Āfrikas cūku mēris sasniedzis Madonas novadu

iesūtīts: 2014.08.07 16:55
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) turpina izplatīties - apstiprināti jauni mežacūku saslimšanas gadījumi Madonas novadā un Latgalē, kā arī mājas un meža cūkām Valkas novadā.

Līdz ar to patlaban ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 51 mežacūkai un 56 mājas cūkām 25 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā, jau iznīcinātas 459 mājas cūkas.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe, PVD ir saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu divām no četrām atrastajām beigtajām mežacūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā.

Viena mežacūka tika atrasta uz lauka, novācot labību, savukārt trīs mežacūkas atrada lauka malā pie meža. Mežacūku līķi jau bija sākuši sadalīties. Laboratoriskajā izmeklēšanā vēl atrodas divi paraugi no vakar mežā atrastajām meža cūkām.

Uzsākta slimības apkarošanas pasākumu ieviešana.

Tāpat vakar, 6.augusta vakarā, saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina ĀCM vīrusa klātbūtni vēl vienā piemājas saimniecībā Valkas novada Valkas pagastā, kurā tika turētas divas cūkas. ĀCM vīruss konstatēts vienai mājas cūkai.

Ir veikti slimības ierobežošanas pasākumi ap skarto saimniecību, cūkas iznīcinātas.

Valkas novada Ērģemes pagastā konstatēts arī ĀCM vīruss divām nomedītajām mežacūkām.

Tāpat ĀCM vīrusa klātbūtne apstiprināta vienai nomedītajai mežacūkai Bērziņu pagastā, Dagdas novadā, un vienai atrastajai meža cūkai Dagdas novada Ķepovas pagastā.

PVD atkārtoti aicina labības novākšanas laikā, it sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, kurā varētu būt pārvietojušās mežacūkas, pirms labības novākšanas vajadzētu apsekot un pārliecināties, vai mežacūkas tajā nav bijušas un ēdušas labību.

Īpaša uzmanību PVD aicina pievērst, novācot ražu no laukiem, kuros tiek audzēti zirņi, kartupeļi, kukurūza.

Ja labības un ražas laikā novākšanas laikā uz lauka vai lauka malā pamanāt beigtu meža cūku, ziņojiet par to, zvanot pa PVD telefonu 20260400, vai informējiet tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.


Par Āfrikas cūku mēri un drošības pasākumiem, lai to ierobežotu http://www.pvd.gov.lv/lat/kreis_izvlne/veterinr_uzraudzba/dzivnieku_infekcijas_slimibu_u/slimibu_apraksti/afrikas_cuku_meris

‌Avots http://www.tvnet.lv/zala_zeme/dzivnieki/521221-afrikas_cuku_meris_atklats_ari_madonas_novada

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums