.

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) kā mācību metode

iesūtīts: 2018.03.26 15:19
SMU mācību metode ir interaktīva mācību metode, kura vērsta uz apzinātu, mērķtiecīgu visu iesaistīto pušu mijiedarbību un līdzdarbošanos. Tā ietekmē mācību satura attīstību, kas paver lielas improvizācijas iespējas pedagogam un skolēnam. Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi.

SMU ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs. Mācību nolūkos tas pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē - skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus. Skolēnu mācību uzņēmumiem nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai Junior Achievement Latvija, kura ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī skolēnu mācību uzņēmumu programmu, kura Latvijā īstenojas jau vairāk kā 25 gadus.

Darbojoties šajā mācību programmā, Madonas pilsētas vidusskolas 6 klašu skolēni  sociālo zinību stundās, iepazīstas un izpēta uzņēmējdarbības vadības pasauli un apgūst pilnīgi visu uzņēmējdarbības ciklu, sākot no idejas radīšanas, līdz tās īstenošanai. Skolēnu galvenais uzdevums kopā ar skolotāju-SMU konsultantu ir radīt neliela mēroga reālu ekonomisko darbību,  kur skolēnu uzņēmumi rada un pārdod īstus izstrādājumus un pakalpojumus. Šī programma skolā īstenojas visa mācību gada garumā, tāpēc skolēniem jāapbruņojas ar milzīgu centību, gribasspēku, pacietību un mēķtiecību. Būt par skolēnu mācību uzņēmumu nav viegli.

Darbība uzņēmumā sniedz brīnišķīgu iespēju bērniem attīstīt un pilnveidot savas prasmes dažāda mēroga SMU gadatirgos visā Latvijā.  Arī šobrīt skolā rit spraigs darbs uzņēmumos, lai varētu mēroties spēkiem ar Latvijas labākajiem SMU pavasara pasākumā  “CITS BAZĀRS”, kas norisināsies Rīgā 10. martā t/c Domina Shopping.  Katra skolēna sapnis uzņēmumā ir gūt peļņu, būt pamanītam, novērtētam un apbalvotam. Sīvajā konkurencē katrs skolēns vēlas saņemt kādu nomināciju, bet tas izdodas tikai labākajiem. Skolotājam  svarīgi  ir iedvesmot un motivēt skolēnus, lai viņi uzdrīkstas un grib sasniegt vairāk. Ne māzāk svarīgi ir attīstīt un pilnveidot skolēnu prasmes pieņemt pārdomātus, pamatotus lēmumus, strādāt komandā,  kā arī veicināt skolēnu atbildību un uzņēmību.

Lai skolēni varētu kļūt par veiksmīgiem uzņēmējiem, svarīgi ir veidot sadarbību starp skolu un vecākiem. Tikai ar ģimenes atbalstu, sapratni un līdzdarbošanos skolēns var sasniegt labus un izcilus rezultātus.

JA Latvija skolēnu mācību programma skolēniem piedāvā vismaz vienu reizi praktiski izmēģināt uzņēmējdarbību skolas laikā. No 15 % līdz 20 % skolēnu, kas piedalījušies SMU programmā vidusskolā, vēlāk izveido paši savu uzņēmumu. Tas ir apmēram trīs līdz piecas reizes vairāk nekā Latvijā kopumā. 



Titulfoto: Madonas pilsētas vidusskolas SMU “Eco Tree” (Lība Marta Igaune, Agita Holste, Līga Kārkliņa) 2017.gadā Jauno uzņēmēju dienā ieguva 2. vietu Latvijā pamatskolu grupā



Informāciju sagatavoja: Līga Kārkliņa
Madonas pilsētas vidusskolas sociālozinību skolotāja, SMU konsultante

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums