Būsiet laipni gaidīti 5.augustā plkst.17:00! Pirmajā sarunvakarā tiekamies ar aktieri Gundaru Āboliņu un dziedātāju Ainaru Mielavu!

Ziņa publicēta 22.07.2015
„Maksimāli maz vienaldzības, nenormāli daudz uzticības un taupības režīmā lietotas mīlestības – viss, kas nepieciešams, lai svinētu dzīvi mūža garumā un kopā.” /M.Freimanis/ Laipni aicinām 5. augustā plkst.17:00 – uz pirmo Sarunu vakaru Madonas novada bibliotēkā „Mēs tiekamies piektajā piecos!”. Šoreiz pie mums viesos aktieris Gundars Āboliņš un dziedātājs Ainars Mielavs!

        Katra cilvēka dzīve ir daļa no valsts vēstures, un Latvijas vēsturi veido ikviens ar savu stāstu. Realizējot projektu: Sarunu vakari bibliotēkā „Mēs tiekamies piektajā piecos!” vēlamies noorganizēt mūsu reģiona iedzīvotājiem iespēju trīs vakarus (5.augustā, 5.oktobrī, 5.novembrī pulksten 17:00) pavadīt kopā ar interesantiem, radošiem, tepat Latvijā, un nu jau arī ārpus tās, atpazīstamiem cilvēkiem, kuri pārstāv dažādas kultūras jomas, ir 2015. gada jubilāri – 55 gadnieki, vienaudži, kuriem ir katram savs, bet arī kopīgs – šīs paaudzes stāsts.

    Šogad tie ir: Daina Grūbe (novadniece, redaktore apgādā „Zvaigzne ABC”, dzejniece, tulkotāja), Gundars Āboliņš (Jaunā Rīgas teātra aktieris), Gundega Repše (rakstniece un mākslas zinātniece), Liāna Langa (dzejniece un publiciste, literatūras žurnāla „Latvju Teksti” dibinātāja un redaktore), Maira Asare (dzejniece), Dace Bula (folkloriste), Einārs Pelšs (dzejnieks), Ivars Puga (Latvijas Nacionālā teātra aktieris), Inguna Bauere (rakstniece, skolotāja), Ainars Mielavs (dziedātājs, mūziķis), Inguna Cepīte (žurnāliste, izdevēja), Valts Kleins (fotogrāfs), Normunds Šnē (Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs, diriģents).

    Priecājamies, ka esam guvuši atbalstu projekta īstenošanai Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā un administrētajā „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursā, kurā  tika saņemts rekordliels projektu pieteikumu skaits – pavisam 153 pieteikumi. Konkurence bija liela, ekspertu komisija lēma atbalstīt 46 projektus, t.sk. mūsējo.     

    Uz katru no trim sarunu vakariem aicinām divus no iepriekš minētajiem viesiem, saskaņojot iespējas pie mums ierasties. Sarunu vakarus vadīšu es, jo arī šogad atzīmēju tādu pat dzimšanas dienu. Mēģināsim kultūrvēsturi izdzīvot caur cilvēkiem, būt spogulim - atspoguļot, bet neiejaukties! Būt sarunu biedram, prast klausīties.

    Īpaši aicināti uz sarunu vakariem Madonas novada bibliotēkā ir tie, kuru dzimšanas gads ir 1960. Protams, ikviens, kuram ir interese satikt izdomas bagātus, radošus un talantīgus cilvēkus, bagātināties, pašiem būt par šī laikmeta lieciniekiem, kultūrvides, sava stāsta un pieredzes veidotājiem.

    Mēģināsim apstāties un ieklausīties. Vēlamies, lai individuālie stāsti pārtop par mūsu kopīgā dzīvesstāsta sastāvdaļām, lai tie ir sateces mūsu dzīves pieredzē.

    Patreiz ļoti lielu popularitāti ir guvis stāstu vākšanas un stāstīšanas laiks. Gan projekts: UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas projekts „Stāstu bibliotēkas”, gan grāmatas, piem: A. Klimovičs „Personiskā Latvija: divdesmitā gadsimta stāsti”, L.Blaua „Dzīves stāsti”, gan dokumentālās filmas, kuru pamatu veido atsevišķu cilvēku likteņstāsti, piem.: „Četrreiz katrs viens”, gan teātru izrādes, kas balstās uz kāda cilvēka mūža + aktiera vēstījumu, piem.: „Latviešu stāsti” Jaunajā Rīgas teātrī. 

    Madonas novada bibliotēkā esam organizējuši interesantas tikšanās gan ar jaunajiem prozas
autoriem, gan dzejniekiem (Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Somijas autoriem), gan dramaturgiem, gan aktieriem, gan žurnālistiem. Pierādījies, ka tikšanās mērķauditorijas ir visdažādākās: gan viesu vadītas stundas skolās – jauniešu auditorijām, gan tikšanās ar dažādu vecumu interesentiem bibliotēkās.  

    Nozīme ir tam, ka tikšanās dalībnieku reālā dzīves un radošā pieredze dod iespēju klausītājam pašam caur dzejas prizmu, jaunu prozas grāmatu, mūzikas vai fotogrāfijas, dzīves pieredzes stāsta radīto asociāciju pasauli it kā no jauna paraudzīties uz savu novadu, mūsu kultūrvidi, Vidzemi, Latviju, kas ir tik bagāta radošiem cilvēkiem.

    Tā ir iespēja vairāk uzzināt par Latvijas kultūras personību dzīves līkločiem, pašapziņu, aktieriem un teātri, rakstniekiem, dzejniekiem, grāmatām un to tapšanu, mūziķiem, fotogrāfiem.

    Galvenais un vienojošais: uzzināt vairāk par cilvēkiem, kuru likteņi rit vienā laikā, bet tikai viņu pašu ziņā ir, kā to piepildīt.

    Tie ne vienmēr ir tikai un vienīgi veiksmes stāsti, bet likteņstāsti. Šādas tikšanās klausītājiem dod iespēju ieraudzīt personības citā  rakursā kā cilvēkus, kuri tāpat sadzīvo ar savām vājībām un kaislībām. Uzzināt to cilvēcīgo, kas palicis ārpus biogrāfisko datu skopajām rindām. Pa retam sagrūst kāds populārs mīts un rodas pavisam jauns stāsts. Katrs no tiem uzrunā savā neatkārtojamā veidā, kādu tam piešķir gan stāstītājs, gan klausītājs.
    Šajos sarunu vakaros vajadzētu spēt atrast kopīgu valodu gan sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, gan vienaudžiem, kas veic katrs savu darbu, dzīvo tepat blakām ar savu dzīvesstāstu. Kopā mēs varam izveidot sava laika bagātīgo noskaņu paleti.

    Gadskaitlis 55 varbūt tīri simboliski ir tiesīgs apturēt laiku trijos piektajos 2015. gada datumos pulksten piecos, lai ļautu mums palīdzēt ielūkoties Laika ritējumā.

    Laipni aicinām ikvienu dzejas, prozas, mūzikas, fotomākslas, aktiermākslas cienītāju atvēlēt mirklīti laika un piedalīties mūsu iecerētajās aktivitātēs!

Informāciju iesūtīja: Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre