.

Pagājusi jauniešu vasaras nometne "Prieks kopā būt"

iesūtīts: 2017.07.28 17:03
Vasarā vairums jauniešu aktīvi apmeklē nometnes. Arī Madonas novada pusaudžiem tika piedāvāta iespēja piedalīties atpūtas un piedzīvojumu nometnē „Prieks kopā būt”, kuru organizēja Bērnu un jauniešu apvienība „Rīts” sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību.

Nometne norisinājās no 9. līdz 14. jūlijam Bērzaunes pagasta viesu namā „Šubrakkrasti”. Šīs nometnes mērķis bija jaunu zināšanu un prasmju apguve, radošās un individuālās pašizaugsmes veicināšana jauniešiem vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Bērniem tika dota iespēja satikties, veidot kontaktus, gūt pozitīvas emocijas, atpūsties un pavadīt neaizmirstamas dienas. 

Nometnes programmā tika iekļauts: dažādas sportiskās aktivitātes – volejbols, futbols, tautas bumba, orientēšanās; tradīciju izzināšana – iešana latviešu tautas rotaļās, radošās darbnīcas – T-kreklu, krūzīšu paliktņu, pudeļu apzīmēšana; improvizācija, piedzīvojumu misijas, ekskursijas – došanās uz atrakciju parku „Braku takas”, „Šubrakkrastu” metālapstrādes ceha apskate, kā arī tika uzzināta informācija par motosporta vēsturi no četrkārtējā PSRS čempiona Raimonda Aizstrauta. Starp aktivitātēm tika iekļauts arī brīvais laiks, kuru varēja pavadīt peldoties vai izbraucot ar laivu dīķī, spēlējot tik ļoti iecienīto volejbolu, pasnaužot numuriņā vai uzkāpjot kalnā pa serpentīna ceļu, kas atrodas pie viesu mājas.

Uz nometni svētdienā ieradās 23 jaunieši – 10 meitenes un 13 zēni, kas nāk gan no Bērzaunes un Ļaudonas pagastiem, gan no Madonas, un tos sagaidīja 4 nometnes skolotājas. No sākuma kautrīgi un nedaudz bailīgi, taču pēcāk ieinteresēti un aizrautīgi, jaunieši iesaistījās iepazīšanas aktivitātēs. Jau nometnes pirmajā dienā jaunieši sadraudzējās – atrada kopīgās lietas, par ko aprunāties, par ko pajokot, pamazām sāka sevi identificēt kā komandu un, lēnām izprotot citu vājās un spēcīgās puses, visi centās būt vienoti. Pirmajā dienā tika izveidots arī nometnes karogs un tālāk sekoja nometnieku iesvētības, kuru laikā, sadalījušies pa komandām, visi izgāja mini-orientēšanās trasīti, veicot dažādus uzdevumus. Un, noslēdzot dienu, visi sēdāmies aplī un izteicām savu dienas novērtējumu, rādot 3 sejiņas – bēdīgs, domīgs, priecīgs.

Nometnes otrā diena sākās ar mošanos 8:00 un rīta rosmi 8:30, un tā sākās arī pārējās dienas. Savukārt, pēc brokastīm jaunieši devās uz radošajām darbnīcām, kuras patika ikvienam, jo bija iespēja maksimāli radoši izpausties gan zīmējot uz krekliem, gan uz krūzīšu paliktnīšiem. Pēcpusdienā nometnieki, atkal sadalīti komandās, devās izzināt apkārtni, piedaloties foto orientēšanās spēlē. Vēlāk tie iesaistījās erudīcijas spēlē „Es un Latvija”, kur ikviens varēja parādīt savas zināšanas, redzesloka izmēru, atminot ļoti dažādus jautājumus par Latviju. Taču ļoti vēlā vakarā jaunieši, sadalījušies trīs komandās, devās 13 kontrolpunktu garā nakts orientēšanās trasītē, kur tie atkal varēja iedrošināt viens otru, izpildot dažādus uzdevumus, piemēram, pāriet pāri kritušam kokam, atrast noslēptas lietas, ar virvi pārlaisties pāri ūdenstilpei, izveidot instalāciju no pļavā atrodamiem dabas materiāliem. Katrai komandai gāja savādāk – citi atrada visus kontrolpunktus, citi maldījās pa pļavām, taču ceļu mājup atrada ikviens un vakara noslēgums bija kalna virsotnē pie ugunskura, pārrunājot dienu un gājienu un ēdot naksniņas.

Nometnes trešajā dienā jaunieši iestudēja Rūdolfa Blaumaņa pasaku „Velniņi”, visas dienas garumā gan mēģinot, gan atpūšoties, tie sagaidīja vakaru un sekoja pirmizrāde, kur katrs atrādīja savas aktiera talanta spējas, atbrīvojās no bailēm uzstāties publikas priekšā un varēja izbaudīt teātra mākslu. Savukārt pēc pašu radītā teātra tika baudīta arī mūsdienīgā māksla – kino vakars, kur nometnieki skatījās pašu izvēlētu filmu un mielojās ar popkornu.

Ceturtajā nometnes dienā devāmies uz atrakciju parku „Braku takas”, kas izveidots netālu no Ērgļiem līdzās R. Blaumaņa memoriālajam muzejam „Braki”. Atrakciju parks sadalīts trijos posmos - zilā „Velniņu trase”, kas piemērota iesācējiem, sarkanā trase "Trīnes grēki" ar vidējas sarežģītības pārbaudījumiem, savukārt lielajiem drosminiekiem patiks melnā trase "Tālavas taurētājs" ar augstas sarežģītības uzdevumiem. Jaunieši bija sajūsmā par katru uzdevumu, katra posma iziešana bija jauns sasniegums katram. Bija ļoti daudz tādu, kas, izejot pirmo posmu, bija lielās pārdomās par to, vai turpināt atlikušo trasi – vai pietiks spēka, vai es varēšu, vai man nebūs bail. Daudzi turpināja, daudzi izdomāja trasi turpināt citreiz. Atgriežoties mājās jaunieši sadalījās divās komandās – tie, kas spēlēs futbolu, un tie, kas spēlēs volejbolu. Notika grandiozi spēļu turnīri, pēc kuriem sekoja pelde dīķī, dažiem pat ar visām drēbēm.

Piektā nometnes diena tika veltīta labajiem darbiem „Šubrakkrastu” labā – bija jāapglezno aka, jāizravē akmens dārzs, no noteikta laukuma jānovāc akmeņi un nedaudzu krūmu saknes. Gan mājas saimnieki, gan paši darītāji bija iepriecināti un lepni par nopietni un rūpīgi paveikto darbu. Pēcpusdienā sākās gatavošanās pēdējam vakara pasākumam. Jaunieši pēdējo reizi tika sadalīti komandās – tie, kas atbild par mielastu, tie, kas atbild par aktivitātēm un tie, kas atbild par noformējumu. Viesu zāle tika fantastiski noformēta ar dažādiem ziediem un ozola un bērza zariem, jaunieši bija sagatavojuši dažādas smieklīgas un sirdij tuvas spēles. Iestājoties tumsai, jaunieši laidās grandiozās dejās pie latviešu un arī ārzemju mūzikas.

Galu galā pienāca arī sestā, noslēguma diena, kad visi pēc garās nakts pamazām modās, miegaini kārtoja savus numuriņus un lēnītēm devās uz pēdējām brokastīm. Pēc maltītes nometnieki vienojās kopā pēdējās aktivitātēs. Tādi skumīgi, taču gaužām lepni par pavadītajām dienām, visi stājās aplī, kur katram svinīgi tika pasniegts apliecinājums par būšanu nometnē un enerģijas bumba - kad visi skaļi nosauca katra vārdu un nākot vidū stāvētājam klāt skaļi kliedza „tu mums patīc”!

Visi nometnes dalībnieki saka PALDIES - audzinātājām – Ilutai Kārkliņai, Agritai Aizstrautai, Anitai Kidalai, Katrīnai Melānijai Kļaviņai, viesu nama „Šubrakkrasti” īpašniekiem Anitai un Raimondam Aizstrautiem, Madonas novada pašvaldībai, Sauleskalna kafejnīcai „Bistro” un visiem citiem labdariem, kas ļāva mums baudīt prieku no kopā būšanas nometnē!



Informāciju iesūtīja: Iluta Kārkliņa
‌Teksta autore: Katrīna Melānija Kļaviņa
‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums