Līdz 17. septembrim vēl var pieteikties ES fondu mācībām pieaugušajiem

iesūtīts: 2018.09.11 14:15
Nodarbinātie iedzīvotāji vecumā no 25 gadu vecuma vēl līdz 17. septembrim var pieteikties mācībām Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”. Pieteikšanās trešajā kārtā notiek klātienē vai elektroniski 70 izglītības iestādēs, kuras piedāvā mācības 48 pilsētās vai novados visā Latvijā.

 

Mācības bez maksas vai 10% līdzmaksājums

Projekta mācību iespējas var izmantot ikviens strādājošs vai pašnodarbināts iedzīvotājs, kurš sasniedzis 25 gadu vecumu. Pieteikties var arī jaunie vecāki, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības.

Mācību maksu 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, strādājošajiem jānodrošina vien 10% līdzmaksājums, ko var finansēt arī darba devējs. Nodarbinātajiem ar maznodrošinātā vai trūcīgā statusu mācības ir bez maksas.

Kopumā šajā kārtā pieejamas vairāk nekā 400 dažāda garuma un satura izglītības programmas 11 tautsaimniecības nozarēs. Mācību klāstā ir 330 neformālās izglītības programmas un 49 profesionālās pilnveides izglītības programmas, kuru noslēgumā var iegūt sertifikātu vai apliecību. Piedāvājumā ir arī 65 profesionālās tālākizglītības programmas, kuru noslēgumā norit kvalifikācijas prakse un jākārto eksāmens, rezultātā iegūstot darba tirgū pieprasītu profesiju.  

Plašākais mācību piedāvājums pieejams galvaspilsētā – Rīgā var izvēlēties apgūt 165 izglītības programmas, savukārt Latvijas reģionos plašākā izvēle pieejama Daugavpilī (143 programmas), Rēzeknē (80 programmas) un Jēkabpilī (66 programmas).

Vairāk nekā 4000 strādājošo mācības jau pabeiguši

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā tajā iesaistījušies vairāk nekā 8000 strādājošo, no kuriem vairāk nekā puse mācības jau pabeiguši. Viņu vidū ir arī Natālija Sokolova, uzņēmuma FN-SERVISS pārdošanas un mārketinga daļas vadītāja. “Agrāk man šķita, ka šāda veida mācību iespējas vairāk paredzētas cilvēkiem bez darba, kuriem nepieciešams celt savu kvalifikāciju, taču šis projekts lauza stereotipu – interesantas un noderīgas mācību iespējas pieejamas arī strādājošajiem ar augstāko izglītību,” norāda Natālija, kura projektā apguva Google Adwords kampaņu organizēšanu un mājaslapas datu analītikas pamatus Baltijas Datoru akadēmijā.

Šobrīd mācības projektā turpina vairāk nekā 4600 dalībnieku. Vairākās tālākizglītības programmās jau sākusies kvalifikācijas prakse, tostarp Jānim Rūtiņam, kurš Jelgavas Amatu vidusskolā apgūst datorizētās ciparu vadības (CNC) metālapstrādes darbgaldu iestatītāja profesiju. “Mans ikdienas darbs ir saistīts ar šo nozari, tāpēc ir ļoti ērti, ka varēju apvienot mācību praksi ar darbu. Turklāt viss, ko apgūstu, būs noderīgs arī ārpus esošā amata un nozares – automatizācija attīstās ikvienā jomā, tāpēc nepieciešams apgūt jaunas zināšanas un pielāgoties arvien jaunām tehnoloģijām. Īpaši liela nozīme būs arī pēc mācībām iegūtajam sertifikātam, jo tas derīgs visā Eiropas Savienībā,” uzver Jānis.


Madonā piedāvā apgūt 36 izglītības programmas

Latvijā kopumā šajā kārtā iedzīvotāji var izvēlēties apgūt ap 100 dažādu prasmju un kvalifikāciju, ko izglītības iestādes piedāvā mācīties vairāk nekā 400 dažāda garuma un satura izglītības programmās. Madonas novadā ir pieejamas 36 izglītības programmas, taču pilsētas un tuvējo novadu iedzīvotāji var pieteikties mācīties arī citās Latvijas vietās, ja var to savienot ar darbu un dzīvi savā pilsētā vai novadā.

Madonas novadā mācības pieejamas tādās nozarēs kā elektronisko un optisko iekārtu ražošana un IKT, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības, transports un loģistika, kokrūpniecība, ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms, enerģētika, ķīmiskā rūpniecība, tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana.

Nozaru klāstā Madonas novadā ir izglītības programmas, kurās var ne tikai apgūt jaunas prasmes, bet arī pārkvalificēties, - piemēram, apgūt lokmetinātāja, elektromontiera vai šūšanas iekārtu operatora profesiju.

Madonas novadā mācības piedāvā Latvijas Universitāte, mācību centrs AUSTRUMVIDZEME, mācību centrs BUTS, MC Alfa mācību centrs un mācību un konsultāciju centrs ABC.

Piedāvātās programmas Madonas novadā.

81 Latvijas pašvaldība ir projekta sadarbības partneri. Tajās darbojas pieaugušo izglītības (PI) koordinators, pie kura iedzīvotāji var vērsties, lai saņemtu informatīvu konsultāciju par piedāvātajām mācībām, pieejamo atbalstu un tā saņemšanas kārtību, kā arī par pieteikšanos mācībām. 
Pieaugušo izglītības koordinators Madonas novadā:
Vivita Vecozola
Izglītības nodaļas speciāliste
26378836
vivita.vecozola@madona.lv

Pieteikšanās klātienē un elektroniski

Pieteikšanās notiek līdz 17. septembrim (ieskaitot), iesniedzot mācību pieteikumu izvēlētajā izglītības iestādē klātienē vai elektroniski, nosūtot to e-pastā. Ikvienam interesentam ir iespēja pirms pieteikšanās saņemt pieaugušo izglītības koordinatora konsultāciju kādā no projekta sadarbības pašvaldībām vai doties uz karjeras konsultāciju kādā no Nodarbinātības valsts aģentūras 28 filiālēm.

Plašāku informāciju par mācību programmām, izglītības iestādēm, pieteikšanās kārtību un citiem praktiskiem jautājumiem iespējams atrast vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.



ES fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam un veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts. Līdz 2022. gada 31. decembrim tajā tiks ieguldīti vairāk nekā 25 miljoni eiro.


‌‌

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums