Vidzemes Inovāciju izstāde līdz 23.aprīlim apskatāma Lubānas novadā

iesūtīts: 2019.04.05 12:28
Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar Vidzemē radītām inovācijām un inovatīviem uzņēmumiem un iedvesmotu inovāciju radīšanai arī citus, Vidzemes Inovāciju nedēļā tika atklāta Inovāciju izstāde, kuru līdz 23. aprīlim var aplūkot Lubānas pilsētas kluba foajē.

Izstādē var iepazīties ar 24 Vidzemes uzņēmumu inovācijām informācijas tehnoloģiju, produktu dizaina, procesu un ražošanas tehnoloģiju jomā. Izstādē iekļautie 24 inovatīvie uzņēmumi pārstāv 17 Vidzemes pašvaldības, kuras finansiāli atbalstījušas izstādes izveidi.

Vidzemes inovatīvāko uzņēmumu vidū izstādē iekļauta arī VAS “Latvijas valsts meži” kokaudzētava “Podiņi”, kurā jau kopš 2001. gada plaši tiek pielietotas inovācijas mežsaimniecībā. 

Jaunākā no tām ir robotizētā stādu apstrāde ar videi draudzīgu vasku Ekovax. Apstrāde tiek veikta ar praktiski unikālu iekārtu palīdzību, tādas pieejamas visā pasaulē vien divas, no kurām vienu lieto tieši “Podiņos”.

Apstrādes mērķis ir aizsardzība pret meža kaitēkļa – priežu lielā smecernieka – bojājumiem. Metode ļauj droši, bez videi un cilvēkam kaitīgu pesticīdu lietošanas, efektīvi aizsargāt egļu stādus. Aizsargājošais efekts saglabājas vismaz divas sezonas, salīdzinot ar ķīmiskajiem preparātiem, kuri iztur vien pāris mēnešus.

Līdztekus kokaudzētavā radīts inovatīvs stādu veids – kailsakņu stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu. Proti, siltumnīcās un āra poligonos īpaša dizaina stādu kasetēs ar neliela izmēra šūnām izaudzē ietvarsējeņus, kurus pēcāk izstāda uz lauka. Tehnoloģija ļauj stādus izaudzēt daudz ātrāk – nevis četrās sezonās, bet gan divās, vienlaikus iegūstot augstākas kvalitātes stādus.

Kokaudzētavā nemitīgi rūpējas arī par stādu ģenētisko potenciālu, stādu audzēšanai iegūst koku sēklas īpašās selekcionētu egļu, bērzu un melnalkšņu sēklu plantācijās, tādējādi dodot iespēju nākotnes mežaudzes veidot ātraudzīgākas un līdz pat par 20% produktīvākas.

Lubānas novada pašvaldības pārstāvji interesentus aicina: “Aicinām izmantot izdevību un apskatīt Vidzemes inovatīvos uzņēmumu, priecāties par mūsu novada pārstāvi kokaudzētavu “Podiņi” un visiem pārējiem, arī Madonas novada uzņēmumiem. Varbūt atklāsiet kādu jaunu un pārsteidzošu pakalpojumu vai produktu, ko ražo tepat Vidzemē!”

Jāpiebilst, ka Lubānas pilsētas klubs Inovāciju izstādes apskatei būs atvērts laikā, kad tajā norisināsies publiskie pasākumi, kā arī  trīs trešdienas: 3., 10. un 17.aprīlī no plkst.9:00 līdz 18:00. Interesentus, kam norādītie izstādes apskates laiki nav piemēroti, lūdzam sazināties ar Lubānas kultūras nama direktori Velgu Puzuli (tālrunis 26594314), lai vienotos par citu laiku.


Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa

sabiedrisko attiecību vadītāja

Vidzemes plānošanas reģionā

mob.t. 29454752

anita.abolina@vidzeme.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums