.

Pagājušas vairākas vasaras nometnes "Strautniekos"

iesūtīts: 2018.08.18 15:57
Šī vasara mūs lutina – daudz saules, veldze “Strautnieku” dīķī, siltas naktis un atkal tikšanās vasaras nometnēs Aronas pagasta “Strautniekos”.

Jau no pavasara biedrība “KM Strautnieki” uzsāka aktīvu gatavošanos vasaras nometnēm. 26.maijā vairāk tika domāts par nometņu darbinieku sagatavošanu jaunajai nometņu sezonai. Ar Madonas novada pašvaldības finansiālu atbalstu tika realizēts izglītības projekts “Uz kompetencēm balstītas bērnu un jauniešu nometņu programmas izstrāde, izmantojot daudzveidīgas praktiskās darba āra dzīves metodes”, kurā 15 nometņu darbinieki gan no biedrības “KM Strautnieki”, gan citām organizācijām, kas aktīvi vasarās organizē nometnes, guva iedvesmu jaunam darba cēlienam. Kopā ar pieredzējušiem pasniedzējiem no āra dzīves apmācību centra “Pelēkais vilks” Nilu Klintu un Vitu Karuli tika gūts ieskats pieredzes izglītībā. Pieredzes izglītība caur piedzīvoto veido katra nometnes dalībnieka dzīves uztveri un iekšējo pasauli, tāpēc būtiski izprast katras aktivitātes nozīmi nometnē. Apmācību dalībnieki arī paši veica dažādus uzdevumus, tā labāk apzinoties katras spēles, uzdevuma vērtību. Vislielāko azartu dalībniekos raisīja izaicinājuma spēle, kur, dodoties  pa Madonas pilsētu, bija jāveic dažādi jautri, radoši, no ierastās komforta zonas izkāpt vedinoši uzdevumi – atrast un atnest kaut ko, kas ir vecāks par Madonu; nofotografēties tautas tērpā; intervēt piecus madoniešus, noskaidrojot, ko viņi domā par vasaras nometnēm; atrast kādu cilvēku, kas kaut ko rada; nofotografēties ar koferi; kādam palīdzēt un daudzi citi. Jāatzīst, ka ar visiem uzdevumiem apmācību dalībnieki tika veiksmīgi galā, kas ir kā apliecinājums, ka nometnēs darbojas radoši, dzīvespriecīgi un drosmīgi darbinieki. Pēc apmācībā dalībnieki atzina, ka šādas aktīvas nodarbības nepieciešamas katru sezonu uzsākot, jo tas gan saliedē šajā jomā strādājošos, gan dod iedvesmu darbam.

Arī pati nometņu sezona biedrībai izvērsusies aktīva. No 16.jūlija līdz 20.jūlijam notika nometne “Brīnumpupa”, kas kopā pulcēja 24 bērnus vecumā no 7 līdz 12 gadiem. Pasaka par brīnumpupu – tas ir stāsts par garīgu ceļu, par garīgu augšupceļu, sevis pārvarēšanu, jaunu prasmju iegūšanu. Tas ar katru no mums notiek ik dienu - esam jaunās dzīves situācijās, iegūstam jaunu pieredzi, to rezultātā maināmies, mainām savu priekšstatu par lietām. Katrs jauns piedzīvojums nometnē bija kā jauns pupas zars, virzoties uz savas personības attīstību. Un šādu piedzīvojumu nometnē bija daudz – gan 8 km pārgājiens uz Kusu, gan baiļu pārvarēšana  virvju trasē Supervāvere, gan izglītojošās nodarbības Zinoo centrā, gan sportiskās stafetes un erudīcijas konkursi, gan radošās nodarbības – dejā, mākslā un improvizācijā. Liels piedzīvojums dažiem bija arī nakšņošana teltīs, nakts pārgājiens un pat jaunu draugu iegūšana. Kas vienam liekas nieks, citam ir kaut kas jauns. Nometnes noslēgumā bērni ciemos gaidīja vecākus, lai ar priekšnesumiem, pašu gatavotām trīs kūkām pastāstītu par nometnē piedzīvoto. Pēc nometnes ikviens nometnes dalībnieks savā brīnumpupā – personībā -  ieaudzēja kādu jaunu zaru un vēlmi nometnē atgriezties atkal.

Jau par tradīciju kļuvusi biedrības “KM Strautnieki” sadarbība ar biedrību “Jaunieši Madonai“ un Madonas novada jauniešu domi, organizējot vasaras nometni jauniešiem. Šogad 24 jaunieši “Strautniekos” pulcējās no 30.jūlija līdz 3.augustam nometnē “100 mirkļi Latvijai”. Galvenais nometnes uzdevums bija sajust un piedzīvot Latviju un to fiksēt atmiņās un 100 foto. Nometnē jauniešu paveiktais liek secināt, ka Latvija esam mēs paši, un to, kāda tā būs, veidojam mēs paši. Nometnes foto izstāde bija aplūkojama ne tikai “Strautniekos”, bet arī 12.augustā Jauniešu festivālā Madonā, Priežu kalnā. Nometnes “Brīnumpupa” un “100 mirkļi Latvijai” notika ar Madonas novada pašvaldības finansiālu atbalstu.

Biedrība “KM Strautnieki” šogad pieņēma jaunu izaicinājumu un sadarbībā ar Madonas novada fondu un J.Simsona mākslas skolu no 8.augusta līdz 12.augustam organizēja vasaras nometni mākslas skolu audzēkņiem “4 x māksla”. Nometnē iesaistījās 32 dalībnieki no Engures, Ludzas, Kandavas, Saldus, Cesvaines, Varakļānu, Lubānas un Madonas novadu mākslas skolām. Pa dienu jaunieši aktīvi piedalījās mākslas skolas organizētajās nodarbībās un lekcijās, apgūstot jaunas tehnikas un radot daudz brīnišķīgu mākslas darbu. Nometnes noslēgumā mākslas skolā notika nometnē tapušo darbu izstāde. Bet biedrības “KM Strautnieki” uzdevums bija radīt nometnes atmosfēru vakaros – iepazīšanās un sadraudzības vakars, komandu saliedēšanās spēles, izaicinājumu spēle -  izzinot Madonu, izlaušanās istaba un filmu vakars ar popkornu. Iegūti jauni draugi, zināšanas un prasmes mākslas jomā - pievienotā vērtība, ko katrs nometnes dalībnieks paņēma līdzi uz mājām. Nometne notika projekta “Mākslas skolas pedagogu un skolēnu prasmju pilnveidošana radošās industrijas attīstīšanai sadarbības partneru teritorijās” ietvaros.

Šovasar ikvienā nometnē kā lielu vērtību ieviesām tradīciju “Saki, Paldies”, kad kopā mācījāmies pamanīt varbūt pat ikdienišķas lietas, par kurām pateikt paldies. Paldies par smaidu, paldies par atbalstu, paldies, ka uzslaveji, paldies par to, ka vienkārši biji blakus… Arī mēs biedrība “KM Strautnieki” sakām paldies:  paldies - SIA “Karote” par vienmēr gardajām maltītēm, paldies - nometnes darbiniekiem – Zanei, Edgaram, Luīzei, Lienei, Ligitai, Mārtiņam, Madarai, Katrīnai – par nesavtīgu mīlestību, ar kādu veicat šo darbu, paldies ikvienam biedrības atbalstītājam un sadarbības partneriem, bet īpašs paldies mūsu nometnes dalībniekiem un viņu vecākiem – paldies, ka piepildījāt šo vasaru un padarījāt to neaizmirstamu! Uz tikšanos nākamvasar “Strautniekos”!

Biedrības “KM Strautnieki”  valdes priekšsēdētāja un nometņu vadītāja  Kristīne Lukaševica



Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums