņš Bergs. Savukārt solistu godā mēs dzirdēsim Arvīdu Zvaguli (vijole), Māri Rozenfeldu (akordeons), Māri Kuģi (oboja) un Edgaru Vaivodu (vibrafons).

Ieejas maksa koncertos Madonas pilsētas kultūras namā: 3.00 €.

Svētkus organizē:
Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds.

Atbalsta:
Madonas novada pašvaldība, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Madonas kultūras nams, J. Norviļa Madonas mūzikas skola, Praulienas pagasta pārvalde, Praulienas pamatskola, Madonas Valsts ģimnāzija, Madonas reģiona laikraksts „Stars”, Vidzemes televīzija, Latvijas Radio 3 Klasika, Swedbanka.



Informāciju iesūtīja: Mārtiņš Bergs.
‌Mob.tālr.: 00 371 26194675.

Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums