Filmu programma “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”

iesūtīts: 2017.07.15 15:52
Valsts svētku programmas ietvaros šobrīd Latvijā top sešpadsmit jaunas filmas – filmu veidotāju dāvana gan lielajiem, gan mazajiem skatītājiem. Pirmā no tām savu pirmizrādi uz kinoteātru ekrāniem piedzīvos jau 2017. gada augustā, pārējās sekos cita pēc citas, kārtodamās rakstā gluži kā pērles etnogrāfiskajā Kurzemes līgavas kronī, kas simbolizē filmu programmas spēku un krāšņumu. Programmā tiks pārstāvēti visi filmu žanri un visas sešpadsmit filmas būs iespējams skatīt arī kinoteātrī “Vidzeme”.

  • Latvijas simtgades svinības filmu nozarē tiks atklātas jau 2017. gada augusta vidū ar Vara Braslas filmu “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”. Labsirdīga humora piepildīta spēlfilma par astoņus gadus vecā Oskara vasaras brīvdienām, kuras viņš pavada lauku mājās pie vecvecākiem, noteikti sagādās ne vienu vien prieka brīdi bērniem un viņu vecākiem. Kinoteātros no 17.08.2017.
  • Filmu stafeti turpinās dokumentālā filma “Ievainotais jātnieks” -režisores Ilonas Brūveres stāsts par tēlnieku Kārli Zāli, Brīvības pieminekļa autoru, kuram 2018. gadā atzīmēsim 130. jubileju. Kinoteātros no 26.10.2017.
  • Režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma “Astoņas zvaigznes”, kas veltīta latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtākajai un traģiskākajai parādībai – latviešu strēlniekiem, pie skatītājiem nonāks novembra svētku laikā. Kinoteātros no 18.11.2017.
  • 2018. gads sāksies ar filmu par nākotni, jo viens no mūsu poētiskā dokumentālā kino klasiķiem – Ivars Seleckis – pirmizrādīs filmu “Turpinājums”. Tas būs skatījums uz dzīvi septiņu pirmklasnieku acīm, kas, baltos kreklos sapucēti, spožām acīm nesen vēra savas skolas durvis. Kinoteātros 2018. gada janvārī.
  • Bērna emocijas un pārdzīvojumi ir arī nākamās filmas centrā. Tā ir jaunās režisores Madaras Dišleres debijas spēlfilma “Paradīze’89”. Filma palīdzēs skaidrot bērniem to, kas bija Baltijas brīvības ceļš, kāpēc astoņdesmito gadu beigās veikalā pircēji prasīja, kurā dienā atvedīs cīsiņus, un kāpēc jauni puiši bēga no iesaukšanas armijā. Kinoteātros 2018. gada februārī.
  • Spēcīgas personības tapšanas ceļam pievienoties mūs aicinās arī režisore Ināra Kolmane, kas pēc rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna motīviem veido filmu “Bille”. Kinoteātros no 30.03.2018.
  • Ģimenes filmai simtgades filmu plejādē sekos dokumentālā filma “Baltijas jaunais vilnis” – visu trīs Baltijas valstu kopdarbs. Latviešu režisore Kristīne briede un lietuviešu režisors Audrius Stonys stāstīs par unikālu parādību pasaules kino vēsturē – Baltijas poētisko dokumentālo kino. Kinoteātros 2018. gada aprīlī.
  • Kristīnes Želves režisētā dokumentālā filma “Mērijas Ceļojums” veltīta Mērijai Grīnbergai, kas otrā pasaules kara beigās, varām mainoties, izglāba 700 kastes ar mākslas darbiem. Bez viņas uzdrīkstēšanās, izturības un pašaizliedzības Latvijas muzeju krājumi šodien būtu krietni tukšāki. Kinoteātros no 04.05.2018.
  • Filmu kolekcijā arī populārzinātniskā filma “Baltu ciltis”. Tās autori – Lauris un Raitis Ābeles – ir pievērsušies par Eiropas pēdējiem pagāniem uzskatītajām baltu ciltīm, radot krāšņām animētām epizodēm un vēsturiskās realitātes inscenējumiem bagātu filmu. Kinoteātros 2018. gada maijā.
  • Režisors Gints Grūbe apcerēs pagātnes izvērtēšanu atjaunotajā Latvijas valstī, savā dokumentālajā filmā “Lustrum” pievēršoties VDK arhīvu jautājumiem. Kinoteātros no 23.08.2018.
  • Savukārt Dāvis Sīmanis mudinās aizdomāties par atbildību un līdzatbildību, veidojot spēlfilmu “Puika ar suni”, kas vēstīs par Žaņa Lipkes ģimenes centieniem glābt ebrejus 2. pasaules kara laikā. Kinoteātros 2018. gada septembrī.
  • Dzintru Geku pazīstam kā nenogurstošu Sibīrijas deportācijās cietušo likteņstāstu vācēju. Viņas simtgades programmas ietvaros veidotā filma “Kurts Fridrihsons” būs apliecinājums indivīda izturībai un gara lielumam. Kinoteātros 2018. gada septembrī.
  • Kā pirmā pilnmetrāžas animācijas filma pie mazajiem skatītājiem dosies Edmunda Jansona filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”. Šis vasaras piedzīvojumu stāsts Rīgas priekšpilsētā Maskačkā būs nākamā dāvana uzticīgajiem skatītājiem. Kinoteātros 18.10.2018.
  • Latvijas zīmētās animācijas pamatlicēja Latvijā – Roze Stiebra – skatītājiem piedāvās krāšņu alegoriju par gaismas uzvaru pār tumsu “Saule brauca debesīs”. Kinoteātros no 18.11.2018.
  • Režisors Gatis Šmits savā spēlfilmā “1096” pievēršas dramatiskajam 1905. gada revolūcijas izskaņas laikam Latvijas vēsturē. Filmā dramatiskas epizodes mīsies ar kriminālžanram atbilstošām ainām. Kinoteātros 2018. gada oktobrī.
  • Filmu parādi noslēgs režisore Anna Viduleja. Viņas “Homo Novus” ir pēc Anšlava Eglīša tāda paša nosaukuma romāna motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatīsies uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē. Kinoteātros 2018. gada novembrī.

Plašāka informācija par filmām un programmu.



Informāciju iesūtīja: Aigars Noviks, tālr.+371 26643624

Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums