Dokumentālā filma "Simts gadi esības vējos" TV 24

iesūtīts: 2018.12.18 15:37
Š.g. 26.decembrī plkst.20.00 TV 24 varēs noskatīties dokumentālo filmu par Latvijas vienaudžiem "100 gadi esības vējos". 16 filmas varoņi stāsta par dzīvi mūsu valsts 100 gadu attīstības posmos, dažādos liktenīgos pagriezienos un modernajā šodienā.

Viens no filmas varoņiem ir arī madonietis - Kārlis Dumbrājs.


Par projektu

Atsaucoties valdības aicinājumam - aktivizēt katra līdzdalību mūsu valsts 100gades sagaidīšanā, tapusi pilnmetrāžas dokumentālā filma„100gadi esības vējos”.

Šajā filmā ar vēsturiskiem arhīva materiāliem tiek akcentēti svarīgi neatkarīgas valsts veidošanas notikumi. To apliecina filmas varoņi, kuri tos laikus pieredzējuši un bijuši aktīvi dalībnieki šajos procesos.

Filmas pamatideja

 Filmas pamatideja – Latvijas vēstures notikumu, laikmeta iezīmes un cilvēku mūža gājuma sasaisti valsts veidošanā, akcentējot cilvēciskās un patriotiskās vērtības, kas svarīgas valsts pastāvēšanā un tautas vēsturiskās atmiņas mantojuma saglabāšanā nākamībai.

 Filmas varoņi ir 16 Latvijas valsts vienaudži. Viņu aktīvā sabiedriskā dzīve, dzīvesprieks un zinātkāre, ļauj  iekļauties 21.gs. tehnoloģiju laikmetā. Filmas varoņi stāstīs un dalīsies atmiņās par pārdzīvoto laikmeta griežos gadsimta nogrieznī. Tiks dokumentēti šo cilvēku dzīves stāsti, papildinot tos ar unikāliem vēsturiskiem arhīva materiāli materiāliem, tā spilgtinot Latvijas valsts  pirmo simts gadu vēsturi. Filmas lielākā vērtība – saruna ar Latvijas valsts tapšanas aculieciniekiem, Latvijas vienaudžiem.

Vienlaikus tā ir vēsture, spilgtinātie mirkļi liktenīgos pagriezienos un vienlaikus - atklāta sirsnīga saruna par būtiskām vispārcilvēciskām tēmām, kas aktuālas visos laikos. Tās ir pārdomas par cilvēka attieksmi pret dzīves atziņu pārmantojamību, attieksme pret saviem vecākiem, ģimeni, dzimtu, par vērtību nezūdamību.

Vairāk informācijas – RASA mājas lapā - www.biedribarasa.lv/latvijai100

Īstenojot filmas koncepciju, tika aktivizēta sabiedrības  līdzdalība valsts 100gades sagaidīšanā, kur katram iesaistītajam bija iespēja iedziļināties Latvijas stāsta niansēs - gan no valsts sākuma gadiem, gan no dzīves modernajā šodienā. Latvijas ļaudis, nevalstiskās organizācijas, biedrības, daudzas novadu un pilsētu pašvaldības  atbalstīja filmas tapšanu, deva padomus, palīdzēja ar filmēšanas grupas izmitināšanu, ar transportu  - vārdu sakot, bija līdzdalīgi, veidojot stāstu par Latvijas valsts vienaudžiem.

Par filmas veidotājiemDokumentālo filmu veido - aktīvu domubiedru grupa, profesionāli ļaudis - režisori, scenāristi, žurnālisti, producenti, operatori.

Filmas pirmizrāde notika 2018.gada 11.novembris – kinofestivāla “Lielais Kristaps” ietvarā.


Atgādinām, ka dokumentālā filma „100 gadi esības vējos” ir radīta pilsoniskās iniciatīvas rezultātā un tā ir veltīta Latvijas valsts simtgadei. Tā tika iekļauta Nacionālās kino balvas „Lielais Kristaps" ārpuskonkursa programmā.
Vairāk.



Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums