PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Izdots mākslas katalogs ”JĀNIS SIMSONS - MŪŽĪBAS CEĻINIEKS”

iesūtīts: 2015.04.18 09:52
16. aprīlī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā notika mākslas kataloga “Jānis Simsons-Mūžības ceļinieks” atvēršanas svētki.

Katalogs izdots ar  VKKF, Latvijas valsts mežu atbalstītās „Vidzemes kultūras programmas – 2014.” un Madonas novada pašvaldības piešķirto finansējumu.

Katalogā reproducētas gleznas un grafikas darbi no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja, Tautas tēlotājmākslas studijas „Madona”un Jāņa Simsona ģimenes darbu kolekcijām. Darbu fotogrāfi Agris Veckalniņš un Kārlis Šulcs. Teksta autore Monta Cimdiņa, redaktore Dace Zvirgzdiņa, korektore Iluta Zālīte, tulkojums angļu valodā Kārlis Bandenieks, māksliniece Kristīne Šulce. Katalogs sagatavots un iespiests Rīgā, SIA „Hromets poligrāfija”.  Izdevējs Madonas mākslas skolas atbalsta biedrība.

Kopskaitā izdoti 1000 eksmplāri, ilgtermiņā tie tiks dāvināti skolas absolventiem, sadarbības partneriem, izmantoti Madonas novada reprezentācijas vajadzībām.  Katalogs būs pieejams Madonas bibliotēkā, kā arī to varēs iegādāties Latvijas grāmatu veikalos, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Kataloga ievadvārdā projekta autore, Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas direktore Kristīne Šulce raksta:

„Dzīves ceļā mūs gaida daudzas satikšanās, notikumi, cilvēki, bet tikai dažas tikšanās turpina būt klātesošas visu mūžu. Tie ir mirkļi, kuri ieaug sirdīs, neizbālē, bet kļūst paliekoši un mūžīgi – ziedos, saknēs, sēklās un asinīs. Paldies, skolotājam ar lielo burtu - JĀNIM SIMSONAM - par nesaudzīgo darbu, sirds mīlestību un cilvēcības ieguldījumu savā zemē un cilvēkos”.

Latvijas valsts pagātni, tagadni un nākotni veidojuši un turpina veidot daudzi izcili, pārliecībā stipri, nelokāmi cilvēki – personības. Viens no viņiem, kas Latvijas neatkarību loloja savā sirdī un pierādīja darbos, ir viens no  Madonas Tautas frontesdibinātājiem, līderiem, laikraksta “Madonas atmoda” redaktors, mākslinieks,dzejnieks – Jānis Simsons. 

Pasākumā  daudzskaitlīgos interesentus uzrunāja pasākuma režisore Anita Kļaviņa un  pasākuma iniciatore Kristīne Šulce, kura uzrunājot klātesošos dalījās pārdomās par tikšanos ar skolotāju pirms 27 gadiem un  atkalredzēšanos ar Jāņa Simsona darbiem veidojot izdevumu, pārdomas noslēdzot ar atklāsmi: „Domāju, ka mākslinieks gleznoja ar vārdiem un rakstīja ar krāsām”, ar šo izteikumu izgaismojot dziļo un izjusto mākslinieka, dzejnieka Jāņa Simsona dvēseli un vērtību sistēmu.

K.Šulce „Pasākums izskanējis, katalogs uzsācis pats savu dzīvi, bet arī šie kopā būšanas mirkļi  veidos atmiņas, kuras ieaug sirdīs, neizbālēs, bet kļūs paliekoši un iespējams mūžīgi, gan J. Simsona Madonas mākslas skolas audzēkņu likteņos, personībās un protams, kā vēlējis Jānis Simsons „ neizdzēšami – saknēs, ziedos, sēklās un dziļi dzīslās un asinīs”.

Paldies, visiem projekta atbalstītājiem un kataloga veidotājiem,

Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas direktore

Kristīne Šulce

Pirmās mākslas skolas dibināšana

 Madonā Jānis Simsons ieradās 1974. gada rudenī no Matīšiem pēc Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas. 1974.gadā Jānis Simsons izveidoja tēlotājas mākslas pulciņu, kas bija pamats Latvijas pirmajai mākslas skolai  (tagadējā Jāņa Simsona Madonas mākslas skola) un tēlotājas mākslas studijai, kas tika izveidota 1975.gadā ( no 1982. gada- Tautas tēlotājas mākslas studija „Madona”).

Pateicoties Jāņa Simsona uzņēmībai Madonas muzeja izstāžu zālēs bija skatāmi labākie mākslas darbi. Tāpat Jānis Simons organizēja tajā laikā populāro mākslinieku konkursu “Arona”, kas novadniekiem deva iespēju iepazīt profesionālo latviešu mākslu. Savukārt  studija darbojās cieša sadarbībā ar mākslas skolu. Studija piedalījās visās republikāniskajās izstādēs un skatēs, sūtīja darbus uz skatēm Maskavā. Pēc Jāņa Simsona nāves studijas vadību uzņēmās viņa dzīvesbiedre Daiga Simsone un mākslas pedagoģe Līga Kalniņa, kura to vada joprojām. Tagad Jāņa Simsona dibinātā studija strādā kultūras namā plašās un gaišās telpās, regulāri iekārto izstādes kultūras nama telpās un ārpus tā.

Šajos gados studijā darbojušies vairāk nekā divi simti dalībnieku, organizētas ap 300 izstāžu.

Daļa Jāņa Simsona darbu glabājas kultūras namā, studijā iekārtots piemiņas stūrītis.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums