Drošība negaisa laikā

iesūtīts: 2014.08.01 14:12
31. jūlijā, Aizputes novada Aizputes pagastā bija izcēlies ugunsgrēks. Informācija tika saņemta plkst. 10.47. Kad ugunsdzēsēji ieradās saimniecības ēka ar piebūvi jau dega ar atklātu liesmu. Ugunsgrēku likvidēt izdevās tikai plkst.14.56.

Nodega saimniecības ēka ar piebūvēto garāžu un šķūnīti 130 m2 platībā, kā arī tajās esošā vieglā automašīna, automašīnas piekabe, motorollers un motocikls. Notikuma apstākļus skaidros policija, taču iespējams, ka ugunsgrēkā vainojams zibens. Vakar Talsu novada Ģibuļu pagastā dega  ozols, kurā bija iespēris zibens.

    Visu ugunsgrēku iemeslus skaidro Valsts policija, taču pēc sākotnējās informācijas šogad 39 gadījumos iespējamais ugunsgrēka iemesls varētu būt zibens izlāde. Vasara un negaisu periods vēl tikai turpinās, tā kā šis skaits vēl pieaugs. Pagājušajā gadā visa gada laikā reģistrēti 49 ugunsgrēki, kura iespējamais iemesls bija zibens izlāde, 2011. gadā – 28 gadījumi, bet 2010.gadā, kad arī bija karsta vasara, reģistrēts 61 ugunsgrēks, kur iespējamais iemesls bija zibens izlāde.

Tādēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina:

-Negaisa laikā centieties bez īpašas nepieciešamības neiet ārpus telpām. Aizveriet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus.

-Parūpējieties, lai telpās nebūtu caurvēja, ar to telpā var iekļūt lodveida zibens. -Neuzturieties pie elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm, ūdens krāniem un radiatoriem, kā arī citiem metāla priekšmetiem.

-Atvienojiet radio un televizoru no elektriskā tīkla. Neizmantojiet sadzīves elektrotehniku un tālruni.

- Neizmantojiet mobilo telefonu.

 -Negaisa laikā pārliecinieties, ka neesat kontaktā ar metāla priekšmetiem. Nedrīkst palikt atklātās augstienēs, blakus metāla vai metāla stiepļu žogam un zibensnovedējam.

- Ja klajā laukā nav kur patverties, tad nogulieties zemē. Ja iespējams, izvēlieties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm. - - Nedrīkst slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem – ozoliem, priedēm, liepām, it sevišķi ja to stumbru jau bojājis zibens. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā vēlreiz.

- Pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties, vizināties ar laivu, makšķerēt zivis. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā, jo ūdens labi vada elektrību.

 Foto:Twitter/Kristens Raščevskis

Sagatavoja:

Inga Vetere

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece

Tālr. 26183300

E-pasts: inga.vetere@vugd.gov.lv

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums