Dūla ģimenei - bezmaksas pasākums Dūlu nedēļas ietvaros Madonā

iesūtīts: 2017.03.15 09:17
Martā Latvijas dūlas jau sesto gadu aicina visus interesentus apmeklēt nu jau tradicionālās Dūlu nedēļas pasākumus visā Latvijā. Pasākumu ietvaros – informatīvas un praktiskas nodarbības par dažādām aktuālām tēmām topošajiem un jaunajiem vecākiem, tostarp daudzi pasākumi pieejami bez maksas.

 
Bez maksas  Parasti par dūlu sauc īpašu apmācību beigušu atbalsta personu sievietei mazuļa gaidīšanas, dzemdību un pēcdzemdību periodā. Dūla sievietei sniedz emocionālu, informatīvu vai fizisku atbalstu.

“Taču šogad vairāk vēlamies stāstīt par to atbalstu, kuru dūla var sniegt ne tikai sievietei – gaidāmā mazuļa māmiņai –, bet visai ģimenei – mazulītim, viņa tētim, arī brāļiem un māsām. Šis atbalsts var būt gan tiešs, gan netiešs,” stāsta Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Līga Liepa-Kivilande. “Netieši visa ģimene dūlas atbalstu, iespējams, izjūt jau grūtniecības laikā, kad sieviete pēc konsultācijas pie dūlas jūtas uzklausīta un izrunājusies par savām sajūtām, satraukumiem, varbūt arī bailēm, kas dažkārt grūtnieces piemeklē un par kurām ar citiem īsti negribas dalīties. Līdz ar to sieviete jūtas līdzsvarota, mierīga, priecīga – ieguvēji ir visa ģimene. Savukārt tiešu dūlas atbalstu visa ģimene var saņemt visupirms dzemdībās, kad dūla var, piemēram, ierādīt vīram, kā labāk atbalstīt savu sievu, nomainīt viņu, kad viņš piekusis, vai vienkārši sniegt drošības sajūtu, ka viss norit labi. Ja dzemdības notiek mājās, tad tikpat labi dūla var parūpēties par vecākajiem bērniem, kamēr sieviete dzemdē un vīrs viņu atbalsta.”

L. Liepa-Kivilande uzsver, ka dūla nekonkurē ar mazuļa tēti un drīzāk palīdz viņam atrast veidu, kā atbalstīt sievieti dzemdību laikā, nevis nostājas pārim pa vidu. “Dūlas uzdevums ir stiprināt ģimenes savstarpējās saites un ļaut sievietei izbaudīt to atbalstu un mīlestību, kuru var sniegt vienīgi tik tuvs cilvēks kā vīrs,” turpina L. Liepa-Kivilande.

Runājot par atbalstu pēcdzemdību periodā, viņa stāsta, ka dūla var sniegt atbalstu zīdīšanā, kā arī palīdzēt ģimenei aprast ar jaunajiem pienākumiem, piemēram, ierādīt, kā nomaināmas autiņbiksītes un mazulis jāsaģērbj, atbalstīt mammu un tēti pirmajā vannošanas reizē. Tāpat arvien pieaug interese par dūlu piedāvātajiem pēcdzemdību rituāliem sievietei un mazulim. “Tajos patiesībā ir iesaistīta visa ģimene, un katra ģimenes locekļa piedalīšanās ir ļoti nozīmīga. Šie rituāli ir ne tikai simboliski spēcinoši mazulim, relaksējoši un atjaunojoši jaunajai māmiņai, bet tas ir visu ģimeni vienojošs un stiprinošs pasākums,” dalās L. Liepa-Kivilande.

Par to, kāda veida atbalstu var ģimenei sniegt dūlas grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā, uzzināsiet Dūlu nedēļas informatīvajos pasākumos un praktiskajās nodarbībās visā Latvijā. Pagājušajā gadā mēs tikāmies vairāk nekā 50 pasākumos 22 Latvijas vietās – no Kurzemes līdz Latgalei un no Vidzemes līdz Zemgalei.

Apkopotie dati  par dūlu sniegto atbalstu liecina, ka 2016. gadā dūlas:

* sniegušas atbalstu 16 sievietēm vai ģimenēm, plānojot mazuli;

* atbalstījušas gandrīz 500 topošās māmiņas gaidību laikā;

* atbalstījušas 206 ģimenes dzemdībās (no tām 32 – ārpusstacionāra dzemdībās);

* pēcdzemdību laikā sniegušas atbalstu gandrīz 400 sievietēm konsultāciju veidā, gandrīz 200 sievietēm zīdīšanas konsultāciju veidā un tikpat – hendlinga vai bērna nēsāšanas konsultāciju veidā, vadījušas 180 pirtīžu rituālus, 37 aizvēršanās masāžas ar rebozo lakatiem;

* piedāvājušas vairāk nekā 500 grupu nodarbības par dažādām tēmām.

Sekojiet informācijai www.dulas.lv, kur atrodas plašāka informācija un būs atrodams pasākumu kalendārs!

 

Informācijai: Latvijas Dūlu apvienība dibināta 2010. gadā. Šobrīd tajā apvienojušās gandrīz 80 dūlu un dūlu apmācībā.

 Madonā tikšanās norisināsies 16. martā 14.00-16.00, PII “Saulīte”, Raiņa ielā 17, Madona . 

Piedalīsies dūla apmācībā Ieva Puriņa

Pieteikšanās: e-pasts ieva.bxl@gmail.com vai tel. 29433137 (Ieva Puriņa)

Papildu informācija:

Linda Rozenbaha, Latvijas Dūlu apvienība, linda.rozenbaha@dulas.lv, 29428893

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums