.

Notikusi publiskā apspriede par pilsētas kapu paplašināšanu

iesūtīts: 2016.08.29 09:17
25.augustā Madonas novada pašvaldība aicināja iedzīvotājus uz lokālplānojuma un vides pārskata publiskās apspriešanas sanāksmi, kuras mērķis bija informēt, izteikt priekšlikumus un diskutēt par Madonas pilsētas kapu teritorijas paplašināšanu.

 Sanāksmes ievadā pašvaldības Attīstības nodaļas speciāliste Inese Solozemniece klātesošos iepazīstināja ar izstrādāto teritorijas lokālplānojumu, uzsverot, ka apbedījumu vietu trūkuma dēļ nepieciešams paplašināt Madonas pilsētas kapu teritoriju. Lokālplānojuma teritorija atrodas Madonas novada Madonas pilsētā un robežojas ar Rūpniecības ielu, esošo kapsētas teritoriju, Lazdu ielu un Blaumaņa ielu. Lokālplānojuma teritorijas kopējā platība ir 3,612 ha, tā pieder Madonas novada pašvaldībai. Lokālplānojuma teritorijā ir plānota dabas apstādījumu teritorija – kapsētu teritorija. Šajā teritorijā plānota kapsētas un ar to funkciju saistīto ceremoniālo ēku un krematoriju apbūve. Lokālplānojuma teritorijā ir plānoti arī dabas apstādījumi, kas norobežos kapsētu teritoriju no savrupmāju apbūves teritorijas.

Savukārt Līga Lieplapa prezentēja ieceres ietekmes uz vidi pārskatu.

Uz sanāksmi bija ieradušies ap desmit interesentu, kā arī domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, pilsētas pārvaldnieks Guntis Ķeveris un pašvaldības speciālisti.

Jautājumu un viedokļu sadaļā iedzīvotāji uzdeva dažādus jautājumus, izsakot gan atbalstu, gan iebildumus iecerei.

Vistiešāk kapu paplašināšana skars tuvējo māju īpašniekus, jo īpaši Lazdu ielas 13 iedzīvotājus. Mājas saimniece pauda bažas par īpašuma turpmāko likteni: " Uz manu māju būs liela ietekme! Mājas vērtība būs nulle!"

Apbedīšanas jomas pārstāvis Normunds Arama uzdeva jautājumus, tostarp, vai ir aprēķināts, cik ilgam laikam pietiks vietas jaunajā teritorijā.

Daļa klātesošo izteica viedokļus par lokālplānojumā ietilpstošo garāžu statusu un turpmāko nākotni - domas dalījās, jo bija iedzīvotāji, kas pauda uzskatu, ka garāžas netiek izmantotas un kalpo vien kā noliktavas, turpretī citi šim viedoklim oponēja. G. Ķeveris norādīja, ka šobrīd   esošās garāžu teritorija atļautā izmantošana paliek kā tehniskās apbūves teritorija. Pašvaldība pašlaik strādā pie šo garāžu juridiskā statusa sakārtošanas.  

Sanāksmes gaitā tika izteica daudzpusīgi viedokļi un jautājumi - par kapsētas pašreizējās un Liseskalna kapu sakārtošanu, par naktsvijoļu un griežu populāciju kapiem piegulošajā teritorijā, par grunts sastāvu, par saistošo noteikumu izveidošanu kapu apmeklējumu laikiem u.c.

Guntis Ķeveris vairākkārt uzsvēra, ka šī ir tikai pirmā apspriede, lai saprastu, būs šajā vietā kapu paplašināšana vai nebūs. Par to, kā tā tiks veidota un labiekārtota, notiks citas sanāksmes, kur risinājumi tiks rasti sadarbojoties iedzīvotājiem un pašvaldības speciālistiem. "Arī vecā kapu teritorija tiks sakārtota ar apstādījumiem, bet šobrīd ir jautājums - būt vai nebūt kapiem. Aktuāla problēma, kas ir jāvirza! Ir ierobežots laika sprīdis, jo drīz pietrūks vietas. Kā tas būs, to mēs veidosim kopā," norādīja pilsētas pārvaldnieks.

Savukārt Andrejs Ceļapīters pauda pārliecību, ka neviendabīgo grunts segumu nomainīs ar smiltīm: "Tiks veikta grunts nomaiņa ar smiltīm. Smilts slāņa nodrošināšana - tās ir izmaksas, bet ne nepaceļamas izmaksas. Projekts tiks sadalīts vairākās kārtās."

Sanāksmes noslēgumā pašvaldības vadītājs aicināja iedziļināties priekšlikumā, norādot, ka nevajadzētu dalīt kapus un veidot tos citur, jo esošajā teritorijā jau atrodas dzimtu, ģimeņu kapavietas.  Protams, var atrast teritorijas lauku pagastos, bet vai tas iedzīvotājus apmierinās?

Uz šo brīdi alternatīvas esošajam priekšlikumam nav atrastas.

Visi interesenti ar lokālplānojuma “Madonas pilsētas teritorijas daļai starp esošo kapsētu, Rūpniecības ielu, Lazdu ielu un zemes vienību ar kadastra Nr. 7001-001-0135 (Lazdu iela 16/1; 16/2;16/3) Madonas novadā” un Vides pārskata redakciju varēs iepazīties Madonas novada pašvaldības administrācijas ēkā Saieta laukumā 1, 101.kabinetā, Madonā, kā arī Madonas novada pašvaldības mājas lapas www.madona.lv sadaļā Sabiedrības līdzdalība ( zem sadaļas Pašvaldība).

Rakstiskus priekšlikumus un ierosinājumus par lokālplānojuma un Vides pārskata redakciju  iesniegt Madonas novada pašvaldībā, Saieta laukumā 1, 101.kab., Madonā, LV-4801 vai elektroniski pa e-pastu: dome@madona.lv līdz 2016. gada 3. septembrim, fiziskām personām norādot vārdu, uzvārdu, dzīves vietas adresi, juridiskām personām norādot reģistrācijas numuru, reģistrācijas un darbības vietas adresi. 


Iepriekš rakstītais par šo tēmu. 

Dz. Stradiņa.



Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums