Starptautiskās ekspedīcijas “Gulbju lidojums” komanda pirmdien, 24. oktobrī, sasniegs Latvijas robežu

iesūtīts: 2016.10.19 14:38
Piektdien, 28. oktobrī, plkst 10:00 Lubāna mitrāja informācijas centra telpās norisināsies starptautiskās akcijas “Gulbju lidojums” pasākums. Pasākuma laikā dalībnieki iepazīsies par akcijas galveno varoni – mazo gulbi un ekpedīcijas iespaidiem un piedzīvoto Latvijas teritorijā.

Pasākuma ietvaros tiks apbalvoti radošo darbu konkursa "Iepazīsti lielo ceļotāju - mazo gulbi!" uzvarētāji, būs iespēja noklausīties Latvijas Dabas muzeja ornitologa Dmitrija Boiko stāstījumu par mazajiem gulbjiem un piedalīties viņa vadītā ekskursijā meklējot mazo gulbi. Tāpat plānoti vietējo paraplānistu demonstrējumi, iepazīstot šo neparasto sporta veidu un pārliecinoties, kādos apstākļos vēsturisko lidojumu veic Lielbritānijas organizācijas Wildfowl and wetland Trust pārstāve Saša Denča. 
Pēc jaunākās informācijas paraplāniste Saša Denča plāno sasniegt Latvijas robežu 24. oktobrī. Ekspedīcijas komandu Latvijas teritorijā pavadīs biedrības "Pie Kraujas" pārstāve Līga Jātniece. Biedrība "Pie Kraujas" apsaimnieko Lubāna mitrāja informācijas centru. Pēc piedzīvojumiem pilnajām dienām ekspedīcijas pavadone dalīsies ar ieskatu un iespaidiem par pavadīto laiku kopā ar ekspedīcijas grupu, pievienojot atraktīvus foto un video materiālus, kā arī sveicienu no pašas Sašas Denčas.  
Ekspedīcijā ir iesaistīta arī Madonas novadā esošā Degumnieku pamatskola, kuras skolēni rakstīs vēstuli, kas tālāk ar Sašu ceļos uz Lietuvu, bet pašiem būs iespēja iepazīties ar Igaunijas skolas vēstījumu Degumnieku pamatskolai un Latvijai. 
Pasākuma dienā, 28. oktobrī informācijas centra teritorijā būs pieejami paramotoru demonstrējumi, kur paraplānisti Kārlis Kurtišs un Normans Graustiņš ļaus iepazīties ar pieejamo tehniku, kā arī iespējami labos laika apstākļos -  pacelties gaisā. Tā mums visiem būs lielāka iespēja izzināt visus pasākumus, ar kādiem lielās ekspedīcijas komandai bija jāsaskaras pirms lidojums varēja sākties un ar ko komandai jāsaskaras lidojuma laikā. 
Pasākums noslēgsies ar gājienu dabā dabas lieguma “Lubāna mitrājs” teritorijā,  meklējot mazos gulbjus kopā ar gulbju pētnieku Dmitriju Boiko. Izpētīsim apkārtnes zivju dīķus un ezeru, kas ir piemērota mazo gulbju atpūtas un barošanās vieta migrācijas laikā.  
Sīkāka informācija par pasākuma norisi pieejama Lubāna mitrāja informācijas centra mājas lapā www.lubanamitrajs.lv. Laipni aicināts ikviens interesents, taču lūgums ņemt vērā, ka pasākumam ir iepriekš jāpiesakās, rakstot e-pastu uz infolubans@inbox.lv vai zvanot pa tālruni 29234956.
Starptautiskās akcijas “Gulbju lidojums” norisi Latvijā kopīgie spēkiem nodrošina biedrība “Pie Kraujas”, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Dabas muzejs. Balvas radošo darbu konkursa "Iepazīsti lielo ceļotāju - mazo gulbi!"  uzvarētājiem nodrošina SIA Skyhunters. Pasākumu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.
Plašāka informācija par akciju "Gulbju lidojums" ir pieejama akcijas mājas lapā www.flightoftheswans.org. Šeit atrodamas interaktīvās kartes, kurās var sekot līdzi gan Sašas Denčas un mazo gulbju migrācijas ceļam no Krievijas polārajiem apgabaliem uz Rietumeiropu, ekspedīcijas dienasgrāmatas, bildes un jaunumi. Aktuālā informācija regulāri tiek publicēta arī akcijas Facebook profilā "Flight of the swans".
Jau ziņots, ka Lielbritānijas vides aizsardzības organizācijas “Wildfowl and Wetland Trust” pārstāve Saša Denča 19. septembrī pacēlās debesīs ar motorizētu paraplānu, lai kopā ar mazajiem gulbjiem no to ligzdošanas vietām Krievijas polārajos apgabalos veiktu vēsturisku, vairāk nekā 7000 km garu lidojumu pāri 11 valstīm, to vidū – arī Latvijai. Akcijas “Gulbju lidojums” mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mazajam gulbim – sugai, kuras īpatņu skaits Eiropā pēdējo gadu laikā samazinājies teju uz pusi un turpina sarukt. Lielākajā daļā valstu par godu šai akcijai plānoti dažādi pasākumi, un šo valstu lokam pievienojusies arī Latvija. 
Informāciju sagatavoja:
Ilze Sauša
Lubāna mitrāja informācijas centra darba organizatore

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums