Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes programma

iesūtīts: 2016.04.28 09:30
Lai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās veicinātu energoefektivitātes paaugstināšanu, viedu energovadību un atjaunojamo energoresursu izmantošanu, daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem ir pieejams valsts atbalsts – grantu, aizdevuma garantiju vai aizdevumu veidā – Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas ietvaros.

Programmu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Latvijas valsts.

Klientu konsultēšana par programmas nosacījumiem un atbalsta saņemšanas iespējām sāksies šā gada 18.aprīlī. Lai pieteiktos konsultācijām, lūdzam sazināties ar tuvāko ALTUM reģionālo centru.

Pieteikumu pieņemšana aizdevuma, granta un garantijas saņemšanai sāksies provizoriski šā gada jūlijā (Informācija par dokumentu iesniegšanu ALTUM).

Informatīvo semināru norises grafiks 2016.gadā.

Programmas mērķa grupa un gala labuma guvēji ir dzīvokļu īpašnieki. Programmas mērķis ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu, viedu energovadību un atjaunojamo energoresursu izmantošanu.

Programmas atbalstu var saņemt dzīvokļu īpašnieki ar pilnvarotās personas starpniecību (Pilnvarotā persona ir juridiska persona, kuru dzīvokļu īpašnieki pilnvarojuši dzīvokļu īpašnieku vietā un vārdā īstenot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, kā arī slēgt līgumus un ar tiem saistītos darījuma dokumentus par aizdevumu, garantiju un grantu saņemšanu un veikt šo līgumu izpildi).

Programmas īstenošanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Programma piedāvā:

·         Bezmaksas konsultācijas par programmas nosacījumiem un par energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu tehniskās dokumentācijas sagatavošanu (no 18.04.2016) (Informācija par konsultācijām; ALTUM reģionālo centru kontakti);

·         Grantu jeb neatmaksājamo finansiālo atbalstu, ja ir piesaistīts finansējums no citiem finansētājiem vai ir panākta vienošanās par ALTUM aizdevuma saņemšanu (Informācija par grantu);

·         ALTUM aizdevumu (Informācija par ALTUM aizdevumu);

·         Aizdevuma garantiju, ja projekta finansētājs būs komercbanka vai alternatīvais ieguldījumu fonds (Informācija par garantijuinformācija par finansējuma piesaisti komercbankāinformācija par finansējuma piesaisti no cita finansētāja).

·         Atbalstu varēs saņemt, ja atbalsta pieteikuma iesniegšanas brīdi izpildās visi sekojošie nosacījumi (Informācija par nosacījumiem dalībai programmā):

·         Vienam dzīvokļa īpašniekam pieder ne vairāk kā 20% no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita (sadalītā daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā) vai 20% domājamo daļu no kopīpašuma (nesadalītā daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā)*;

·         Daudzdzīvokļu mājas nedzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25% no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopējās platības (izņemot neapkurināmas bēniņu un pagrabu telpu platības);

·         Daudzdzīvokļu mājai plānotais siltumenerģijas patēriņš apkurei pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanas nepārsniedz 90 kWh/m2 gadā.

*Šis ierobežojums neatteicas uz valstij un pašvaldībai piederošajiem dzīvokļu īpašumiem.

Informācija par energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu attiecināmajām izmaksām

Energoefektivitātes kalkulators

Energoefektivitātes kalkulators paredzēts energoefektivitātes projekta attiecināmo izmaksu ekonomiskā pamatojuma aprēķināšanai. 
Energoefektivitātes kalkulators dod iespēju provizoriski:

·         aprēķināt energoefektivitātes projekta izmaksas;

·         noteikt energoefektivitātes  projekta izmaksu sadalījumu attiecināmajās un neattiecināmajās izmaksās;

·         izplānot energoefektivitātes projekta finansējuma avotus – granta apjomu*, komerciālā aizdevuma (kuram var piesaistīt programmas garantiju) vai ALTUM aizdevuma apjomu, kā arī nepieciešamā privātā līdzfinansējuma (dzīvokļa īpašnieka resursi, mājas uzkrājums, papildus piesaistītie resursi) apjomu;

·         izplānot aizdevuma, kas nepieciešams attiecināmo izmaksu segšanai, apjomu un aizdevuma termiņā nomaksājamo % apjomu;

·         konstatēt vai pie attiecīgajiem pieņēmumiem plānotās DME projekta attiecināmās izmaksas ir ekonomiski pamatotas 20 gadu periodā

Gadījumos, ja energoefektivitātes projekts ir ekonomiski nepamatots, precizējot Energoefektivitātes kalkulatorā ievadīto informāciju (pieņēmumus) ir iespējams pārliecināties, pie kādiem parametriem attiecīgais energoefektivitātes  projekts būs ekonomiski pamatots. Piemēram, ievadot īsāku aizdevumu termiņu, samazināsies % nomaksājamā kopsumma un uzlabosies energoefektivitātes projekta ekonomiskā pamatotība. Tomēr jāņem vērā, ka šajā gadījumā pieaugs mājas ikmēneša maksājuma apmērs.

Sīkākās konsultācijas par Energoefektivitātes kalkulatora izmantošanu Jums var sniegt ALTUM reģionālajos centros vai Energoefektivitātes kompetences centrā, e-pasts: kompetences.centrs@altum.lv.

* Granta proporcija ir atkarīga no plānotā energo patēriņa apkurei pēc energoefektivitātes projekta realizācijas un plānotā finansētāja (komerciālais aizdevums vai Altum energoefektivitātes programmas aizdevums). Granta apjomu rēķina no energoefektivitātes projekta attiecināmajām izmaksām.  


Informācija par piegādāju atlasi

Piegādātāju atlases plāna veidlapa

Skaidrojums par priekšizpētes veikšanu paredzamās līgumcenas noteikšanai

Pieteikšanās programmai (pieteikumu pieņemšanas laiks tiks izziņots atsevišķi):

·         Dzīvokļu īpašnieki piesakās atbalstam ar pilnvarotās personas starpniecību, iesniedzot atbalsta pieteikumu ALTUM

·         Ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas energoefektivitātes paaugstināšanai ir cits finansētājs, dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas starpnieks iesniedz ALTUM atbalsta pieteikumu sadarbības līgumos noteiktajā kārtībā.

Iesniedzamie dokumenti

1. Pieteikums dalībai programmā un atzinuma saņemšanai

1.2. Dzīvokļa īpašnieka apliecinājums fiziskām personām (pievienojams pieteikumam)

1.3. Dzīvokļa īpašnieka apliecinājums jurisdiskām personām (pievienojams pieteikumam)

1.4. Uzskaites veidlapa par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta piešķiršanai

1.5. Deklarācija par komercsabiedrības atbilstību mazajai (sīkajai) vai vidējai komercsabiedrībai

1.6. Kopsavilkums par māju (pievienojams pieteikumam)

2. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu paraugs

2.1.Kopsapulces protokols  un kopsapulces protokola pielikums

2.2. Aptaujas protokols un aptaujas balsošanas protokols

Kontakti
E-pasts: DMEprogramma@altum.lv
Tālr. 67774063 un 67774067

Infografiks - Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšana. Projekta sagatavošana un iesniegšana

 

MADONAS NOVADA PAŠVALDĪBAS ATBALSTS

4.Dzīvojamo māju energoefektivitātes atbalstāmie pasākumi ir šādi:

4.1.energoaudita veikšana;

4.2.tehniskās apsekošanas veikšana;

4.3.energoefektivitātes pasākumu veikšanas tāmes sastādīšana;

4.4.vienkāršotās renovācijas tehniskās dokumentācijas izstrādāšana atbilstoši energoaudita atskaitē minētajiem pasākumiem.

5. Līdzfinansējums energoefektivitātes pasākumiem tiek piešķirts :

5.1. dzīvojamās daudzdzīvokļu mājas energoaudita veikšanai līdz 50 % no izmaksām;

5.2. tehniskās apsekošanas veikšanai līdz 50% no izmaksām;

5.3. energoefektivitātes pasākumu veikšanas tāmes sastādīšanai līdz 50% no izmaksām;

5.4. vienkāršotās renovācijas tehniskās dokumentācijas izstrādāšanai līdz 50% no izmaksām.

5.¹ Noteikumu 5.punktā noteiktais pašvaldības līdzfinasējums katrai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai var tikt piešķirts vienu reizi.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar Madonas novada pašvaldības 2015.gada 28.maija saistošajiem  noteikumiem Nr.7)

6. Ja šo noteikumu 5.1. līdz 5.4. punktā minētie pasākumi pilnā apmērā jau ir tikuši finansēti vai līdzfinansēti no ārējā finansējuma, pašvaldības līdzfinansējums energoefektivitātes pasākumiem netiek piešķirts. Ja šo noteikumu 5.1.līdz 5.4.punktā minētie pasākumi jau ir tikuši finansēti vai līdzfinansēti no ārējā finansējuma daļēji, līdzfinansējums energoefektivitātes pasākumiem tiek piešķirts apjomā, kas netika finansēts vai līdzfinansēts no ārējā finansējuma, bet ne vairāk kā 5.1. līdz 5.4.punktā minētajā apjomā.

Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 9

“Madonas novada pašvaldības palīdzības piešķiršanas kārtība

energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās”

Ievietoja: E.Miķelsone
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums