Festivāls “Paspēt 12 stundās” aizvadīts

iesūtīts: 2018.08.22 14:41
12. augustā, starptautiskajā jaunatnes dienā Madonas Priežu kalnā pulcējās jaunieši no malu malām, lai piedalītos jauniešu festivālā “Paspēt 12 stundās”, vienā no vērienīgākajiem Jauniešu galvaspilsētas 2018 pasākumiem. Visas dienas garumā katrs interesents varēja atrast sev piemērotu, interesēm atbilstošu nodarbi.

Festivāla ietvaros notika Madonas novada jauniešu domes rīkotais talantu konkurss “Kronis visam”. Drosmi parādīt savu talantu uz skatuves “Zem priežu zariem…”, bija izteikuši desmit dalībnieki no Madonas, Cesvaines un Priekuļu novadiem, kā arī latviešu jaunieši no Berlīnes (Vācija), St. Pēterburgas (Krievija) un Toronto (Kanāda). Žūrijas vērtējums bija viennozīmīgs. Par uzvarētāju tika atzīta Erita Burkeviča no Cesvaines. Stilizētus kroņus saņēma pirmo trīs vietu ieguvēji, bet pateicības un dāvaniņas tika visiem dalībniekiem, par ko paldies jāsaka atbalstītājiem  SIA “Madonas karameles” un IK “Kvadriki”

Festivāla zinību mauriņā darbojās diskusiju telts, kur ar Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāri Zandu Kalniņu – Lukaševicu varēja pārrunāt jauniešu lomu Latvijā, Eiropā un pasaulē. Savukārt, tēmu par jaunu cilvēku līdzdalību vēlēšanās bija iespēja izdiskutēt kopā ar biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” pārstāvjiem. Jāpiebilst, ka lielu ieguldījumu šo diskusiju sagatavošanā deva  Eiropas Latviešu apvienības rīkotās jauniešu iniciatīvu darbnīcas "Latvija Aug" dalībnieki, kuri jau nedēļu pirms pasākuma pavadīja Madonā aktīvi darbojoties.

Par jauniešu plašajām iespējām varēja uzzināt Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras sagatavotajā Eurodesk aktivitāšu teltī un izspēlējot aizraujošo, Eiropas komisijas Latvijā piedāvāto spēli "Lāpsta vai karote - ka tik instruments un griba!", kas tapusi kampaņas #EUandME ietvaros.

Latvijas valsts meži festivāla apmeklētājiem piedāvāja izzinošu spēli par dabu.

Radošas darbošanās piekritējiem tika radīta iespēja baudīt mākslas plenēra “Paspēt būt jaunam!” aktivitātes, Rīgas improvizācijas teātra meistardarbnīcu, smilšu aplikāciju un grafiti bilžu darbnīcu. Savām rokām festivāla dalībnieki veidoja arī dažādas rotas. Liela interese bija par mākslinieces Ineses Litauniks leļļu darināšanas nodarbībām. Skatītāju acīm tika nodota arī jauniešu vasaras nometnē tapusī foto izstāde “100 mirkļi Latvijai”. Visu dienu, neskatoties uz lietaino laiku, Arvis Trečaks veidoja lielo festivāla gleznu, kas izraisīja apmeklētāju sajūsmu un pasākuma noslēgumā kļuva par milzīgu atmiņu pastkarti, kur katram bija iespēja ierakstīt savu vārdu. Tā turpmāk priecēs Madonas novada multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra “KUBS” apmeklētājus. Neizpalika arī hennas zīmējumi, muzikāli priekšnesumi no grupām “Rock'n'Berries” un "Blue Jean serenade", kā arī tikšanās ar jauniešu vidū populāriem blogeriem Santa Buša, Emily young, Parādi modi. Protams, balle ar grupu “Zelta kniede” aizkustināja un izkustināja.

Ne mazāk piesātināta diena izvērtās arī sportiska dzīvesveida cienītājiem. Sacensību gars valdīja gan strītbola laukumos, gan spēka vingrinājumu sacensībās “Ko Tu stipram padarīsi?”. Aizraujošs daudziem izrādījās skrējiens Priežu kalnā, ko sarūpēja organizācija “Domas dabā”. Orientēšanās kluba “Arona” izveidotais labirints prasīja ne tikai veiklību, bet arī precizitāti. Lai festivāla viesus tuvāk iepazīstinātu ar Madonu, vietējie jaunieši bija noorganizējuši foto orientēšanās skrējienu komandām.

Atzinību pelnījuši Zemessardzes 25. un 27. kājnieku bataljonu zemessargi, kuri atbalstīja jauniešu festivāla norisi Madonā, ļaujot nobaudīt lauku virtuvē gatavotas spēcinošas, īpaši garšīgas pusdienas, kā arī iepazīstināja jauniešus ar zemessargu ieročiem un ekipējumu.

Lai cik arī interesantas būtu festivāla “Paspēt 12 stundās” norises, tā lielākā intriga - nākamā gada jauniešu galvaspilsētas titula ieguvēju noskaidrošana. Konkursa finālā sacentās Daugavpils un Rīgas pilsēta, Ikšķiles un Olaines novadu apvienība. Konkursam savu dalību bija pieteicis arī Daugavpils novads un Lielvārdes novads. Uzvarētāja noteikšanai tika ņemts vērā gan žūrijas vērtējums, gan publiskās balsošanas rezultāti. Par  nākamā gada jauniešu dzīves epicentru kļuva Ikšķiles un Olaines novadu apvienība. Konkursu “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2019” Izglītības un zinātnes ministrija organizē sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latvijas Jaunatnes padomi un nodibinājumu “Baltijas Reģionālais fonds” ar mērķi ir popularizēt darbu ar jaunatni pašvaldību vidū, veicināt pašvaldību sadarbību un pieredzes apmaiņu jaunatnes jomā, kā arī paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu un jaunatnes organizāciju prestižu.

Madonas novads kā Jauniešu galvaspilsēta 2018, var lepoties ne tikai ar saviem aktīvajiem jauniešiem un jaunatnes darba organizatoriem. Katrs, kurš ieradās no Rīgas, Daugavpils, Pēterburgas, Kalupes, Jūrmalas, Berlīnes, Pļaviņām, Ikšķiles, Jelgavas, Glāzgovas, Valmieras, Toronto, Iecavas un citām pasaules malām, lai Madonā kopīgi svinētu Starptautisko jaunatnes dienu, pelnījis lepnuma, sajūsmas, pateicības un apbrīnas devu.

Kāds no festivāla viesiem atzina:” Prieks būt par nelielu daļu no kaut kā tik liela, skaista un jaudīga!”

Lai pozitīvā enerģija vairojas un uz tikšanos citos pasākumos!

 MNMJIC "KUBS" jaunatnes darbiniece

Indra Veipa

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums