Madonas novada bibliotēka – pilsētai svētkos

Ziņa publicēta 19.05.2016
Domājot par grāmatu „Pieskārieni Madonas pusei” – velti pilsētai, pārskatījām novadpētniecības krājumu, aprīlī uzrunājām savējos tuvu un tālumā, aicinājām iesaistīties Labo vārdu pastā Madonai, aizdomāties, ka ir tāda vieta uz pasaules, kas nozīmē mazliet vairāk par ikdienas steigu, darba rūpēm, vienkāršu valodošanu, aicinājām atsūtīt savu vēstījumu: vēlējumu, atmiņu mirkli vai dzejoli pilsētai.

 Apzinājām preses izdevumu, interneta vietņu adreses savējiem svešumā, griezāmies ar lūgumu ievietot bezmaksas informāciju par mūsu ieceri, lai uzrunātu madoniešus Austrālijā, Amerikā, Kanādā, Eiropā. Priecājāmies par apstiprinošām vēstulēm informācijas publiskošanai un laba vēlējumiem, lai mums izdodas.  Logo ar vēstījumu, ka pilsētai šogad 90, aizceļoja interneta vietnēs ar krāsainu un spilgtu akcentu. Madona – atpazīstamāka, svarīga, emocionāli uzrunājoša.

  Pie mums sāka atceļot domas, vārdi, sajūtas. Piem.: „– Madona mana, Latvijas pērle –/ jaunības pilsēta zaļā,/ mans patvērums, stiprums un balsts;/ Madona – mana pasaule mazā,/ kur patverties tad, kad dvēselei salst!” – Mārīte Bērziņa-Rozīte, Dobele; „Acīm tālu, tālu –/ sirdij mūžam tuvu... Sirsnīgi sveicu Madonu un tās novadu 90. gada svētkos. Novēlu sadarbību un saticību ikvienā kopīgā darbā Latvijai daiļai – ticībā svētai!” – Jānis Briedis, Toronto – Kanāda; „Madona un mīlestība sākas ar vienādu burtu. Sakritība? Es tā nedomāju... Mīlestība Madonā un Madonas mīlestība. Lai tā būtu vēl 90 un vairāk gadus!” – Rūta Putniņa, Madona. 

  Labo domu un vārdu pasts kārtu kārtām nu vienuviet. Pieskārieni, acu skati un atvēlēti mirkļi: noskaņu ceļojums, kam jāļaujas.

  Paralēli notika Madonas novada bibliotēkas izsludināts fotokonkurss „Mana mīļākā vieta Madonā”. Tika iesniegtas 32 fotogrāfijas. Balsojums nebija uzticēts kādai profesionālai žūrijai, bet bija demokrātisks: no 26.04.-04.05. par fotogrāfijām balsoja fotoizstādes apmeklētāji, redzot tikai fotogrāfijas numuriņu, nezinot autoru. Tika saņemti 219 balsojumi. Izstāde būs aplūkojama bibliotēkas konferenču zālē līdz 10. jūnijam. 1. vietu fotokonkursā ieguva Vairis Punzulis ar fotogrāfiju, kurā redzama Madonas pilsētas 2. vidusskola. 2. vietu ieguva Aina Pidika ar fotogrāfiju, kurā vasarīgās noskaņās redzama bibliotēka. 3. vieta šoreiz Andai Kurzemniecei, viņas fotogrāfijā redzams Saieta laukums mēnesnīcā. Fotokonkursā tika piešķirtas arī divas veicināšanas balvas. Tās tika piešķirtas Ainai Karavaičukai  un Oļģertam Skujam. Nolikumā tika minēts, ka fotogrāfijas var tikt izmantotas publicitātei. Jaunajā grāmatā ievietota daļa no tām.

  Skolēniem bija iespēja piedalīties eseju konkursā „Madona vakar, šodien, rīt”. Patīkami pārsteidza izdoma, salīdzinājumi, aprakstošais, bet individuālais skatījums, netradicionālu formu pielietojums.

  Mazākos bērnus aicinājām piedalīties zīmējumu konkursā „Mana Madona”. Paldies jāteic mazajām ačelēm un rociņām, kas mēģināja atspoguļot pilsētā pamanīto un sev svarīgo. Zīmējumi apskatāmi bibliotēkas foajē iekārtotā izstādē.      

  Grāmatā „Pieskārieni Madonas pusei” apkopoti 16 autoru 37 dzejoļi Madonai, skolēnu eseju konkursa „Madona vakar, šodien, rīt” 11 dalībnieku rakstīto tekstu fragmenti, laba vēlējumi pilsētai un madoniešiem, kas atceļojuši gan Labo vārdu pastā Madonai, gan ierakstīti novada bibliotēkas Viesu grāmatā, ievietota daļa no  fotokonkursa „Mana mīļākā vieta Madonā” fotogrāfijām un bērnu zīmējumiem.         

  3. jūnijā no plkst. 10:00 līdz 14:00, Madonas pilsētas svētku ietvaros, Madonas novada bibliotēkā un zaļajā zonā pie bibliotēkas ēkas notiks pasākums „Madona pasaulē, pasaule Madonā”: izaugsme un iespējas – radošas aktivitātes, uz kurām aicinām ikvienu interesentu, bērnus, jauniešus, mammas un tētus!

  Pulksten 10:00 paredzēta pasākuma atklāšana ar oficiālām svētku uzrunām, kā arī literārās jaunrades un zīmējumu konkursa uzvarētāju apbalvošana.

  Pulksten 11:00 apmeklētājus priecēs Madonas Bērnu un jauniešu centra leļļu teātra „Delveri”  uzvedums „Gotiņa parastā”.  

  No 11:00 līdz 12:30 būs radošās aktivitātes četrās darbnīcās: Rakstums, kurā siesim, pīsim un tīsim; Brīnums – strādāsim veiklo pirkstiņu darbnīcā, Gardums –  iepazīsim dažādos pārtikas produktus un mūsu novada pārtikas ražotājus; Drošums – vērosim Zemessardzes 25. kājnieku bataljona demonstrējumus un piedalīsimies sportiskās aktivitātēs.

  Pulksten 12:30 baudīsim Spēka zupu Madonai.

  Pulksten 13:00 bibliotēkā tiks atvērta grāmata „Pieskārieni Madonas pusei”.

  Bibliotēkas foajē monitorā būs aplūkojama Oļģerta Skujas digitālā fotoizstāde „Mana dona – Madona”.

  Bērnu literatūras nodaļā visu jūniju varēsiet aplūkot Ingunas Radziņas leļļu izstādi.  

                                                                                            

Sarmīte Radiņa