Eiropas diena 2015 Madonā

Ziņa publicēta 15.05.2015
8.maijā Madonā tika atzīmēta Eiropas diena, kuras ietvaros notika arī plašs 14. Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas, Varakļānu novadu Grāmatu svētku aktivitāšu kopums.

Skaties, pa kuru logu gribi, no visām pusēm bibliotēkā spraucas iekšā zaļums, no visām pusēm – uz bibliotēku nāk lieli un mazi apmeklētāji. Pagalmā rosās zaļais grāmatu tārpiņš: sveicinās, fotografējas, samīļojas, pavisam nopietni spiež roku viesiem.  Tāds ir 8. maija rīts, Grāmatu svētku rīts. Bibliotēka ir kā tāds bišu strops – medus kāru vietā – grāmatas, grāmatas, grāmatas; bišu – autori, izdevēji, mākslinieki, bibliotekāri.  Un tad – tāda kopīga sanēšana visas dienas garumā.

Eiropas dienu - Grāmatu svētkus atklāja J.Norviļa Madonas mūzikas skolas audzēkņi, pedagoga Artūra Grandāna vadībā, Madonas novada bibliotēkas direktore Imelda Saulīte, direktores vietniece metodiskajā darbā Daiga Puķīte, Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs un Lauku bibliotēku atbalsta biedrības ilggadējā vadītāja Biruta Eglīte.

Pieaugušo auditorijai tika piedāvāts iesaistīties „Latvijas Avīzes” publiskajā diskusijā „Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē – plusi un mīnusi”, kurā piedalījās VARAM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars, ārlietu ministra padomnieks Viktors Makarovs, Vides konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietniece, nodibinājuma “Latvijas Dabas fonds” pārstāve Lelde Eņģele. Diskusijas moderators Ivars Bušmanis.

Lai satiktos ar grāmatas „Aušas un tiepšas” varoņiem, to radītājām, novadniecēm -  autori Lindu Šmiti (Liepkalne) un mākslinieci Gundegu Muzikanti (Liezēre), Bērnu nodaļā pulcējās daudz mazu zinātkāru klausītāju. Priekā uzdzirkstīja viņu acis, kad no rokas rokā ceļoja grāmatas varoņi: priedes čiekurmeitenīte – Trilla, egles čiekurpuika – Vējbiksis u.c. grāmatas varoņi. Par savu interesanto, mums apkārt esošo lietu redzējumu, par to spēju iemiesoties tēlos, darboties, ļauties jautriem, neparastiem piedzīvojumiem, ar mums mēģināja dalīties L.Šmite. Kā rodas zīmējumi grāmatas ilustrācijām, kā tēli atdzīvojas, kustās, tērpjas un spēlējas, stāstīja māksliniece G. Muzikante. Sapratām, ka grāmata ir pasaule, kuru mēs katrs redzam mazliet savādāk – autors, mākslinieks un katrs lasītājs. Tādēļ arī ir vērts lasīt, iztēloties, pamanīt, sajust, līdzi just.

  Gan tikšanās laikā, gan pēc tās –bērnu jautājumi bira kā no pārpilnības raga. Mazajiem patika gan ielūkoties  jaunajos, šai grāmatai radītajos zīmējumos, gan jau iepriekš tapušajās grāmatās. Pat radās ideja iestudēt grāmatas „Aušas un tiepšas” sižetu PII „Kastanītis” grupiņās kā leļļu ludziņu, izmantojot par varoņiem dabas materiālus.

  Autorēm patika paviesoties Madonas novada bibliotēkā, patika skats pa katru no logiem uz pilsētu – kā tādā bilžu rāmītī, sakoptā, sazaļojusī grava, gājiens pār Lazdu laipu.

  Patīkami lasīt Viesu grāmatā:  „Man prieks pie jums būt!” – Linda Šmite; „ Liels paldies  bērnu bibliotēkai par iespēju satikt gudrus, zinātkārus, inteliģentus un vienkārši LIELISKUS bērnus! Šī tikšanās iedvesmo!” – Gundega Muzikante.

Žurnāls “Ilustrētā Junioriem” ir vislasītākais preses izdevums  bērnu literatūras nodaļā. Šis izdevums no citiem atšķiras ar izzinošu, daudzveidīgu un saistošu informāciju, kas uzrakstīta vienkārši un saprotami. Tieši tāpēc žurnālu lasa ne tikai dažādu vecuma bērni, bet arī  viņu vecāki un vecvecāki.

  14. Grāmatu svētku programma piedāvāja iespēju ikvienam interesentam, un to patiešām  bija daudz, tikties ar žurnāla “Ilustrētā Junioriem” radošo komandu. Ciemiņi uzdeva interesantus jautājumus, uz kuriem skolēni atbildēja ilgi nedomājot,  par katru pareizu atbildi saņemot nelielu balvu. Izdevuma rodošā komanda uzslavēja sanākušos jauniešus par zināšanām, aicināja arī turpmāk lasīt žurnālu un piedalīties dažādās erudīcijas spēlēs.

Eiropas diena izskanēja arī plašākā mērogā – Madonas Valsts ģimnāzijā jaunieši tikās ar grāmatas „Salas rēgs” autori Ilutu Plotņikovu, autore devās arī pie Cesvaines vidusskolas skolēniem, stāstot par debiju fantāzijas literatūrā, savukārt Linda Šmite ar cesvainiešiem runāja par ikdienišķo lietu neparasto dzīvi bērnu grāmatās.

Eiropas dienas programmu interesantāku darīja arī saruna ar Nacionālā botāniskā dārza direktoru Andreju Svilānu – šoreiz par izturīgākajiem košumkrūmiem Vidzemes dārzos, par augu daudzveidību Nacionālajā botāniskajā dārzā, par Latvijas dabas īpatnībām, augu  aizsardzību, ziemcietību un citiem faktoriem, kuri aktuāli ikvienam daiļdārza, piemājas dārza vai mazdārziņa īpašniekam.

„Paldies par tikšanos ar Latvijas Botāniskā dārza direktoru Andreju Svilānu! 

  Veiksmīgi veidota prezentācija par retajiem, izturīgākajiem košumkrūmiem tieši Vidzemes dārziem. Saistošs stāstījums par  jaunāko šķirņu piedāvājumu, par augu augšanas īpatnībām, apstākļiem.

A.Svilāns – ārkārtīgi zinošs, interesants, atvērts publikas jautājumiem.”

                                                                                                                             Beāte Ozoliņa – Grāmatu svētku apmeklētāja

Tikšanās ar grāmatas „Kas es esmu” autoru, eksprezidentu Valdi Zatleru uz klausītājiem atstāja neatņemamu iespaidu gammu – vienam tas bija prieks ieraudzīt kādreizējo Latvijas prezidentu, otram uzklausīt V.Zatlera politisko vai medicīnisko viedokli, trešajam diskutēt par grāmatu „Kas es esmu”.

„Cilvēka mūžā katra diena ir no svara. Vakardienu nevar izdzīvot vēlreiz. Šodien ir skaista, saulaina pavasara diena. Bet tikai cilvēki to padara par laimīgu dienu. Paldies visiem madoniešiem par vēl vienu laimīgu dienu manā mūžā.” – Valdis Zatlers.

Elita Patmalniece – krāšņa, pamanāma, neatkārtojama, tanī pat laikā – sirsnīga, vienkārša, emocionāla, jūtīga kā bērns. Ja priecīga vai sajūsmināta – tad līdz galam, ja skumja, sāpināta  – tad  pa īstam.  Tikšanās laikā Grāmatu svētkos saruna pakavējās pieturas punktos: Tu un ceļš, Tu un krāsas, Tu un tērpi, Tu un mūzika, Tu un  jumti, Tu un ziedi, Tu un Tava grāmata: „Prieks:) no A līdz Z”. Atbildes bija tik izteikti sievišķīgas, niansētas  – kā krāsas mākslinieka paletē. „ Ģērbies, kā gribi, bet lai acīs staro prieks”  – tā Elita. Viņas acis arī šodien bija prieka piebērtas: par Madonu, zaļajām nokrāsām, vēl nesaplaukušo liepu žuburainajiem cekuliem, satiktajiem cilvēkiem.  Viesu grāmatā: „Paldies par iespēju būt Madonā, par skaisto pilsētu, par labajām un skaistajām sievietēm! Lai Jums visiem prieks!” – Elita Patmalniece.  

 

Sarmīte Radiņa, Līga Fiļipova, Daiga Poča-Lapiņa,

Madonas novada bibliotēka