Sākas oficiālā peldsezona!

iesūtīts: 2017.05.13 13:01
Lai gan ūdens temperatūra vēl ir zema un peldēšanai nav piemērota, oficiāli Latvijā peldsezona sākas jau pirmdien, 15. MAIJĀ.

Lai atpūta pie ūdeņiem un peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija (turpmāk – Inspekcija) kā ikkatru gadu peldsezonas laikā – no 15. maija līdz 15. septembrim vienu reizi mēnesī uzraudzīs peldvietu ūdens kvalitāti normatīvajos aktos noteiktajās oficiālajās peldvietās.

Inspekcija jau ir veikusi pirmās pirmssezonas peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes, un rezultāti liecina, ka mikrobioloģiskais piesārņojums ūdens paraugos nav konstatēts – visās  56 oficiālajās peldvietās, kurās tika ņemti paraugi,  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts. Nākamā paraugu ņemšanas reize plānota 5. un 6. jūnijā.

Vienlaicīgi atzīmējam, ka peldvietu ūdens kvalitāte tiek pārbaudīta gan laboratoriski, gan vizuāli. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji– fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki. Novērtējot vizuāli, īpašu uzmanību Inspekcijas vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, virsmas aktīvām vielām (noturīgas putas); peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī; naftas produktiem; zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās procesam (ūdens „ziedēšanai”). Tāpat tiks pārbaudīts, vai peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas  prasības.

Arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja iesaistītes peldvietu kvalitātes uzraudzībā, veicot vizuālus novērojumus peldvietās un fiksējot tos Inspekcijas mājaslapas www.vi.gov.lv sadaļā „Vides veselība” – > „Peldūdens” –> „Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos” ievietotajā anketā. 

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties.  Ieteikums nepeldēties galvenokārt attiecas uz jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem cilvēkiem,  kuru imūnā sistēma ir novājināta. Par peldvietu ūdens izmeklējumu rezultātiem turpmāk regulāri tiks informēts peldvietas apsaimniekotājs, kā arī sabiedrība ar plašsaziņas līdzekļu un Inspekcijas interneta mājaslapas www.vi.gov.lv starpniecību.

Lai izvēlētos piemērotāko oficiālo peldvietu, ir iespēja apskatīties publicēto peldvietu sarakstu Veselības inspekcijas mājaslapas www.vi.gov.lv sadaļā „Vides veselība” – „Peldūdens” – „Peldūdens monitorings un informācija par peldvietu ūdens kvalitāti".

 

Informāciju sagatavoja:

Veselības inspekcijas Vadītāja biroja preses sekretāre Ineta Miglāne sadarbībā ar Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļu.

Tel.nr.28342858, 67819677, komunikacija@vi.gov.lv, ineta.miglane@vi.gov.lv

‌Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums