Par pārvietošanos pa ūdenstilpnēm ar motorizētiem transportlīdzekļiem

iesūtīts: 2016.01.18 13:20
Jautājums no iedzīvotāja: Vai ar automobili varu pārvietoties pa Madonas karjeru vai citām aizsalušām ūdenstilpnēm? Vai ir likums kas to var aizliegt? Un ja var aizliegt tad cik liels ir sods?

Madonas novada pašvaldības jurists Helmuts Pujats atbild:

Attiecībā uz Madonas karjeru

Madonas karjers nav publiska ūdenstilpe (nav minēta Civillikuma 1.pielikumā), tāpēc tā ir atzīstama par privātu ūdenstilpi. Privātas ūdenstilpes izmantošana braukšanai ar transportlīdzekli ir tās īpašnieka/-u ziņā. Tāpēc šajā gadījumā sava rīcība ir jāsaskaņo ar ūdenstilpei pieguļošo zemju īpašniekiem.Tas pats attiecas uz citām privātajām ūdenstilpēm.

Attiecībā uz publiskajām ūdenstilpēm (minētas Civillikuma 1.pielikumā):

Zemes pārvaldības likuma 15.panata otrā daļa nosaka, ka vietējā pašvaldība ir valdītājs tās administratīvajā teritorijā esošajiem iekšzemes publiskajiem ūdeņiem, kuru valdītājs nav par vides aizsardzību atbildīgā ministrija vai cita ministrija un kuri nav privātpersonu īpašumā. Ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem noteiktu darbību veikšanai ir nepieciešams īpašnieka saskaņojums, vietējā pašvaldība īpašnieka vārdā saskaņo tās valdījumā esošajos publiskajos ūdeņos veicamās darbības.

Pašvaldība līdz šim nav pieņēmusi noteikumus, kas aizliegtu pārvietoties ar transportlīdzekļiem pa aizsalušām publiskajām ūdenstilpēm, kuru valdītājs ir pašvaldība.Taču, lai uzbrauktu uz aizsalušas ūdenstilpes, ir jāšķērso ūdenstilpes tauvas josla, kura saskaņā ar Zvejniecības likuma 9.panta devītās daļas 2.punktu ir 10 metru platumā no normālās ūdenslīnijas.          

Zvejniecības likuma 9.panta sestā daļa nosaka, ka tauvas joslas bezmaksas lietošana bez iepriekšējas saskaņošanas ar zemes īpašnieku ir paredzēta:

1) kājāmgājējiem;

2) zivju resursu un ūdeņu uzraudzībai un izpētei;

3) robežapsardzībai;

4) vides aizsardzības, ugunsdrošības un glābšanas pasākumu veikšanai.

     Zvejniecības likuma 9.panta septītā daļa nosaka, ka pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku tauvas joslā ir atļauta:

1) laivu un kuģu piestāšana (izņemot zvejas uzraudzības dienesta laivas un kuģus, ja tie izmantoti, pildot dienesta pienākumus), to izkraušana un pagaidu uzglabāšana;

2) laivu un kuģu pārziemošana, būve un remonts;

3) zvejnieku apmetņu ierīkošana, atpūta, zvejas rīku žāvēšana un citas ar zveju saistītas darbības;

4) ūdens tūristu apmetņu ierīkošana.

No augstākminētā pašvaldība secina, ka, lai uzbrauktu uz publiskas ūdenstilpes, ir jāsaņem ūdenstilpei pieguļošās zemes īpašnieka saskaņojums.

 Ja nav saņemts saskaņojums, pašvaldība uzskata, ka tad pārkāpēju var sodīt saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 57.pantu – par tauvas joslā noteikto prasību un aprobežojumu pārkāpšanu - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no trīsdesmit līdz tūkstoš četrsimt euro, amatpersonām — no septiņdesmit līdz tūkstoš četrsimt euro.

 Ja transportlīdzeklis nokļūst zem ledus un piesārņo ūdenstilpi, tad Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58.pants nosaka, ka par iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar ķīmiskām vielām, tai skaitā bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt euro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

 Bez tam ir arī ūdenstilpes, uz kurām attiecas speciālais režīms, proti, tās atrodas īpaši aizsargājamās teritorijās, piemēram, Lubāna ezers un Ministru kabineta 10.02.2009. noteikumi Nr. 135 “Dabas lieguma “Lubāna mitrājs” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” aizliedz aizsalušo ūdenstilpi izmantot braukšanai ar transportlīdzekli, ar atsevišķiem izņēmumiem.


Foto: Lubāna ezers

 P.S. Jautājums iesūtīts sadaļai "Jautā pašvaldībai" ar norādi publiskai atbildei.


Ievietoja: E.Miķelsone
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums