Madonas jaunieši viesojas Kulēnā

Laika posmā no 2016.gada 23.-31.jūlijam Madonas novada skolēni, kuri sevi pierādījuši dažādās olimpiādēs un guvuši labus rezultātus mācībās, devās uz sadraudzības pilsētu Kulēnu (Coulaines) Francijā, lai piedalītos nometnē „Mūzika jauniešiem” .

Nometnes mērķis- iepazīt citu valstu kultūru, tradīcijas, paradumus un cilvēkus. Šī gada nometnes tēma bija sadraudzības veicināšana caur mūzikas valodu.

Nometnē piedalījās 60 jaunieši un 14 skolotāji no Latvijas, Vācijas un Francijas. Jaunieši apmetās Moljēra pamatskolā, kur notika gan aktivitātes, gan nakšņošana skolas pagalmā teltīs. Mūzikas nodarbības norisinājās vietējā mūzikas skolā, kur radošā komanda 5 cilvēku sastāvā rūpējās par profesionālu pieeju, pozitīvā un atraktīvā gaisotnē radot pirmreizējus skaņdarbus. Projekta noslēgumā notika koncerts, kurā piedalījās visu dalībvalstu pārstāvji.

Nometnes laikā jauniešiem tika piedāvāta arī brīvā laika pavadīšanas iespējas, kā piemēram, peldbaseins ar plašām iespējām un izklaidi, slavenā muzeja „24h LeMans” apmeklējums, aktīvā sporta parks ar aizraujošām piedzīvojumu trasēm. Le Mans pilsētas apmeklējums gan vakarā, gan dienā ļāva priecēt acis ar skaistām vēsturiskām ēkām, vēsturisko noskaņu un īpaši šim laikam veltīto gaismu projekciju parādi.

Lai gan uzturēšanās tika organizēta teltīs, jaunieši bija izturīgi un katra nakts šķita ar vien siltāka. Projektu bagātāku padarīja arī franču virtuves īpatnības, nesteidzīgā maltīte un sarunas. Dalībvalstu kultūru vairāk varēja iepazīt nacionālajos vakaros. Prieks, ka latviešu vakarā visus aizrāva latviešu tautas dejas un mūzika, sajūsmu neslēpa gan franču, gan vācu jaunieši!

Par projekta norisi rūpējās franču grupa 9 cilvēku sastāvā, kas izrādīja patiesu interesi un siltu uzņemšanu, kā arī atsaucīgu attieksmi pret projekta dalībniekiem.

Ar nometnē gūtajiem iespaidiem dalās dalībniece Alīna Briede:  „Mūsu nometne sākās autobusā, kur nācās pavadīt divas dienas un arī nakti. Izklausās šausmīgi un mokpilni, bet tieši tas palīdzēja mums, latviešiem, satuvināties vienam ar otru, pirms mēģinām sadraudzēties ar ārzemniekiem. Nometnes teritorijā nonācām stundu pirms brokastīm, tomēr pārējos pārsteidzām ar to, cik izturīgi un spēkpilni spējām būt pēc nogurdinošā ceļa. Pirmajā dienā bija nelielas problēmas ar aktivitāšu organizēšanu. Bieži bijām nesaprašanā par notiekošo, bet vēlāk tas nokārtojās.

 Uzsvars nometnē tika likts uz mūziku. Manuprāt, tieši ar to mēs izcēlāmies – stundas autobusā pavadījām, dziedot dziesmas, spēlējot ģitāras, komponējot un taisot koru karus. Arī nelaidām garām izdevību nometnes brīvajā laikā izpausties uz tur uzslietās skatuves. Nometnes dalībniekiem bija iespēja sevi pierādīt un profesionālu mūziķu pavadībā pilnveidot savas spējas dziedāšanā, repošanā, komponēšanā, sitaminstrumentu spēlē, ģitārspēlē u.c. Tas viss noslēdzās ar koncertu, kurā izpildījām gan nometnes laikā sacerētās dziesmas, gan jau Latvijā plaši zināmas un mums mīļas dziesmas.

  Grūti bija pierast pie franču ēšanas paradumiem, bet slikti nebija. Mūsu puišiem bija arī iespēja iemēģināt roku kulinārijā, vienam no nometnes dalībniekiem dzimšanas dienā izveidot kūku.  Ļoti iepriecināja franču nometnes organizatoru pozitīvā attieksme un vienmēr smaidīgās sejas.  Tikām apskatīt arī pašu Kulēnu, antīku mašīnu muzeju, Kulēnas bērnu dārzu, akvaparku un citas vietas. Nometnē tika iegūtas pozitīvas un krāsainas emocijas, nevienam negribējās doties mājās. Esam pateicīgi par šo lielisko iespēju un nometnē piedzīvoto nekad neaizmirsīsim, kā arī centīsimies uzturēt kontaktu ar jauniegūtajiem draugiem. ”

Savukārt nometnes dalībnieks Edgars Kalniņš secina to, cik cilvēki varbūt vienoti arī šajā laikā, kad Eiropai nav viegli, vienalga no kādas tautas nāc, vai kurā valstī atrodies. Edgars atzīst, ka nometni centies baudīt uz visiem 100%: „Nometnes laikā, spēlējot grupā guvu jaunu un interesantu pieredzi kā arī pārkāpu valodas barjeru, dziedot franciski. Šis ceļojums man paliks atmiņā ar to, cik saliedēti, atvērti un draudzīgi mēs bijām izbaudot Franciju no kruasāniem līdz bagetēm”.

Mēs esam ļoti pateicīgi par šo vērtīgo sadarbību starp Latvijas, Francijas un Vācijas jauniešiem. Priecājamies būt Coulaines, lai  iegūtu jaunu pieredzi un  iepazītu daļu franču bagātās kultūras. Piedalīšanās nometnē jauniešiem deva iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem, atklāt sevī talantus, veidot kontaktus un vienkārši draudzēties. Nometnē gūtā pieredze ir  vērtīgs ieguldījums jauniešu nākotnē.

Mēs vēlamies, lai šo triju valstu aizsākto sadarbību pašvaldība turpina, piedāvājot arvien jaunas sadarbības formas.  Mēs ceram, ka jauniegūtie draugi, pieredze un zināšanas  būs par pamatu turpmākajai sadarbībai un izaugsmei, iesaistot arvien jaunus un jaunus dalībniekus.

Paldies Madonas pašvaldībai par iespēju doties uz Kulēnu. Paldies Madonas novada izglītības nodaļai par atbalstu un ieguldījumu jauniešu nākotnē.”

Gunta Strode

Foto Elīna Čerbakova

 

 
Iesūtīts: 19.08.2016 00:00
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums