Apkures sezona uzsākta arī Madonas novadā

iesūtīts: 2015.10.09 10:44
Laikā, kad aukstuma rekordi krīt viens pēc otra un daudzviet valstī manītas jau pirmās sniegapārslas, lielākajā daļā māju Madonā un pagastos ir uzsākta apkures sezona.

Novada lielākā siltumražotāja un piegādātāja SIA "Madonas Siltums" vadītājs Uldis Lielvalodis atzīst, ka uzņēmums jauno sezonu uzsāk tehniskā gatavībā un cer, ka pēc aizvadītajām salīdzinoši siltajām ziemām šā gada agrās apkures sezonas sākums uzņēmuma finansiālajai situācijai nāks par labu. Pirmais klients - daudzdzīvokļu māja Ērgļu ielā 7 - iesniegumu par apkures sezonas uzsākšanu iesniedzis jau 23. septembrī. U. Lielvalodis norāda, ka uz šo brīdi parādu summa saniedz ap 250 tūkstošiem eiro, taču, strādājot ar parādniekiem, parādu apjomam ir tendence samazināties. Saskaņā ar domes lēmumu SIA "Madonas Siltums" savā pārziņā pārņēmusi centralizēto siltumapgādi arī Dzelzavas un Liezeres  pagastos, arī šajās teritorijās apkures sezona ir uzsākta.

No 2. oktobra apkure uzsākta arī Bērzaunes pagastā. Pagasta komunālās saimniecības vadītājs Māris Belorags norāda, ka pagastā ietilpstošajā Sauleskalna ciemā, kur vienīgajā visā novadā siltums iedzīvotājiem tiek piegādāts no koģenerācijas stacijas (tā darbojas koka palešu rūpnīcā "Baltic Block"), arī apkures sezona jau ir sākusies, sadarbība ar uzņēmēju norit kā iecerēts. Tiesa, uzsver M.Belorags, nāksies vienoties par pagasta "iekonservētās" katlu mājas apkurināšanu ziemas laikā, lai šīs izmaksas negultos uz iedzīvotāju pleciem. Pērn tika panākts kompromiss, summu (mēnesī katlu mājas apkure izmaksā ap 700 - 800 eiro) sadalot starp pagastu, novada pašvaldību un uzņēmēju. Komunālās saimniecības vadītājs uzsver, ka lai arī joprojām nākas strādāt ar pārādniekiem, pagasts rauga, kā atvieglot komunālos maksājumus, tāpēc arī šogad, turpinot tradīciju, pirmās sešas apkures dienas patērētājiem izmaksā lētāk - proti, pagasta pārvalde sedz izmaksas par siltuma ražošanu, kas sastāda apmēram pusi no visām siltumapgādes izmaksām.

Kā zināms, tas, cik daudz mums jāmaksā par apkuri, ietekmē ne tikai tarifi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija atgādina, ka maksu par apkuri ietekmē arī ēkas tehniskais stāvoklis, ēkas siltumnoturība un iedzīvotāju paradumi – cik siltās telpās iedzīvotāji vēlas uzturēties, cik karstu ūdeni lietot. Tātad kopā – cik rūpīgi izturas pret siltumenerģijas taupīšanu. Piemēram, norāda regulators, siltumenerģijas ražošanā un piegādē līdz ēkai siltuma zudumi ir ievērojami mazāki par to siltumenerģijas apjomu, kas tiek nelietderīgi izmantots ēkā. Ja vidēji siltumenerģijas ražošanā enerģijas zudumi veido 6-10%, piegādē 12-18%, tad zudumi katrā ēkā aiz siltumenerģijas piegādes robežas var veidot pat no 30-50% un vairāk. Tāpēc viena no iespējām iedzīvotājiem samazināt savu siltumenerģijas patēriņu un līdz ar to arī maksu par apkuri ir vienoties ar savu ēkas apsaimniekotāju, lai mājoklim tiktu uzstādīta un nodrošināta efektīva siltuma patēriņa regulācija. Piemēram, samazinot temperatūru telpās tikai par vienu grādu laikā, kad tās netiek izmantotas, rēķinu var samazināt par vidēji 5%. Tātad, samazinot telpas temperatūru nakts stundās vai neizmantojamās telpās, piemēram, no 22 grādiem līdz 18 grādiem – tiks ietaupīti aptuveni 20% siltuma.

Šobrīd tarifs par SIA "Madonas Siltums" sniegtajiem siltumapgādes pakalpojumiem Madonā ir 50,68 eur/MWh (bez PVN). Aplūkojot tarifus tuvākajos novados, redzam, ka par apkuri Gulbenē jāmaksā 55,71, Alūksnē - 57,75, Balvos - 51,51, Smiltenē - 56,34, Pļaviņās - 50,20, Līvānos - 53,93, Cēsīs - 62,93 eiro par megavatsundu. Tātad madonieši var būt gandarīti par vienu no zemākajiem tarifiem.

Iesaku apmeklēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājas lapu, kur atradīsiet daudz vērtīgas informācijas:

http://www.sprk.gov.lv/lapas/Siltumenerija-lietotajiem#Tarifi84

Dz. Stradiņa,

Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste 

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums