Pasaule pieprasa tehniskos prātus!

Ziņa publicēta 01.09.2015
Laikmetā, kad arvien aktuālāks kļūst eksakto zinātņu novērtējums, atsākoties mācību sezonai, šomēnes Uzziņu lasītavā piedāvājam izstādi no MNB krājuma: „Aizraujošā fizika”. Atklājumi, zinātnes vēsture, stāsti par zinātniekiem, studiju iespējas, informācijas ieguves avoti, LNB piedāvājums – par to visu izstādē.

   Izglītības un zinātnes ministrija jau vairākus gadus budžeta vietas studentiem dala par labu prioritārajām - eksaktajām un inženierzinātnēm, bet  augstskolās šajās studiju programmās neizdodas nokomplektēt pilnas studentu grupas. 

  Toties 80% sociālo zinātņu studentu ir gatavi par zināšanām maksāt, apzinoties, ka konkurence darba tirgū ir liela, bet iespējas atrast darbu - salīdzinoši niecīgas.

 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļas docents Mareks Niklass uzskata, ka interese par eksaktajām jomām jāattīsta pamatskolā, bet neatbalsta obligātos eksāmenus dabas zinātnēs, kas paredzēti beidzot vidusskolu, jo represīvi mehānismi interesi neraisot, darba iespējas esot ierobežotas visās nozarēs.

  Tātad – galvenais radīt interesi. Te varbūt var palīdzēt mūsu izstāde un interneta saišu piedāvājums par fizikas tēmu. Piem.:

http://www.eskimo.com/~billb/amasci.html~~V, kurā apkopoti bērnu zinātnes projekti un informācija par eksperimentiem, saites uz citām vietnēm, kas saistītas ar informāciju un pētniecību;

http://www.iit.edu/~smile/physinde.html -   vairāk nekā 200 fizikas nodarbības vidējā un vidusskolas vecuma skolēniem. Tēmas iedala šādās kategorijās: matērija, mehānika, šķidrumi, elektroenerģija un magnētisms, viļņi, skaņas un optika, u.c.;

http://particleadventure.org/particleadventure/index.html -  var izmantot kā interaktīvu apmācības programmu un apgūtu atomu noslēpumus. Tā satur 3 informācijas ceļus. Katrs ceļš aizved kā piedzīvojumā, kas izskaidro kādu daļiņu fizikas aspektu. Ceļi ietver lielu oriģinālu grafikas un animācijas filmu. Katrs ceļš ietver interaktīvas saites. Noderīgs nodarbībām klasē.

 

                                              Informāciju sagatavoja Sarmīte Radiņa