Maijā gaidāma nākamā pieteikšanās mācībām pieaugušajiem

iesūtīts: 2019.03.12 16:20
Ceturtā pieteikšanās mācībām Valsts izglītības attīstības aģentūras pieaugušo izglītības projektā "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide" paredzēta šī gada maijā. Šoreiz strādājošie iedzīvotāji varēs izvēlēties mācības 12 dažādās nozarēs, kā arī astoņās mūžizglītības kompetencēs.

Mācību klāstā atgriezīsies kultūras nozare ar mācībām bibliotēku darba jomā. Mācības būs pieejamas arī tādās nozarēs kā tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana, pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība, ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms, drukas un mediju tehnoloģijas, transports un loģistika, enerģētika, ķīmiskā rūpniecība, būvniecība, kokrūpniecība, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības.

Pirmo reizi būs iespēja apgūt mācību programmas arī mūžizglītības kompetencēs. To vidū ir digitālās, uzņēmējdarbības un ilgtspējas kompetences, matemātikas, dabaszinātņu un tehnoloģiju kompetences, kultūras izpratnes un izpausmes, personīgās, sociālās un mācīšanās kompetences, kā arī integrētās kompetences un valodu kompetences noteiktās nozarēs. Strādājošie varēs apgūt arī atsevišķus moduļus no licencētām un akreditētām modulārajām profesionālās izglītības programmām. Šādu atsevišķu moduļu apguve dod iespēju ātri un elastīgi reaģēt uz darba devēju vajadzību pieaugumu pēc specifiskām prasmēm un iemaņām.

Detalizēts jauno mācību saraksts maijā būs pieejams mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv. Aicinām sekot informācijai arī VIAA sociālajos tīklos Facebook, Twitter vai Draugiem.

Mācībām maijā varēs pieteikties ikviens strādājošs vai pašnodarbināts iedzīvotājs vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību, kurš vēl nav paaugstinājis profesionālo kompetenci šajā projektā, jo izglītoties par ES fondu un valsts līdzekļiem ikviens nodarbinātais var vienu reizi. Mācībām var pieteikties arī tie pieaugušie no 25 gadu vecuma, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības.

Mācību izmaksas 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, 10% ir strādājošā līdzmaksājums, kuru var segt arī darba devējs. Mācības bez maksas ir strādājošajiem ar maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu.

Lai nodrošinātu 4. kārtas mācību klāstu, 4.martā VIAA ir izsludinājusi mācību programmu pieteikšanu, kurā gaida izglītības institūciju piedāvājumus līdz 12. aprīlim. Sīkāk par to VIAA mājaslapā šeit.

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā tajā noritējušas jau trīs pieteikšanās kārtas, kuru rezultātā mācības pieaugušajiem uzsākuši 17 191 strādājošo, no kuriem vairāk nekā 11  tūkstoši izglītošanos jau pabeiguši. Latvijas darbaspēks ir gatavs mācīties mūža garumā, par ko liecina fakts, ka 31% visu mācību dalībnieku ir vecumā no 45 gadiem, kas ir projekta prioritārā mērķauditorija, savukārt 20% - vecumā virs 50 gadiem. Statistika par mācību dalībniekiem 1. un 2. kārtā liecina, ka 59% izglītības ieguvēju ir vīrieši, savukārt puse no visiem mācību dalībniekiem ir ar pamata, vidējo vai profesionālo izglītību.

Projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, sešu gadu laikā līdz 2022. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 25 miljonus eiro.



Informāciju iesūtīja: Zane Birka
VALSTS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA
Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļa
Vecākā informācijas speciāliste
Tālr.: +371 67785462, e-pasts: zane.birka@viaa.gov.lv​​​​​​

Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums