Iniciatīva „Latvijas skolas soma” Madonas Valsts ģimnāzijā 2018./2019.m.g.

iesūtīts: 2019.09.25 15:29
Īss pārskats par programmas "Latvijas skolas soma" aktivitātēm Madonas Valsts ģimnāzijā

Nr.

p.k.

Pasākums un norises vieta

Iesaistīto izglītojamo skaits

Pasākuma izmaksas

ATSAUKSMES

1.     

Latviešu kinofilmas „Bille” seanss

kinoteātrī „Vidzeme”

187

374.00 Eur

- „Filma „Bille ” atspoguļo Latvijas ikdienu Ulmaņa laikos. Tas ļāva izprast tā laika cilvēkus un vēstures notikumus.

- Filma lika aizdomāties par to, kā būtu dzīvot tādos apstākļos, ja nebūtu naudas iztikai. Veidi, kā bērni izklaidējās arī bija citādāki. Es ieteiktu katram noskatīties šo filmu.

2.     

„Vai viegli būt jaunam”, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs

127

25.80 Eur

-Izstāde un muzejpedagoģiskā nodarbība skolēniem deva reālu priekšstatu par dzīvi padomju laikā- gan pozitīvajām, gan negatīvajām izpausmēm. Būtiski bija tas, ka skolēni saskatīja, cik ļoti mainījusies dzīve, kā arī novērtēja to, ka dzīvo brīvā valstī.

- Muzejpedagoģiskajā nodarbībā iegūtās zināšanas, pieredze noderēja kulturoloģijas, politikas un tiesību mācību stundās. Skolēni ieguva zināšanas un izpratni par jauniešu dzīves problemātiku un nozīmīgākajām tā laika norisēm Madonā, tās apkārtnē.

3.     

Balets „Romeo un Džuljeta” , Latvijas Nacionālā Opera un Balets

21

201.50 Eur

-  Apmeklējot Latvijas Nacionālais operas un baleta teātri, skolēni pievērsa uzmanību ēkas arhitektūrai un iekārtojumam. Lielākā daļa skolēnu baleta izrādi apmeklēja pirmo reizi, tāpēc tas atstās neizdzēšamus iespaidus visai dzīvei. Gan vēstures, gan kulturoloģijas, gan mūzikas stundās skolēniem būs plašāks redzesloks.

- Latvijas Nacionālā opera un baleta ēka ir atstājusi dziļāko iespaidu skolēniem, kā Latvijas kultūrvēsturiska ēka. Klausoties klasisko mūziku orķestra izpildījumā, izjūtas bijušas patīkamas. Baleta izrāde veidojusi dažādas izjūtas- dažiem tā ir patikusi, bet daži atzina, ka tas pagaidām nav viņu pasākums, bet atzina, ka baleta izrāde jāredz visiem. Filozofijas stundā tēmā “Cilvēka būtība” tika diskutēts par Latvijas Nacionālais operas un baleta teātri, kā arī par baletu un baleta izrādi “Dons Žuans”.

4.     

Žaņa Lipkes memoriāla apskate

21

Bezmaksas

-Skolēniem radās priekšstats par genocīdu pret ebreju tautu, par Rīgas geto, par drosmīgiem latviešiem, kas uzdrošinājās darboties pret vācu režīmu un glābt ebrejus.

-Muzejpedagoģiskajā nodarbībā iepazinām Žani Lipki un viņa ģimeni. Tas viss lika aizdomāties, vai es arī rīkotos tāpat?

5.     

Opera „Karmena”, Latvijas Nacionālā Opera un Balets

37

357.40 Eur

-Sergeja Prokofjeva iestudētais balets tapis pēc V. Šekspīra ģeniālās traģēdijas motīviem, neapšābāmi ir viens no populārākajiem sava žanra paraugiem 20. gadsimtā. Izrāde bija aizraujoša, lielākā daļa klasesbiedru atzina, ka izrāde patika un bija prieks izdzīvot populārus skaņdarbus, arī dejotāju sniegumu.

-Operas izrāde „Karmena” ir ļoti mūsdienioga, piemērota jauniešiem. Klasiskā mūzika tiek papildināta ar laikmetīgo deju. Piemeklētā izrāde ir lielisks papildinājums mūzikas mācību priekšmeta apguvē. tāpat, apgūstot tēmu latviešu valodā „Tekstveide. Recenzija.”, sniedz iespēju apgūtās zināšanas par recenzijas rakstīšanas principiem.

6.     

Latvijas Nacionālā Operas un Baleta apskate

16

50.00 Eur

-Skolēni, apskatot Latvijas nacionālās operas un baleta ēku, tika iepazīstināti arī ar operas izrādes tapšanas aizkulisēm- tehnisko nodrošinājumu, operas tapšanā iesaistīto personālu un pienākumiem. Gūtais ieskats radīja skolēniem lielāku interesi, vakarā apmeklējot operas izrādi „Karmena”.

7.     

Balets „Dons Žuans” Latvijas Nacionālā Opera un Balets

22

211.00  Eur

- Klausoties klasisko mūziku orķestra izpildījumā, izjūtas bijušas patīkamas. Baleta izrāde veidojusi dažādas izjūtas- dažiem tā ir patikusi, bet daži atzina, ka tas pagaidām nav viņu pasākums, bet atzina, ka baleta izrāde jāredz visiem.

8.     

Mandalu pasaules radošā nodarbība

„Mandalu pasaule”

76

500.00 Eur

-Nodarbībā visvairāk patika darbošanās ar sevi un patstāvīgi varējām mācīties, kā izpaust savas dusmas, prieku un bēdas un visu, kas bija uz sirds. Nodarbība ļāva atkāpties soli no ikdienas un veltīt laiku sev.

- Nodarbība bija ļoti interesanta. Bija iespēja veidot savu unikālo neiromandalu. uzzinājām, kā tiek radīta neiromandala un kas tajā tiek iekļauts.

9.     

Izrāde „Zēni”, Dailes teātris

42

362.00 Eur

-Izrāde bija laba un interesanta- saistīta ar mūsdienu sabiedrības problēmām un situācijām. Varējām uz to visu paskatīties no malas un pārdomāt, kā tas ietekmē jauniešus un sabiedrību. Pat to, ka izrādes ilgums bija 3h , nevarēja just, jo saturs bija bagātīgs un pilns ar notikumiem, kas neļāva ‘izrauties’  no izrādes.

-Izrādes otrā daļa raisīja pārdomas par narkotiku un alkohola pārmērīgu lietošanu un smēķēšanu. Tā bija ļoti pamācoša un ,protams, beigas, ne vienmēr ir laimīgas.

10. 

Rīgas  Kino muzeja apmeklējums, Rīgas Kino muzejs

15

33.50 Eur

-Kino muzeja apmeklējums sasaucās ar literatūras un kulturoloģijas stundām.

- Skolēni literatūras un kulturoloģijas stundās pārrunāja norises pasaules un Latvijas vēsturē 20.gadsimta sākumā, kas ietver arī kino attīstības pirmsākumus. 

- Klases stundās tika pārrunāta Latvijas simtgadei tapušo filmu programma, kā arī Latvijas filmu industrijas uzplaukums. Līdz ar to skolēniem radās interese par  Kino muzeja apmeklējumu, kas atbilst arī audzināšanas darba mērķim: sekmēt skolēnu interesi par norisēm Latvijas un pasaules attīstībā, pilnveidojot prasmi analizēt cilvēku jūtas, attiecības un rīcību.

11. 

Leļļu teātra izrāde „Zelta zirgs”, Cēsu koncertzāle

34

238.00 Eur

- Izrāde ļāva skolēniem salīdzināt Raiņa lugā ietvertos un leļļu teātra izrādē atspoguļotos notikumus.

-Izrāde rosināja būt radošiem, saskatīt dažādās lugas interpretācijas iespējas.

-Izrāde aicināja izteikt dažādus viedokļus, pārrunāt nesaprasto un vēlreiz atgriezties pie Brazīlijā dzimušā režisora daiļrade.

12. 

Izrāde „Labie bērni”,

Valmiera drāmas teātris

53

448.00 Eur

- Ļoti patika izrāde, jo  to spēlēja jaunieši.  Viss izrādes dialogs notika mums, jauniešiem, saprotamā valodā. Izrādes galvenā doma bija ļoti pamācoša- mēs, jaunieši, bieži vien nedomājam par sekām , un par to sākam domāt tikai tad, kas „ziepes” jau „savārītas”.

-Izrādē precīzi tika attēlota jauniešu savstarpējā saskarsme- uzvedība un leksika Iesaku ikvienam noskatīties šo izrādi, lai saprastu, ka reizēm mūsu uzvedība no malas izskatās „tizla” .

13. 

Teātra izrāde „Pavasaris”, teātra trupa „Kvadrifons”, Madonas kultūras namā

99

207.90 Eur

- Man šī izrāde patika, jo bija vienkārša un atklāta.  Tajā nebija cenzūras, kas varbūt varētu šķist nepieņemami teātra  skatuvei, bet pati izrāde attēloja dzīves realitāti , līdz ar to man šķita loģiski, ka nebija cenzūras. man patika tas, ka tika parādītas pozitīvās lietas jauniešiem- mīlestība, taču neizpalika bez skarbuma- pašnāvības. Es ieteiktu šo izrādi noskatīties visiem jauniešiem.

-Teātra izrāde raisīja pārdomas, jo šādu izrādi redzēju pirmo reizi. Tas, ka nebija cenzūras, ļāva labāk iejusties.

14. 

Teātra izrāde „Planēta NR.85”, Dailes teātris

49

477.60 Eur

- Izrāde bija  smieklīga un interesanta. Tā  jauniešiem ļoti labi un saprotami atainoju Padomju laika dzīvi un problēmas.

- Izrāde deva iespēju papildināt un nostiprināt savas zināšanas par 80jiem. Raisīja iztēli un bagātināja. Sižets bija saistošs gan bērniem, gan vecākiem. Labprāt izrādi noskatītos vēlreiz.

15. 

Dailes teātra apskate, Dailes teātris VSIA

26

85.99 EUR

-Apmeklējot Dailes teātra izrādi „Planēta Nr. 85”, bija iespēja apskatīt arī Dailes teātra telpas un ēku. Priecājos par iespēju iepazīt teātra aizskatuves telpas.

16. 

Goran Gora koncerts „Goran Gora. Knuts. Imants”, koncertzāle "Valmiera"

24

250.00 Eur

-Sen nebiju bijusi uz tik tuvu sajūtām un dvēselei koncertu. Gan Knuta, gan Ziedoņa dzeja man ir tuva, tieši no viņu dzejas radītā mūzika bija kas jauns man. Bauda! Man ļoti patika!

- Man ļoti patika, ka solists stāstīja par katru dziesmu. Koncerta nosaukumā tika ietverti latviešu dzejnieku vārdi   un solists atzina, ka ļoti daudz iedvesmojies no šiem dzejniekiem.

17. 

Minhauzena pasaules apmeklējums, Duntes muiža

20

95.00  Eur

- Pirms Minhauzena pasaules apmeklējuma visa klase iepazinās ar Minhauzena stāstiem. Lasījām viņa stāstus, sapratām viņa saistību ar Dunti.

- Šī pasākuma, vietas, muzeja saturs visvairāk iekļaujas tieši literatūras  priekšmetā. Ļoti interesanti iepazīt nestandartu, ārpus mācību vielas esošu literatūru, kas noteikti nav parasta, bet gan ar fantāziju un radošumu caurvīta.

- Muzejā atradās arī ar vēsturi saistītas lietas kā, piemēram, Latvijas svarīgāko un ievērojamāko personu vaska statujas, kas likās neparasti, bet, tomēr, interesanti.

Izlietoti līdzekļi iniciatīvā „Latvijas skolas soma” 2018./2019.m.g.

3094.19 Eur



Foto atskats:




























Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums