Tiekamies ar rakstnieci Ingunu Baueri un fotogrāfu Valtu Kleinu

Ziņa publicēta 26.09.2015
5.oktobrī pulksten 17:00 aicinām uz tikšanos Madonas novada bibliotēkā. Tas būs otrais sarunu vakars, realizējot Madonas novada bibliotēkas projektu „Sarunu vakari Madonas novada bibliotēkā: Mēs tiekamies piektajā piecos” – atbalsts gūts projektu konkursā, kuru izsludināja un administrēja Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu” atbalstītā Vidzemes kultūras programmas 2015”.

 Stāstu laiks kļuvis populārs daudzās kultūras jomās, realizējot šo projektu: Sarunu vakari bibliotēkā  – „Mēs tiekamies piektajā piecos!" – vēlamies noorganizēt mūsu reģiona iedzīvotājiem iespēju trīs vakarus (5.augustā, 5.oktobrī, 5.novembrī pulksten 17:00) pavadīt kopā ar interesantiem, radošiem, tepat Latvijā, un nu jau arī ārpus tās, atpazīstamiem cilvēkiem, kuri pārstāv dažādas kultūras jomas, ir 2015. gada jubilāri – 55 gadnieki, vienaudži, kuriem ir katram savs, bet arī kopīgs – šīs paaudzes stāsts. Kāpēc 55? Agrāk tā bija augstākā vērtējuma atzīme, spēkā ir teiciens: „Dzīvo uz pieci!”, vēl: – divas rokas – katrā pieci pirksti – sadarbībā veicam lielas lietas, satiekoties – sarokojamies, pieskaramies otram,  dodam un gūstam. 

  Atmetot tēmas par sabiedriski politiskām norisēm, 5. augusta sarunvakarā ar optimismu un pozitīvismu devāmies kopīgā ceļojumā pa desmitgadēm, pa laika pieturām, uzzinot vairāk par Gundara Āboliņa un Ainara Mielava likteņiem, kuri arī savu stāstu sāka 1960. gadā. Paldies daudzajiem apmeklētājiem par interesi, par labajiem vārdiem! „Liels paldies par skaisto ceļojumu jaunībā! Labu ceļavēju arī turpmāk!”/Gundars Āboliņš/„Paldies! Bija ļoti aizkustinoši!” Sirsnībā – Ainars Mielavs.

  Šoreiz mūsu viesi būs rakstniece Inguna Bauere un fotogrāfs Valts Kleins. Laipni gaidām ikvienu interesentu, protams, īpaši gaidīti atkal 55gadnieki.

  Inguna Bauere būs iepriecināta satikt savu grāmatu lasītājus. Lai gan viņa ir dzimusi Cēsīs, mēs arī  Ingunu saucam par novadnieci, jo vairāk nekā desmit gadi nostrādāti Ērgļu profesionālajā vidusskolā. Viņas pacietību – meklēt rakstos – var tikai apbrīnot, jo nu jau daudzie kultūrvēsturiskie romāni („Lizete, dzejniekam lemtā”, „Ede, Pumpura sieva”, „Skolas Līze” u.c.) par to liecina. Varbūt tāpēc I.Baueres grāmatas tiek tik ļoti lasītas, lai rastu kopīgo redzējumu par kultūras norisēm vienā laikā un kultūrtelpā. Mūsu paaudzes literatūras stundās tika runāts, mācīts par katru personību individuāli, pietrūka vēstījums par personībām, kas dzīvoja, radoši strādāja, satikās, priecājās un izsāpēja dzīvi kopīgās Laika pieturās.  

  Fotogrāfs Valts Kleins aktīvi piedalījies izstādēs Latvijā un ārpus tās.1980. un 1990. gados - pazīstams kā sociāli kritiskās dokumentālās fotogrāfijas pārstāvis. 1997. gadā V.Kleins nodibināja savu fotostudiju Secret Garden Studio un pazuda no mākslas fotogrāfijas skatuves, lai sevi veltītu tikai komerciālai fotogrāfijai. Tad atkal atgriezies ar izstādēm: „Patiesība un meli", „Mēs gribam - mēs vēlamies”. Valts sevi sauc par profesionālu sapņotāju, kurš – pretēji daudziem citiem –  nemīl atgriezties pagātnē. Viņš mēģinās paskatīties uz savu laiku caur fotogrāfijas prizmu. Laipni aicinām reģiona fotogrāfus, ikvienu šīs mākslas interesentu piedalīties sarunvakarā, gūt iespaidus, bagātināties.


                           Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre