Jauns mācību gads, jauna trase un jauni paši!

iesūtīts: 2015.11.10 11:16
Lai gan daudzi uzskata, ka pasaulē ātrākais dzīvnieks ir gepards, tomēr viņa pārvietošanās temps ir niecīgs, ja salīdzina ar mazo Kalifornijas vabolīti Paratarsotomus macropalpis!

Šis kukainis spēj sasniegt ātrumu, kas vienlīdzīgs 322 viņa paša ķermeņa garumiem sekundē, turpretī gepards, spējot attīstīt 103 kilometru stundā lielu ātrumu, sekundē veic vien 16 sava ķermeņa garumus. Ja pasaulē ātrākā kukaiņa pārvietošanās tempu salīdzina ar cilvēkiem, tad, lai panāktu šādu kukaini, cilvēkam vajadzētu skriet ar ātrumu 2092 kilometri stundā.   Tieši tāpēc vārds VABOLE  ir iekalts uz Madonas automodelisma kluba un Bērnu un jauniešu centra pulciņa durvīm, kas atrodas Madonas pilsētas 1. vidusskolā.

No š. g. septembra projekta „Nāc un dari, jo Tu vari!” ietvaros trases automodelisma pulciņā ir pieteikušies un darbojas 18 bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 24 gadiem. Ir iekārtota trases telpa, nokomplektēti instrumenti, darbagaldi, telpas aprīkojums un viss nepieciešamais, lai varētu gatavot automodeļus. Nodarbības sākas trases telpās, tās ir sacensības savā starpā, starp draugiem. Sākotnēji tika izmantoti prezentācijas automodeļi, taču jau mēnesi dalībnieki brauc ar pašu gatavotajiem, kurus laiku pa laikam pilnveido un remontē. Pirmdienās, trešdienās un piektdienās bērni nodarbības pavada gan trasē, gan darbnīcās. Trešdienās uz trases automodelisma pulciņu dodas arī jaunieši ar īpašām vajadzībām.

Šajā laikā bērni ir iemācījušies, zāģēt metālu, vīlēt, slīpēt, lodēt, piestiprināt agregātus, sagatavot virsbūvi krāsošanai. Krāsot ar aerogrāfu. Daudziem jau ir iegādāti savi, personīgie modelīši, kas dod modeļa būvniecībai atbildības sajūtu, tam tiek tērēts vairāk laika un panākts rūpīgāks rezultāts. Katrā ziņā kolektīvs tiek noskaņots uz darbu būvēt auto un tas ir svarīgākais nodarbībās, kas prasa domu, prasmju un attieksmes koncentrāciju. Mēs augam!

Pateicoties Madonas novada pašvaldības atbalstam, trases automodelisma nodarbības tiks turpinātas arī pēc projekta aktivitāšu noslēguma.

Kā šo, tā arī citas projekta “Nāc un dari, jo Tu vari!” aktivitātes finansē no Eiropas Ekonomiskās zonas Finanšu instrumenta, projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija un to administrē Sabiedrības Integrācijas fonds.

Projekta vadošais partneris ir Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds, kas sadarbojoties ar biedrību „Mēs pasaulē” no Rugājiem, biedrību „Nāc kopā” no Krapes pagasta, Madonas Bērnu un jauniešu centru un biedrību „Dzirnavu spēks” no Vidrižu pagasta, kā arī konsultējoties ar Norvēģijas partneriem no organizācijas „Maini pasauli”, projekta īstenošanas laikā 01.10.2014.- 31.12.2015 organizēs dažādas aktivitātes Latvijas 3 plānošanas reģionos.

 

Madonas trases automodelisma kluba VABOLE vadītājs – Imants Pulkstenis

Madonā, 2015. gada 3.novembrī

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums