Turpinās uzņemšana Jēkabpils Agrobiznesa koledžā

iesūtīts: 2018.08.28 10:12
Uz kompetencēm balstīta izglītība, modulārā apmācība, darba vidē balstītas mācības- jēdzieni izglītībā, par ko vēl nesen neviens nebija dzirdējis, taču tagad tās kļūst par izglītības procesa neatņemamu sastāvdaļu. It īpaši profesionālajā izglītībā, kur sasniedzamie rezultāti ir cieši saistīti ar darba tirgus prasībām.

Arī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas profesionālās vidējās izglītības nodaļas  profesionālo mācību priekšmetu pedagogi ir pieņēmuši izaicinājumu - modulārā apmācība. Izglītības programmu: “Komerczinības”, “Programmēšana” un “Datorsistēmas” izglītojamie mācās, izmantojot modulāro apmācību. Ko tas nozīmē? To, ka mācību satura apguvē uzsvars tiek likts uz audzēkņa prasmēm, nevis zināšanām. Mainās pedagoga loma mācību procesa laikā: no zināšanu devēja viņš kļūst par zināšanu un prasmju menedžeri, palīgu, konsultantu, virzītāju un pavadoni. Tas prasa nopietnu sagatavošanās darbu. Un pedagogiem jāveido jauni mācību metodiskie materiāli. Vai tas ir viegli? Kā atzīst pedagogi, kas iesaistīti modulārajā apmācību, nebūt nē. Taču mācību process ir kļuvis interesantāks, par galveno spēlētāju klasē nu ir kļuvis audzēknis, nevis pedagogs. Pedagogiem ir daudz neskaidrību, tāpēc atkal mācamies, diskutējam, analizējam, meklējam risinājumus.

Ko domā audzēkņi par modulāro apmācību? Daudziem patīk. Taču ir arī tādi, kas saka, ka labāk  patika vecās metodes, kad skolotājs pateica kas un kā jādara, kas jāpieraksta un jāiemācās.  Audzēknim jāsaprot, ka darba vietās tā nebūs, darba devējs visu laiku nestāvēs klāt un “nebakstīs ar pirkstu par darāmo”, lēmumi būs jāpieņem pašam, būs jādomā, un šo kompetenci cenšamies attīstīt.

Vēl viens izaicinājums, kuru pieņēmām šajā mācību gadā, ir profesionālo prasmju nostiprināšana darba vidē balstītājās mācībās. 15. maijā tika noslēgti 9 līgumi ar pilsētas mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kuri 3 nedēļu laikā palīdzēs 2. kursa izglītības programmas “Komerczinības” audzēkņiem apgūt prasmes mazumtirdzniecības darba un dokumentu pārvaldības organizācijā. Mācīšanās procesā iesaistās uzņēmēji, kas ņem  aktīvu līdzdalību individuālo plānu īstenošanā. Kādi būs sadarbības rezultāti, vēl nav zināms, bet šāda  prakse pastāv daudzās Eiropas Savienības valstīs un visas puses ir apmierinātas.  Paldies uzņēmējiem par atsaucību, ES projekta  «Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos» reģiona koordinatorei Zandai Lambai  par atbalstu, palīdzību un iedrošināšanu.

Nāciet, mācīsimies kopā, augsim un pilnveidosimies. Atgādinu koledžas mājaslapas adresi: www.jak.lv, noderēs!


Uzņemšana Jēkabpils Agrobiznesa koledžas profesionālās vidējās izglītības nodaļas programmās Jēkabpilī un Barkavas struktūrvienībā no 18. jūnija.


Informatīvi izglītojošs VIDEO par Madonas novada pašvaldības ieguldījumu jaunatnē un izglītībā, kā arī par Jēkabpils agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienību.



Informāciju sagatavoja: V. Kalniņa
Direktora vietniece profesionālās vidējās izglītības darbā

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums