Iepazīstamies ar pilsētas ainavu arhitekti Agnesi Silupu

iesūtīts: 2014.07.08 12:06
Vairums iedzīvotāju jau bija ievērojuši, ka Madona kļuvusi košāka un daudz sakoptāka. Pilsētā redzamas jaunas, krāsainas un koptas puķu dobes, kas priecē gan vietējos iedzīvotājus, gan pilsētas viesus. Par pārmaiņām pilsētā jāpateicas jaunajai ainavu arhitektei Agnesei Silupai, kas jau vairāk kā pusgadu domā, skicē, projektē un realizē pilsētas ainavas plānus.

Vai madoniete esi kopš dzimšanas? 

Jā, esmu dzimusi un augusi Madonā. 

Jauni cilvēki parasti par savu dzīves vietu izvēlas Rīgu vai ārzemes. Kāpēc izvēlējies Madonu?

Un jaunus cilvēkus var saprast, kāpēc priekšroka tiek dota lielpilsētai vai ārzemēm- tas ir darba tirgus, profesionālā izaugsme, atalgojums, kultūrvide un citi aspekti. Ja galvenos, sev prioritāros aspektus, jaunietis var atrast savā dzimtajā pilsētā, tad viņš tajā arī atgriezīsies. Un Madona var ar sevi (un saviem jauniešiem) lepoties. Zinu vairākus draugus un paziņas, kuri neilgi pēc studijām ir atgriezušies uz dzīvi Madonā. Tas priecē, jo pilsētai ir nepieciešams jaunu cilvēku redzējums, entuziasms, idejas un darba spējas.
Pēc studiju beigšanas, strādāju savā profesijā Rīgā, praktizējos un tuvākos nākotnes plānus saistīju ar galvaspilsētu. Bet reizēm dzīve piespēlē tieši tos izaicinājumus uz kuriem tuvākajā laikā nebūtu parakstījusies.Man nav par ko gausties- dzīvoju vidē, kura man patīk, strādāju savā profesijā un saredzu Madonu kā pilsētu, vērstu uz attīstību.

Kas mudināja pievērsties tam ko dari pašlaik?

Ainavu arhitektūra un ainavu arhitekta darbs mani ieinteresēja dēļ sava radošuma un virzienu daudzveidības. Ainavu arhitekta darbs saistās ar dažāda mēroga un ainavu projektēšanu.

Kā Jūs pati vērtējat līdz šim izdarīto?

Es gribētu palabot, ka ir tikai sākts darīt. Domājams, ka viss manāmais un taustāmais nav vienreizēja sezonas kampaņa. Redzamā darba daļa notiek pamazām un pakāpeniski, bet plānošanas un pilnveides process- nepārtraukti. 
Šogad Madona ir kļuvusi vēl par astoņām vasaras puķu dobēm un vairākiem košiem akcentiem bagātāka. Tuvākajā laikā tiks labiekārtots bērnu rotaļu laukums Upes skvērā un pilsētā izvietoti soliņi. No ideju līmeņa līdz realizācijai dabā ir vairāki etapi un iesaistīto. Tas ir komandas darbs. Es izstrādāju koncepciju, taču tās pašas dobes kādam vienmēr ir jāuzpasē, jārušina, jānolasa noziedējušie ziedi. Kādam ir jānopļauj zāliens ap dobēm, lai viss kopskats izskatītos sakopts. Tas, kāds ir rezultāts, lai vērtē iedzīvotāji. Esmu pret sevi prasīga, redzu ko un kā vajadzētu darīt labāk vai savādāk, kas ir izdevies, kur pati kļūdos, vai kā iecerētais reflektējas ārtelpā. 

Kādi ir tavi sapņi un plāni nākotnei attiecībā uz darbu?

Uz doto brīdi plāns ir turpināt iesākto darbu savā -projektēt, plānot un veidot pilsētvidi daudz patīkamāku tās iedzīvotājiem. Būtu jāatceras, ka ‘jāaug’ ir arī pašiem. Vidi veido cilvēks, savukārt, vide audzina cilvēku. Jo vairāk mēs ap sevi sakopsim, jo vairāk mēs sevi pieradināsim pie kārtības un sakoptības. Gribētos, lai šī atgriezeniskā saite starp iedzīvotājiem un pilsētvidi tikai uzlabotos. Tajā pašā laikā, esmu patīkami pārsteigta par pozitīviem piemēriem un attieksmi: pilsētas iedzīvotājs (Gatis Reingarts) tīri entuziasma vadīts, seko līdzi tam, lai pilsētas apstādījumos nebūtu ieaugusi liela nezāle un cilvēku atstātie atkritumi nemētātos pa ielām.
Par sapņiem.. Sapņo parasti pāris metrus virs zemes, bet tā kā šobrīd esmu piezemēta realitātei, domāju par to kā manas ieceres varētu būt noderīgas pilsētai un, cik liela ir to realizācijas iespējamība.

Pateicība

Ainavu arhitekte Agnese Silupa un Madonas īpašumu uzturēšanas nodaļa saka lielu paldies cilvēkiem, kas ir devuši savu artavu tam, lai Madonas pilsēta šovasar izskatītos skaistāka. Paldies Pūču ģimenei , kas no savas zemnieku saimniecības „Kalna putni” Līgo svētku dekorācijām sarūpēja siena ruļļus. Tāpat paldies sakām puķu draugu biedriem, kuri pašu spēkiem un sarūpētiem stādiem ir aizpildījuši ziemciešu dobi Raiņa un Valdemāra bulvāra krustojumā. Savukārt citviet pilsētas centrā ziemciešu stādījumi papildināti pateicoties Mārai Pūrmanei, kas no sava dārziņa bija gatava pilsētai ziedot vairākus ziemciešu stādus. Hostu stādi, kas atceļoja no Veidenbauma ielas 1, priecēja garāmgājējus Upes skvērā, līdz tos kāds pamanījās izrakt. 

Nākamajā gadā mana iecere ir papildināt ziemciešu dobes, tādēļ tie, kuriem dārziņos rūmes ir palicis par maz vai vecos augus ir vēlme aizvietot ar jaunām šķirnēm, savukārt izraktos vai dalītos ziemciešu stādus nav kam atdāvināt, ir iespēja piedāvāt īpašumu uzturēšanas nodaļai (tālr. 64860143). Iespējamo, piedāvāto augu sortimentu apzinātu šovasar, lai nākošajā gadā var rēķināties ar attiecīgo augu šķirnēm un skaitu. 


Ar Agnesei sarunājās Edīte Miķelsone
Fotogrāfijās Agneses izveidotie apstādījumi
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums