Aicina apkopot liecības un stāstus par Pirmā pasaules kara laiku

Ziņa publicēta 27.10.2016
No šī gada 6. līdz 9. novembrim, aktualizējot Pirmā pasaules kara (PPK) atceres simtgadi un PPK liecību un notikumu arhīvu “Europeana 1914–1918”, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies Eiropas digitālās bibliotēkas “Europeana” iniciatīva “Kolekcijas dienas” un pirmās Starptautiskās rokrakstu pārrakstīšanas sacensības. Dalība bez maksas.

 „Kolekcijas dienas”  norisināsies 6. un 7. novembrī, kuru laikā ikviens, kam ir saglabājušās ar PPK un Latvijas Republikas dibināšanu 1918. gadā saistītas vēstules, fotogrāfijas, dienasgrāmatas vai citas piemiņas lietas (tostarp dažādi priekšmeti), ir laipni aicināts tās atnest uz LNB (Rīgā, Mūkusalas ielā 3), kur notiks to profesionāla digitalizēšana un tādējādi – pieejamības nodrošināšana nākamajām paaudzēm. Visas atnestās vēsturiskās liecības pēc digitalizēšanas tiks atdotas to īpašniekiem.

 Jau šobrīd arhīvā “Europeana 1914–1918” ir ietverti gan institūciju glabāti publicēti, gan arī nepublicēti materiāli, ko sabiedrība iesniegusi iepriekšējo “Kolekcijas dienu” laikā vai augšupielādējuši tiešsaistē www.europeana1914-1918.eu.

 “Europena 1914–1918” norises ietvaros no 7. līdz 9. novembrim LNB notiks pirmās Starptautiskās rokrakstu pārrakstīšanas sacensības. Tā ir iespēja PPK stāstiem piešķirt jaunu kvalitāti, tos pārrakstot un pievienojot tiem anotācijas un ģeogrāfiskās atsauces. Pārrakstot rokraksta dokumentus, jūs bagātināsiet šī arhīva stāstus un iepazīsieties ar oriģināliem vēsturiskiem dokumentiem un rokrakstiem vecajā rakstībā. Ar katru paveikto ierakstu jūs vienlaikus sacentīsieties  ar citiem lietotājiem, un tas tuvinās iespējai kļūt par pārrakstīšanas čempionu. Tīmekļa vietne ir atvērta visiem interesentiem un ir bez maksas. Pievienojieties sacensībām jau tagad: www.transcribathon.eu.

 ***

 Pirmās “Kolekcijas dienas” notika 2011. gadā Vācijā, un kopš tā laika šādi pasākumi ir notikuši vairāk nekā 22 valstīs visā Eiropā. Pašlaik “Europeana 1914–1918” tiešsaistes arhīvā ir aptuveni 200 000 brīvi izmantojamu materiālu par PPK.

 “Kolekcijas dienas” Latvijā un pirmās Starptautiskās pārrakstīšanas sacensības organizē “Europeana Foundation”, “Facts & Files”, Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Kara muzejs.

 “Europeana” apvieno Eiropas galeriju, bibliotēku, muzeju, arhīvu un audiovizuālo kolekciju digitālo saturu. Pašlaik “Europeana” nodrošina vienotu pieeju vairāk nekā 30 miljoniem grāmatu, filmu, gleznu, muzeju objektu un arhīvu dokumentu no vairāk nekā 2 300 satura piegādātājiem. Digitālās bibliotēkas portālā ir iekļauts visu Eiropas dalībvalstu saturs un portāla saskarne ir pieejama 29 Eiropas valodās. “Europeana” galvenais finansiālais atbalstītājs ir Eiropas Komisija.

Plašāk: www.europeana.eu.

 Informāciju sagatavoja:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību speciālists

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tel.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

www.lnb.lv