Ieskandināti XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

iesūtīts: 2015.04.24 19:26
Praulienas pagasta “Mācītājmuižā” ieskandināti XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 1866. gada 18. jūlijā šajā vietā notika pirmie bērnu dziedāšanas svētki.

Toreiz zirgu pajūgos esot sabraukuši bērni no Liezeres, Cesvaines, Ērgļiem, Lubānas un Lazdonas, un noturējuši skaistu koncertu Luterāņu baznīcā. Pēc tā bērni ar kājām gājuši 2,5 km tālo “Rožu birzi” Praulienas mācītājmuižā. Tur skolotāja Kārļa Pētersona un mācītāja R. Gulekes vadībā bērni gājuši rotaļās, laiku pa laikam uzdziedot pa dziesmai no kopējā repertuāra un klausoties Lazdonas vīru kora priekšnesumus.

2015. gada 24. aprīlī Madonā notika Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Varakļānu un Lubānas novadu skolēnu koru skates 1.kārta. Pēc tās koristi (izņemot Varakļānu kori) devās un “Mācītājmuižu”, kur kopā dziedot ieskandināja gaidāmos Svētkus jūlijā. Tāpat koristi piedalījās apkārtnes sakārtošanas talkā- grāba un kasīja lapas, krāva malku un darīja citus darbus.

Lai atgādinātu par Dziesmu svētku tradīciju aizsākumiem novadā teju pirms 150 gadiem, mākslinieks Ivars Mailītis "Mācītājmuižai" izveidojis simboliskas stabules, kuras aplūkot būs iespējams ikvienam pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Pasākuma klātesošos uzrunāja Valsts izglītības satura centra vadītāja Agra Bērziņa, Madonas evaņģēliski luteriskās draudzes virsmācītājs Hanss Jensons, māksliniece Inese Mailīte, pedagogs, novadpētnieks Jānis Bērziņš, Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs un Praulienas pagasta pārvaldes vadītājs Valdis Gotlaufs.

Fotogalerija šeit 
Informāciju apkopoja Edīte Miķelsone
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums