Notikusi atkārtota tikšanās par skolu tīkla reorganizāciju

iesūtīts: 2015.06.08 18:11
8.jūnijā Madonas kultūras namā norisinājās kārtējā diskusija par skolu tīkla sakārtošanu Madonā. Tikšanās notika pēc domes priekšsēdētāja Andreja Ceļapītera iniciatīvas, uzaicinot 1. jūnijā rīkotā piketa dalībniekus. Tajā piedalījās Madonas novada pašvaldības pārstāvji, izglītības un kultūras komitejas deputāti, liela daļa 2. vidusskolas kolektīva, daļa Madonas 1.vidusskolas pedagogu, kā arī vairāki skolēnu pārstāvji.

Diskusiju uzsāka priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, vēlreiz atgādinot par zemo skolēnu skaitu. Pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka kopš 1990. gada “dzimstības buma” situācija ir krietni mainījusies, un dzimstība sākusi strauji sarukt. Taču skolu ēkas būvētas uz skolēnu skaitu, kas gandrīz 2 reizes pārsniedz tagadējo. "Nemaz nav jāskatās tālā pagātnē - pirms 5 gadiem Madonas pilsētas 1. vidusskolā bija teju tikpat skolēnu, cik tagad abās pilsētas vidusskolās (1. un 2. vsk) kopā. Līdz ar to ir jādomā par jaunām iespējām, kā racionāli izmantot esošo bāzi un to attīstīt," norādīja A. Ceļapīters.

Diskusija izvērtās emocionālā gaisotnē. Komentējot domes vadītāja sacīto, Madonas 2. vidusskolas skolas padomes pārstāve Iluta Ļaudaka uzdeva jautājumu: “Kāpēc tad vajadzīga tā pirmskolas izglītības iestādes “Saulītes” bērnudārza piebūve, ja jau nav bērnu? Kāpēc vispār vajadzīgi 3 bērnudārzi pilsētā?” Uz šo jautājumu sekoja izglītības nodaļas vadītājas Solvitas Seržānes atbilde, ka visas apkopotās prognozes par klašu piepildījumu nākotnē ir veidotas, ņemot vērā situāciju šodien. "Turklāt mūsdienu tendence ir tāda, ka vecāki bērnus uz pirmsskolas iestādēm sāk vest krietni ātrāk kā kādreiz, kas savukārt veido jaunas grupas bērnudārzos," sacīja izglītības jomas vadītāja.

Madonas 2. vidusskolas kolektīvs pauda uzskatu, ka skolu tīkla reorganizācija tiek plānota, jo Madonas Valsts ģimnāzijai ir vajadzīgas lielākas telpas. Kolektīvs uzskata, ka ieguldījuši daudz darba savu telpu labiekārtošanā un tagad tās vēlas viņiem atņemt. Klātesošie vairākkārt uzsvēra, ka par Eiropas finansējumu varētu uzbūvēt Madonas Valsts ģimnāzijas piebūvi.

Tikšanās vadītājs norādīja, ka skolu reorganizācija skar visas pilsētas skolas, un tā ir vajadzīga, lai racionāli strādātu un izmantotu gaidāmo Eiropas finansējumu, kas tiks piešķirts, ja tiks sākta izglītības tīkla sakārtošana pilsētā. Ģimnāzijas piebūve nebūtu nedz iespējams, nedz racionāls risinājums, jo par šo finansējumu, ņemot vērā faktoru, ka telpu faktiski pietiek un ir nepieciešama tikai izglītības iestāžu reorganizācija (apvienošana), nav iespējams izmantot jaunu ēku būvniecībā. "Tāpat tie būtu nelietderīgi izmantoti līdzekļi - finansējumu, ko varētu ieguldīt jaunas un modernas skolas infrastruktūras, piemēram, laboratoriju ierīkošanā, izmantot būvniecībā," uzskata A. Ceļapīters, "turklāt ir nepiedodami neizmantot iespēju saņemt Eiropas finansējumu teju 2 miljonu apmērā skolu infrastruktūras (materiālu un materiāltehniskās bāzes, telpu un to aprīkojuma) sakārtošanai. Ar šo finansējumu būtu iespējams izveidot moderni aprīkotas un izcilas izglītības iestādes pilsētā."

Domes deputāte Antra Gotlaufa uzrunājot klātesošos uzsvēra, ka viņu sāpe un pārdzīvojumi ir saprotami, taču atgādināja, ka pārmaiņas ir notikušas vienmēr un ir jābūt tiem gatavām. Tāpat deputāte uzskata, ka Valsts ģimnāzijas vieta ir tagadējās 2.vidusskolas galvenajā ēkā.

Pēc divu arpusstundu diskusijas Madonas 2.vidusskolas kolektīvs negaidīti piecēlās un pameta tikšanās zāli. Sarunas turpinājās, diskutējot ar Madonas pilsētas 1.vidusskolas pedagogiem.

Nobeigumā, A.Ceļapīters aicināja klātesošos nenorobežoties un izsapņot sapni par izcilām skolām.

Uzsāktā diskusija par skolu tīkla sakārtošanu Madonas pilsētā tiks turpināta.

E.Miķelsone, Dz.Stradiņa

Foto: Mirkļi no tikšanās

Iepriekš rakstītais par šo tēmu 

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums