PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Broņislavas dzejas diena Lubānā “Kad šķiroties no tēva mājām… Vīru kopas “Vilki” sasaukšanās ar Broņislavu Martuževu”.

iesūtīts: 2022.08.04 13:04
Piekto gadu Broņislavas Martuževas dzejas klēts dārzā notiks Broņislavas dzejas diena. Vīru kopas “Vilki” dziesmotais karavīru dziesmu mantojums no folkloras līdz ziņģēm sasauksies ar Martuževas likteņgaitu bagāto vēstījumu.

Karavīrs nav atrauts no ikdienas dzīves rituma, tādēļ vīru kopas “Vilki” repertuārā ir dziesmas, kuras aptver cilvēka dzīvi visā tās ritējumā. Tās ir dziesmas arī par 20. gadsimta latviešu brīvības cīnītājiem, latviešu leģionāriem, nacionālajiem partizāniem, patriotismu un nacionālo garu. Tas sasaucas arī ar Broņislavas Martuževas dzīvi, dzeju un dziesmu pūru. Kopā ar mežabrāļiem izdotā pagrīdes žurnāla moto bija: “Par Latviju, nacionālu, daiļu un varenu”. “Ai brāļi, līdumnieki trīs / Ar vijolēm un spēlēm, / Tās dziesmas staigā debesīs / Uz melno strazdu mēlēm…”-  Broņislavas brālis Ciprians tika iesaukts policijas bataljonā, nonāca filtrācijas nometnē Belamorkanālā un pārnāca 1946. gada rudenī; jaunākais brāli Henrihs tika iesaukts leģionā nedēļu pirms krievu armijas ienākšanas Lubānā un mira Gruzijā, Kutaisi filtrācijas nometnē 1946. gadā pirms Jāņiem; kaimiņzēns līgavainis Jānis Skumbiņš tika iesaukts leģionā 1943. gadā un viņa liktens šobaltdien nav zināmāms. Aizejot karā, Jānis Broņislavai uzrakstīja vēstuli – tajā bija pārrakstīti tautā zināmās dziesmas vārdi “Kad šķiroties no tēva mājām…” un nobeigumā kā atvadas: ”Tik atceries, kad labi klājas, / Ka uzvaru nav viegli gūt”.

Vīru kopai “Vilki” šogad 5. novembrī būs 30 gadu jubileja. “Vilkos” dzied 6 dalībnieki: aktieris, brīvmākslinieks, multiinstrumentālists un vadītājs Edgars Lipors, zemessargs Uģis Treide, IT speciālists Gundars Kalniņš, skolotājs Andris Balcers, skolotājs Atis Krūmiņš, pašvaldības policists Raimonds Kundziņš.

Tiekat laipni aicināti ierasties agrāk (sākot no 12:00), lai varētu nesteidzīgi iepazīties ar Dzejas klēti, Slēptuvi, Dzejas stropiem un Rakstu akmeņiem (tēlnieks Ģirts Burvis);  pēc koncerta aicinām pakavēties ilgāk, lai sadziedātos.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Pasākumu atbalsta Madonas novada pašvaldība, organizē Lubānas apvienības pārvalde un Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA.

Informāciju sagatavoja Broņislavas Martuževas fonda RAKSTĪTĀJA valdes priekšsēdētāja Anna Egliena t. 29337282 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums