Par Sarkaņu pamatskolas slēgšanu

iesūtīts: 2015.02.17 12:12
Madonas novada pašvaldības 29. janvāra Domes sēdē tika pieņemts lēmums par Sarkaņu pamatskolas slēgšanu šī gada 31. jūlijā. Kāpēc tika pieņemts šāds lēmums un kas notiks tālāk, jautāju Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītājai Solvitai Seržānei.

Kāpēc tika pieņemts šāds lēmums?

Ņemot vērā nepietiekamo izglītojamo skaitu, skolas atrašanos pilsētas tuvumā, diskusija par šo jautājumu aizsākās jau pirms gada, izraisot emocionālu viedokļu apmaiņu  gan pašvaldībā, gan sabiedrībā. Lēmums toreiz netika pieņemts ar domu vērot situācijas attīstību nākotnē. Apstākļu uzlabošanos diemžēl neredzējām, un šis bija tas brīdis, kad mums (pašvaldībai) bija jāpieņem izšķirošs lēmums.

Skolā pašlaik mācās 36 skolēni, vēl mācību gada sākumā bija 40, pirmsskolas grupu apmeklē 10 audzēkņi. Dominē apvienotās klases, ir pat izveidojusies situācija, ka vienā no apvienotajām klasēm mācās 3 vecumu grupas- 5., 6. un 8. klase. Tas, protams, vecākiem rada jautājumus par mācību kvalitāti. Nevaru teikt, ka skolotāji netiktu ar situāciju galā. Pedagogi dara visu iespējamo, lai nodrošinātu mācību kvalitāti. Skolotājiem ir visas profesionālās iemaņas un prasmes strādāt šādā situācijā. Bet jautājums ir par to, cik ilgi tā var turpināt?

Problemātiski ir arī nodrošināt pedagogus ar optimālām slodzēm,  saņemt pietiekamu finansējumu darba samaksai. Valstī darbojas modelis “Nauda seko skolēnam”, un valsts piešķirtais finansējums nebūt nenodrošina mācību plāna īstenošanu skolā ar tik mazu skolēnu skaitu. Lai nodrošinātu darba samaksu, daļu finansējuma nākas piešķirt pašvaldībai. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pašvaldības finansējums Sarkaņu pamatskolai ir audzis – 2014.gadā tie bija 10900,00 eiro, bet  šobrīd tikai periodam no janvāra līdz augustam tie jau ir 10 000 eiro. Papildu mēs pārdalām finansējumu arī no lielajām skolām.

Nenoliedzami mazo skolēnu skaitu izglītības iestādē ir ietekmējis arī Madonas tuvums, vecāku darba vietas pilsētā. Paradokss šajā situācijā ir tas, ka Sarkaņu pagasts ir viens no tiem pagastiem, kurā ir lielākā dzimstība novadā. Tādēļ pašvaldība plāno izveidot vienu vai divas pirmsskolas izglītības grupas Sarkaņu pagasta Biksērē.

Kas notiks ar pedagogiem un tehniskajiem darbiniekiem pēc skolas slēgšanas?

Pašvaldībā par to tiek domāts - gan par kompensācijām, gan par darba iespējām citur. Sarkaņu pamatskolā strādā sešpadsmit pedagoģiskie darbinieki, tajā skaitā administrācija. No šiem par pamatdarba vietu Sarkaņu pamatskolu var saukt deviņi. Trīs pedagogi pēc skolas slēgšanas dosies pelnītā atpūtā. Jautājums,  ko darīt pēc skolas slēgšanas,  ir aktuāls sešiem pedagogiem. Esmu pārrunājusi šo jautājumu arī ar citiem novada izglītības iestāžu vadītājiem, lai jaunu pedagogu nepieciešamības gadījumā priekšroku dotu šiem skolotājiem.

Skolā strādā 11 tehniskie darbinieki. Arī par šiem cilvēkiem tiek domāts. Tāpat tiek risināts jautājums par skolas ēku turpmāko izmantošanu. Tukšas tās nepaliks, mainīsies to funkcija - no izglītības uz, piemēram, kultūrizglītības. Tur būs vajadzīgi darbinieki, un arī šajā gadījumā priekšroka tiks dota esošajiem skolas tehniskajiem darbiniekam.

Vai jau ir zināms, kuras izglītības iestādes turpmāk  izvēlēsies bērni?

Šobrīd mācību gads Sarkaņu pamatskolā turpinās kā ierasts, citādi tas nemaz nevar būt. Bērniem pavasarī ir jākārto valsts pārbaudes darbi.

Martā lūgsim skolu informēt par izglītības iestādēm, ko izvēlējušies skolēni un viņu vecāki. Domāju, ka liela daļa izvēlēsies kādu no Madonas pilsētas skolām.

Vēlos teikt paldies vecākiem, kas bijuši lokālpatrioti, sūtot bērnus sava pagasta skolā. Sarkaņu skolas kolektīvam, skolēnu ģimenēm priekšā ir laiks, kad būs jāizdara izvēles. Bet kaut kā noslēgums, ir arī sākums kaut kam jaunam.

 Ar izglītības nodaļas vadītāju Solvitu Seržāni sarunājās Edīte Miķelsone

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums