Uz slavenajām P.Viļumsona stellēm noaustas pirmās segas

iesūtīts: 2014.12.05 10:56
Oktobra beigās Sarkaņu bibliotēkā tika uzstādītas Viļumsona stelles. Pa šo laiku uz stellēm audušas novada čaklākās audējas. Noaustas vairākas segas par ko prieks gan pašām audējām, gan apmeklētājiem.

Kā ziņojām iepriekš, stelles ir vairāk nekā 100 gadu vecas, taču iepriekšējā saimniece par tām pienācīgi gādājusi, tāpēc tās ir saglabājušās darba kārtībā. Lielākā daļa no P.Viļumsona pusautomātiskajām stellēm nav saglabājušās tik labā stāvoklī, tādas atrodamas vien pāris vietās Latvijā.

Stelles vasaras sākumā Madonas novada pašvaldība iegādājās  par 2000 eiro. Tās iegādātas topošā "Dzintaru" muzeja plānotājām Vidzemes sēļu darbnīcām. Taču kamēr muzejs ir renovācijas procesā, stelles atradīsies Sarkaņu bibliotēkas telpās.

Pēteris Viļumsons bija amatnieks, audējs, konstruktors. Ap 1900 Jelgavā atvēris aušanas kursus. Pirmo austuvi ierīkojis Latgalē, vēlāk pārcēlies uz Jelgavu, bet pasaules kara laikā uz Omsku un Maskavu. Pēc atgriešanās Rīgā atvēris mākslas aušanas kursus, kurus ar lielu neatlaidību vadījis līdz nāvei.


Edīte Miķelsone
‌Foto:Inese Mailīte
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums