Mārcienas skolai 165 gadu jubileja

iesūtīts: 2017.10.16 21:51
Kopš 2002. gada oktobra ik pēc pieciem gadiem Mārcienas skolas absolventi pulcējas uz kārtējo salidojumu. Arī šogad, 21. oktobrī, skola gaidīs savus absolventus, skolotājus un tehniskos darbiniekus uz 165 gadu jubilejas svinībām skolas telpās un kultūras namā Meža ielā, ar iespēju dienas garumā apmeklēt bijušo skolas ēku Patmalniekos.

No skolas vēstures

Senas un bagātīgas ir ziņas par izglītības sākumiem Mārcienas pusē. Pēc oficiālām arhīvu ziņām 1852. gadā dibināta Mārcienas pareizticīgo draudzes skola 30 audzēkņiem, ko apliecina skolas pārziņa sastādītā izziņa.

Izglītošanās centieni Mārcienas pusē jau manāmi krietni agrāk. Ap 1740. gadu hernhūtiešu rosības laikācelta skola — lūgšanu nams, bet 1774.—1775. gada baznīcu draudžu pārbaudes protokolos lasāms, ka Mārcienas novadā no jauna ierīkotastrīs skolas, tāpat atrodamas arī ziņas,ka 19. gadsimta 20. gados bērni mācījušies kāda saimnieka mājās Plienijās.

‌1872. gadā celta un 1873. gadā darboties sākusi Mārcienas ev. luteriskās draudzes skola (dokumentos arī Mārcienas pagasta jeb Sūņu skola).

‌1887. gadā nenoskaidrotu apstākļu dēļ nodegusi Mārcienas pareizticīgo draudzes skola, tāpēc paplašināta esošā ev. lut. (Sūņu) skola.

‌1899. gadā Mārcienā likti pamati jaunai divstāvu mūra draudzes skolai. Ēkas kopējā izmaksa bijusi apmēram 4000 rbļ., no kuriem 1000 rbļ. piešķīrusi Rīgas pareizticīgās Jeparhijas Skolu Padome, bet pārējo summu saziedojusi vietējā draudze. Būvdarbi pabeigti un mācības uzsāktas 1900.gada 11. oktobrī, kad vietējās draudzes prāvests Bormans iesvētījis jauno skolas ēku. Vienlaicīgi mācības turpinātas arī Sūņu skolā. Arī šodien bijusī skolas ēka atrodas pretī baznīcai kā privātīpašums. Daudzām skolēnu paaudzēm šīs ēkas saistās ar skolas gaitu sākumu, ar pirmo skolotāju un mācībām pirmajās klasēs.

‌1922. gadā abas skolas apvienotas, izveidojot Mārcienas pagasta sešklasīgo pamatskolu.

‌1951. gadā Mārcienas septiņgadīgajā skolā mācās 300 skolēnu, no tiem 70 krievu tautības bērnu, kuru klases izvietojās bij. Fridrihsona privātmājā Sauleskalnā — pašā Mārcienas centrā. Pārējie bērni mācījā smūra un koka ēkās. Bez apkārtnes bērniem skolēnu skaitu jūtami palielina Linu fabrikā strādājošo un Mārcienas bērnu nama (atradās „Patmalniekos” no 1945. līdz 1954.gadam) bērni. Pēc bērnu nama aizcelšanās no „Patmalniekiem” uz turien pāriet mācīties vecāko klašu skolēni. Šodien „Patmalniekos” darbojas SPA„Mārcienas muiža”, un šo ēku komplekss ir pazīstams plašā apkārtnē.

‌Bez tam no 1960. gada Mārcienā, Meža ielā, darbojās krievu mācību valodas vidusskola, kura slēgta 1998.gadā; pēdējos tās darbības gados minētā skola atradās Meža ielā 2.

‌1994. gada septembrī skolēni no Mazās skolas (iepretī atjaunotajai pareizticīgo baznīcai) un „Patmalniekiem” pāriet mācīties uz bijušo vidusskolas ēku Meža ielā 23.

‌Laika gaitā mainījušies skolas nosaukumi— sešklasīgā, septiņgadīgā, astoņgadīgā, deviņgadīgā, pamatskola, sākumskola, bet Mārcienas vārds tajā vienmēr saglabājies.

‌Skola pārmaiņu laikos

‌2002. gada rudenī pie Mārcienas pamatskolas atklāj pirmsskolas izglītības iestādi, kurā uzsāk obligātās mācības piecgadīgie un sešgadīgie bērni, kā arī skolai tiek sagatavoti jaunāka vecuma bērni. Šīs grupas 2015. gada aprīlī pārceļas uz skolas telpām.

‌Kopš 2005. gada skolā darbojase-klases sistēma. Katrā klasē ir dators un bezvadu internets. Mācību darbā izmanto interaktīvo tāfeli un Viasat televīziju. Gadu gaitā veikti plaši skolas renovācijas darbi. Pašlaik skola un pirmsskolas izglītības grupas atrodas kompakti — vienā ēkā, tas atvieglo skolas darbu.

‌2016. gada pavasarī skolu absolvēja pēdējie 9. klases skolēni. Kopš 2016. gada septembra skola pārveidota par sākumskolu, pašlaik tajā mācās 20 skolēni un 18 bērni apmeklē nodarbības pirmsskolas izglītības grupās. Pirms pieciem gadiem, arī uz skolas salidojuma laiku, pamatskolā kopā mācījās 80 skolēni. Arī Mārcienā skolēnu skaits pamatīgi sarucis un mācības notiek apvienotajās klasēs.

‌Pārlūkojot skolas vēsturi pēdējos 65 gados, redzams, ka vairāk nekā 600 skolēnu beiguši Mārcienaspamatskolu, tajā strādājuši vairāki desmiti skolotāju ar dažādu darba apjomu: no dažām mācību stundām līdz pilnām likmēm. Netrūkst starp tagadējiem skolas darbiniekiem arī bijušo absolventu.

‌Svētku reizē jāpiemin skolas vadītāji. Lieli nopelni skolas darba organizēšanā pirms kara laikā ir ilggadējam un vietējā sabiedrībā godātajam skolas pārzinim Pēterim Tropuliņam, kas vadīja skolas darbu vairāk nekā 20 gadu. Vēlākajos gados skolas dzīvi organizējuši tās direktori: VladimirsKaušs, Aina Zariņa, Leons Zariņš, Leonīds Kaušs, Valentīns Rakstiņš, Visvaldis Ozoliņš, bet kopš 2011. gada vasaras direktores pienākumus veic Aldona Gudrīte.

‌Daudz izdomas, enerģijas un prieka darbā ar skolēniem ieguldījuši daudzie skolotāji, kuru darba mūžs skolā sniedzas pāri trīsdesmit un četrdesmit gadiem. Netrūkst starp skolotājiem aktīvu kultūras darbinieku, literātu, apkārtējā sabiedrībā rosīgu cilvēku.

‌Pēdējos gados skolai izveidojusies laba sadarbība ar SPA „Mārcienas muiža” īpašniekiem Solimu ģimeni un Rīgas Olimpisko centru, kuri allaž atbalsta skolas kolektīvu, palīdz rīkot ekskursijas un pasākumus, atbalsta sākumskolu materiāli, ļaujot skolai iespēju attīstīties. Laba sadarbība veidojas ar Mārcienas pansionātu, kas iekārtots bijušajās pirmsskolas telpās.

‌Skola trīs gadus sekmīgi darbojas Eko skolu programmā, un tai ir piešķirts Zaļais karogs.

‌Skola lepojas ar daudziem tās absolventiem — sabiedrībā pazīstamiem radošiem cilvēkiem, pašvaldību darbiniekiem, skolotājiem un krietniem darba darītājiem, kuri noteikti atceras pavadītos skolas gadus Mārcienā ar darbiem un draiskulībām, ar tuvākām vai tālākām ekskursijāmun pārgājieniem, ar klases un skolas pasākumiem, ar rudens krosiem un slēpošanas sacensībām, ar pionieru nometnēm, malkas kraušanas un kartupeļu rakšanas talkām…

‌Lai katram skolas absolventam savs atmiņu stāsts par spilgtākajiem brīžiem skološanās laikā Mārcienā!

Uz tikšanos 21.oktobrī!

‌Informāciju sagatavoja: ULDIS LINIŅŠ‌
‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums